Larisa Ambrosii a instalat 12 iurte în inima Codrilor, din care poți admira stelele
O prietenie de 20 de ani cu o femeie din Kârgâzstan și dragostea față de satul natal Leordoaia din raionul Călărași, au determinat-o pe Larisa Ambrosii să pună pe harta atracțiilor turistice din Republica Moldova o nouă destinație - Manas YurtVillage, aflat la o oră și 20 de minute de Chișinău.

Antreprenoarea a amenajat o zonă de campare nomadă, inspirată de cultura kârgâză, de care musafirii se pot apropia cu toate cele cinci simțuri: gustând bucate și ascultând muzică tradițională, îmbrăcând haine din portul național al kârghizilor, dormind în iurte cusute în Kârgâzstan – de care, apropo, fug țânțarii și frigul datorită pâslei din interior. În iurte este cald chiar și pe un viscol sau pe un ger de minus 15 grade, dă asigurări proprietara.
Iar la masă o să te așeze și o să te servească cetățeni kârghizi veritabili. Bucătarului și ajutoarelor sale le place la noi în Moldova, îi încântă priveliștile din sătucul Leordoaia, așezat între dealuri împădurite.
Și mai trebuie să vă spun că, în timp ce veți lua masa, din curtea casei părintești, în care a copilărit Larisa Ambrosii și în care a instalat iurtele, veți putea admira lacul, separat de viță-de-vie printr-o alee cu arbori înalți. În spatele zonei de campare – văi fără număr și orizont infinit.
Larisa Ambrosii a lansat afacerea în turismul rural, știind că nu este singură, mizând inclusiv pe suportul Uniunii Europene. A depus dosarul la ODIMM și a acccesat programul de granturi PARE 1+1. Azi-mâine își va primi banii – 250 mii de lei, bani pe care îi va investi în cai, în construcția unui grajd pentru ei, în finisarea terasei pentru ateliere și seminare. Manas YurtVillage se vrea un spațiu pentru teambuilding, pentru ateliere destinate copiilor, pentru meditație, Yoga și alte practici sănătoase pentru minte și corp.
„Avem de gând să construim o terasă de 170 de metri pătrați, două băi, un grajd, trebuie să cumpărăm cai. Ne ajută foarte mult Uniunea Europeană. Și ne bucurăm că există programe precum PARE 1+1 (Programul de atragere a remitențelor în economie), prin care este susținut financiar businessul local. Pare 1+1 funcționează după principiul: pentru fiecare leu investit de beneficiar în afacerea sa mică sau mijlocie, cu precădere în localitățile rurale, Uniunea Europeană vine cu un leu sub formă de subvenție. Noi am depus toate actele pentru proiect în noiembrie, iar în luna ianuarie aveam deja răspuns că vom primi grantul”, povestește Larisa Ambrosii, care muncește și astăzi în Irlanda. Se fac 20 de ani de când a pășit pentru prima dată pe pământul irlandez.
Gândul că va fi ajutată de UE cu bani, a impulsionat-o să lanseze afacerea. Cine știe dacă se mai apuca, în cazul care ar fi fost singură în fața tuturor investițiilor pe care trebuia să le facă.
Așadar, de ce e nevoie ca să beneficiezi de un grant prin programul PARE 1+1, co-finanțat de UE, pentru afacerea ta, mică sau mijlocie? În cazul în care ești cetățean moldovean, revenit de la muncă de peste hotare sau rudă de gradul întâi al unui cetățean moldovean care muncește în străinătate și beneficiezi de remitențe, trebuie să prezinți un plan de afaceri și dovezi că banii investiți au fost câștigați la muncă în străinătate.
Documentele care justifică eligibilitatea la Programul PARE 1+1:
- Copia buletinului de identitate al solicitantului;
- Copia documentelor care identifică legătura de rudenie dintre migrant şi solicitantul de Program: buletin de identitate, certificat de căsătorie, certificat de naştere (după caz).
- Contractul de muncă din străinătate a migrantului, tradus la un birou de traduceri autorizat;
- Copia documentelor justificative privind provenienţa banilor din munca de peste hotare: certificat de confirmare a salariului/veniturilor, extras din conturi bancare, copiile dispoziţiilor de transfer bancar.
Mai multe despre programul PARE 1+1, co-finanțat de Uniunea Europeană, găsiți aici: PARE 1+1
sau accesați www.odimm.md, secțiunea PROGRAME, apoi PARE 1+1
Vă las mai jos interviul cu Larisa Ambrosii de la Manas YurtVillage, ca să auziți de la ea dacă a fost ușor sau complicat să dezvolte o afacere în turismul rural într-un sat din Moldova. Tot dânsa vă povestește cum a devenit beneficiara grantului susținut financiar de Uniunea Europeană.
Vizita mea la iurtele din Călărași se înscrie în campania UE pentru Moldova Rurală – campanie care ne demonstrează că o localitate rurală are un potențial de dezvoltare fantastic, atunci când antreprenorii au mâinile harnice și inima plină de dragoste față de pământul roditor pe care ne este dat să trăim.
Foto: Aurel Obreja Fotograf-Videograf
Vedeți alte afaceri susținute din fonduri europene aici: http://apostrof.md/brutaria-bardar-din-ialoveni-alaturi-de-tine-la-drum-acasa-la-nunta-si-la-cumetrie/