Oameni

La Comrat a apărut o companie de construcții care face case din panouri de lemn, umplute cu paie

Vă spun sincer, eu aștept acest moment de când am pornit noi construcția căsuței noastre în satul Râșcova, raionul Orhei. Îmi doream să apară o companie de construcții care să își asume toate responsabilitățile legate de ridicarea unei casei ECOLOGICE. Nu mai avem așa ceva în Moldova. Dacă greșesc, rog să mă corectați și să îmi dați un număr de telefon. La sud avem o companie care construiește case din panouri de lemn, dar umplute cu lână lemnoasă.

Noi ne dorim  o casă din carcasă sau panouri de lemn (iată asta decidem acum, dacă rămânem la carcasă sau alegem panourile), umplute cu stuf și tencuială din lut și paie.

Iată că EVECO din Comrat a desăvârșit tehnologia caselor din panouri de lemn, care pot fi umplute cu paie sau stuf (metoda de presare este identică), apoi sunt tencuite cu var stins și paie, finisajul e din lut și paie.

Alexandru Roznerița spune că panourile se umplu cu paie în atelierul din Comrat timp de 4 luni, iar casa se asamblează, asemenea unui LEGO, la destinație, timp de 2 săptămâni. 

Unul din fondatorii companiei este Anatolii Marinov – un om de afaceri care și-a dorit construcții ecologice pentru ferma sa cu circuit închis. A studiat tehnologia și s-a gândit că oricine are motive întemeiate să își dorească o casă din materiale naturale. Cerceta construcțiile din panouri prefabricate și l-a inspirat și pe Zahari Dolomanji să se implice în noul proiect. Zahari este un tânăr de 25 de ani, care din 2015 până astăzi, a implementat proiecte civice în valoare de peste 7 milioane de lei. Este directorul Centrului de Tineret din Găgăuzia. Cei doi cofondatori au aflat, la o întâlnire cu Dmitri Voloșin – autorul programului de investiții Shortcut, despre Alexandru Roznerița. Și iată că Alexandru a pus pe roate tehnologia de fabricare a panourilor.

Cu el am stat de vorbă în timpul vizitei noastre la Comrat. Vă redau și eu, pe scurt, conținutul discuției noastre.

Alexandru, ai devenit specialist în construcția caselor ecologice după o experiență nebunească. Ai trei copii. Ai vândut totul în Marea Britanie, unde tu și soția ta munceați, unde aveați un trai liniștit, ca să vii în Moldova și să cumperi un teren în satul Donici.

„Și eu, și soția mea, ne doream o viață în care copiii noștri să aibă spațiul și libertatea să își trăiască pe deplin copilăria. Voiam pentru ei o copilarie sigură, dar fără să îi ținem din scurt, astfel încât să descopere singuri noi orizonturi. Un apartament într-un megalopolis nu le-ar fi dat această posibilitate. Atunci ne-am propus să încercăm să ne construim viața de vis, la țară. Din păcate, resursele financiare de care dispuneam, chiar și după vânzarea apartamentului de la Londra, nu ne-ar fi permis să devenim proprietarii unei ferme în Marea Britanie, ca să ne îndeplinim toate dorințele, așa că am hotărât să revenim în Moldova. Suntem conștienți că atunci când vor deveni adolescenți, vor avea nevoie de oraș și de oportunitățile de acolo. Dar copilăria mică o vedem în preajma luncilor și codrilor. Așadar, am vândut apartamentul din Londra, am făcut o călătorie în Asia, unde s-a și născut Daria (al treilea copil) și după câteva luni, am ajuns în Moldova. Am găsit un lot de pamânt care ne place foarte mult, la Donici, unde ne-am propus să ne construim casa. Am căutat mult până am găsit, așa cum credeam eu atunci, o companie responsabilă, care să ne ridice o casă din carcasă din lemn. Am apelat la Urban Green.”

Și, pe scurt, ce a ieșit?

Nimic. A fost un eșec. Ne-au lăsat cu o constructie nefinisată, iar expertiza a scos la iveală greșeli care ne-au obligat să trecem prin judecată. Am chemat în instanță compania Urban Green și pe Maxim Sidorenco. Până ni se face dreptate și recuperăm banii, nu putem demola ceea ce a fost înălțat.

Nu ai lăsat mâinile în jos, nu ai plâns în pernă, deși, probabil, ți-a venit nu o dată să plângi la câți bani ai băgat în ceea ce trebuie astăzi dat jos. Tu ai ales să studiezi domeniul, pentru ca, eventual, să îți construiești singur casa. 

Această tentativa nereușită m-a făcut să mă încăpățânez să aflu totul despre casele ecologice. Am mers să fac studii cu Barbara Jones din Marea Britanie (n.r. un fel de Guru în construcția caselor ecologice) și i-am încredințat proiectul partenerilor mei de astăzi de la Eveco, pe care l-am adaptat la normele Republicii Moldova. Am făcut o școală bună acolo, am avut și partea practică pe un șantier din Dorset, unde am ridicat pereții unei case din baloți de paie, apoi am efectuat tencuieli din amestec de var stins. Cu aceste cunoștințe, mi-am propus să îmi ridic casa, precum și să îi inspir pe alții, care la fel de fierbinte ca mine, își doresc o casă naturală. Deci da, vreau să îmi câștig și traiul din această îndeletnicire. Am studiat intens subiectul construcțiilor prefabricate din paie. În perioada carantinei, am trecut un curs de instruire cu MOOC Bâtiment Durable din Franța.

