#LIVEforLife cu Anastasia și Elena de la FloralSoul. Reguli generale de îngrijire a plantelor de cameră
Doar în sufragerie, Anastasia - fondatoarea Floral Soul, are în jur de 100 de plante. Mica ei companie, pe care a creat-o în 2017 și pe care o administrează împreună cu amica ei, Elena, înverzește oficii și locuințe. Fetele mai oferă consultanță și servicii de replantare.

Le-am invitat să facem un interviu LIVE pe Instagram, ca să povestim despre cum avem grijă de plante. Am rămas surprinsă să descopăr că mulți urmăritori sunt extrem de pasionați de creșterea plantelor de cameră. Și, atenție, sunt tineri! Nu vorbesc despre pensionare care cresc trandafiri chinezești, ci despre tineri care vor să știe cum să ude corect plantele, cum să crească avocado în condiții casnice și multe altele. În fine, am obținut informații bune și utile, eu personal am înțeles de ce după ultima replantare, am pierdut câteva plante. La unele au putrezit rădăcinile, altele s-au uscat.
REGULA DE AUR LA REPLANTARE: Niciodată, dar niciodată nu scuturați țărâna de pe rădăcinile plantei atunci când o replantați ,căci se va stresa enorm.
Cum alegem plantele, în magazin? Examinăm aspectul exterior. Dacă frunzele au pete maronii, planta e bolnavă. Apoi atragem atenția la sol. Dacă vedeți mucegai, fiți siguri, solul e prea umed. Asta nu înseamnă neapărat că și planta e afectată, dar va trebui cu certitudine să o replantați. Dacă roiesc deasupra ghiveciului mici gâzulițe, e semn că solul nu e bun, dar, iarăși, nu neapărat că planta nu e sănătoasă. Trebuie doar schimbat solul. Frunzele maro, întotdeauna vobresc despre exces de apă, ceea ce i-a dăunat grav dacă a stat într-un spațiu umbrit, fără acces la lumina naturală, așa cum este în magazin.
Solul depinde de apa cu care udăm. Nu este recomandat să folosim apă de la robinet proaspătă . Apa trebuie să stea vreo 4-7 zile în recipient, apoi udăm cu ea plantele. Putem uda și cu apa potabilă pe care o bem noi sau scoatem afară plantele să fie udate cu apă de ploaie.
Cât de des schimbăm solul? Nu des. În primul rând, atunci când udăm plantele, o dată pe lună, avem un bețișor, îl afânăm în partea de 2-3 cm, ca planta să răsufle mai ușor și apa să curgă mai bine. La udări, solul se lasă, o dată la jumătate de an, adăugăm sol deasupra, dacă vedem că solul s-a lăsat mai jos. Schimbăm solul doar în cazul în care am exagerat cu apa și planta are nevoie de sol uscat. Dacă am luat de la cineva și pare sol obișnuit, dn grădină. Și mai schimbăm solul când lpanta crește, o dată la 2-3 ani.
Cum alegem un nou ghiveci pentru planta pe care o replantăm? Nu trebuie să o punem într-un ghiveci mult prea mare. La magazin alegem un ghiveci în care să încapă cel vechi. Să avem un fel de Matrioshka. Dacă are prea mult spațiu, planta nu se simte confortabil. Care este explicația? Când rădăcina e mică, iar ghiveciul e prea mare, apa pe care o torni la plantă poate să nu ajungă la rădăcini sau poate să o inunde. Vezi că nu curge în farfurie, mai adaugi apă și o inunzi.
Cum replantăm? Mutăm planta cu toată țărâna care s-a prins de rădăcini (de regulă, se păstrează forma ghiveciului) în noul ghiveci, adăugăm sol și îl udăm deasupra. Dacă planta pe care am cumpărat-o are sol umed, o udăm noi după câteva zile de la replantare.
Când scoatem plantele afară sau la balcon? Este important ca noaptea să fie cel puțin 15 grade Celsius, iar ziua – între 18 și 24 grade Celsius. Planta poate rezista chiar și la 3-4 grade Celsius, însă se va OPRI din creștere. În ideal, în locuință trebuie să avem o umiditate de 60 % și o temperatură de 18-24 grade. Când e rece și umed, plantelor nu le este bine. Dacă nu avem umidificator, pulverizăm.
De ce Monstera are frunze bifurcate?
Cum udăm corect orhideele?
Ce plante ne pot da fructe pe care le putem consuma?
Aflați din interviul de mai jos, cu fetele de la FloralSoul. Nu uitați să le dați Follow pe Instagram (găsiți @floralsoul_) și un like pe Facebook: Floral Soul .
Cele două pagini sunt o sursă incredibilă de viață, cu multă verdeață. Dați follow, dacă doriți, și la profilul meu @annasmolnitchi de pe Instagram ca să nu ratați interviurile #LIVEforLife – interviuri înviorătoare pe timp de carantină.