Și acum, ce face Eveco – noua companie în domeniul construcțiilor, de la Comrat, la care ai decis să aderi? Din ce tip de lemn sunt panourile? Cam câte panouri se folosesc la o casă? La cât se ridică costurile? Să luăm ca reper, o căsuță de 100 metri pătrați. De câte panouri ai nevoie? Suportă orice stil arhitectural? Cum le transportați la destinație, ca să nu fie deteriorate? 

Eveco propune o construcție naturală: un cadru dublu din lemn de pin, cu grosimea peretelui netencuit de 40 cm, cu un strat izolator din paie presate. Aceste panouri pot fi de dimensiuni diferite, în funcție de sarcina pe care necesită să o suporte și de locul unde va trebui să fie amplasat. La acest moment ne propunem să realizăm case doar cu un etaj. Însă aceste panouri ne permit să construim case chiar și din 2 sau 3 etaje. Noi preferăm să ne dezvoltăm treptat, ca să ne asigurăm că oferim cea mai înaltă calitate. Panourile se împacă excelent cu orice stil arhitectural.

  • Un panou „clasic” va avea între 80 și 140 cm la sol, iar înălțimea – de 3 m.Panourile se asamblează cu șuruburi autofiletante de producție germană, care au fost concepute anume pentru astfel de îmbinări și se folosesc la construcția carcaselor din lemn. Cantitatea de panouri depinde de mai mulți factori: numărul de deschizături, forma acoperișului, greutatea pe care panourile trebuie să o suporte și, în final, geometria casei.
  • Dacă e să anunțăm un preț aproximativ, va fi 350 euro per metru pătrat (cu tencuiala aplicată, comunicațiile și acoperișul incluse).  Costul pereților reprezintă doar 20%-30% din valoarea casei. Spun asta ca să evit speranțele false că acest tip de construcție e cu mult mai ieftin decât o construcție convențională.
  • Panourile însă au un avantaj esențial pentru orice viitor proprietar – durata de construcție e mică, căci asamblarea se poate face chiar și în 2 săptămâni. Pe termen lung, se economisește din consumul energetic necesar la încălzirea acestor case cu gaz sau electricitate. Soba, la fel ca și într-o casă convențională poate fi edificata în acest tip de case.
  • Ca să fie transportate la destinație, panourile sunt acoperite cu tencuială dintr-un amestec de var stins. Finisajul se face pe teren deja, pentru a evita vibrațiile, deci micro-crăpăturile care pot apărea în timpul transportării sau asamblării. Această pre-tencuială are circa 3 cm grosime și este necesară pentru a proteja anvelopa exterioară a casei de calamități și de rozatoare. Varul stins provoacă alergii la rozătoare, deci acest amestec devine repelent pentru șoareci.

 

  • Pe interior, noi propunem tencuială din amestec de argilă. Argila purifică aerul și menține umiditatea relativă la valoarea optimă, între 50%-60%. Umiditatea relativă sub 40% crește concentrația de substanțe chimice nocive în aer, ceea ce expune oamenii la infecții respiratorii și boli de piele. În schimb, umiditatea relativă de peste 60% modifică percepția temperaturii din cameră și oferă condiții pentru proliferarea virușilor și a sporilor de mucegai. Mai mult de jumătate din aerul pe care îl respirăm de-a lungul vieții este inhalat în casă, iar un alt procent mare – la locul de muncă. Există dovezi că poluarea aerului poate perturba dezvoltarea fizică și cognitivă la copii. Poluarea aerului din interior este estimată a fi de 2-5 ori mai mare în interior decât în ​​exterior. Un studiu recent lansat de National Air Quality Testing Services a descris casele din Marea Britanie drept „Cutii toxice de poluare”.
  • Noi propunem un material care nu conține substanțe chimice și toxine, este complet reciclabil, aerul din casă e plăcut de respirat. Materialul e ignifug, absoarbe sunetul, este eficient din punct de vedere termic și are proprietăți împotriva poluării aerului din interior: argila. Argila (și lemnul) sunt higroscopice: adică au capacitatea de a controla pasiv climatul interior, reducând energia operațională. Aceasta absorbție și degajarea umidității din aer este un proces cunoscut cu denumirea de Moisture Buffering.

La final, o să mai adaug câteva informații care mă conving că a fost o decizie înțeleaptă să ne dorim și să insistăm să ridicăm o casă ecologică, în ciuda tuturor reacțiilor din jur și lipsa reglementărilor în domeniu. Construcțiile obișnuite sunt o sursă de boli. Orice, povestește Alexandru, de la sistemele de iluminat, vopsele și până la pardoseli, cabluri, materialele de izolare, emană toxine în aerul pe care îl respirăm. Aceste toxine, subliniază Alexandru, pot imita hormonii, pot perturba chiar dezvoltarea fetală, pot provoca boli pulmonare, chiar și cancer.

„Deci cu acest gând, de a evita pe cât este posibil formaldehida, silica, substanțele COV, am început să prospectez tehnologiile de construcție alternativă – o soluție sănătoasă și plăcută de trai.”

Dumnezeu să fie cu voi. Și cu noi. Realitatea arată că metodele buneilor noștri de a construi case s-au uitat în Moldova, iar noi devenim pionieri în domeniu, în era betonului în care trăim astăzi. 

 

Tags
Show More

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button
Close