Mariana Percic și soțul ei cresc o pădure pentru plante și flori din care fac ceai parfumat. Lădița cu ceai MEG – izvor de sănătate și plăcere

Când am auzit-o pe Mariana Percic povestind că împreună cu soțul ei cresc o pădure pentru plante și flori, am ținut să o întreb:
Ce, mai exact, ai în vedere?
Așa am aflat că ceaiurile MEG, populare în rândul urmăritorilor mei de pe Instagram, nu se fac din floricele adunate pe câmpii, alese la întâmplare. Soții Percic au sădit arbuști și copaci ca să culeagă CELE MAI ALESE flori.
„Nu o să uimesc pe nimeni dacă voi spune că ceaiurile la plic nu sunt sănătoase. Conștientizarea acestui adevăr m-a adus pe drumul presurat cu flori, ierburi și plante – ingredientele unui ceai savuros. Familia mea mă ajută să îmi urmez pasiunea.
Bunica și mama cresc pentru mine melissa, mentă, iasomie și cătina. Îngrijesc de ele ca de proprii copii. Le sunt extrem de recunoscătoare pentru tot efortul și silința depusă.
Tata mă aprovizionează cu mai multe plante medicinale. Îl ador pentru asta. Doar el cunoaște locurile greu de găsit unde cresc frumoasa pojarniță și aromatul sovirf. Iar bătrânelul din imaginea de jos mi-a devenit un prieten bun.
El este bogat în cunoștințe despre creșterea, recoltarea, uscarea și întrebuințarea tuturor plantelor. Și mai interesant este că de 17 ani se ocupă cu găsirea și recoltarea lor, iar eu absorb ca un burete toată informația prețioasă pe care mi-o oferă.
Soțul este figura principală în toată povestea. Probabil dacă nu ar fi fost susținerea și încurajarea lui, nu aș fi ajuns până aici”, mi-a povestit Mariana.
Soțul îmblânzitoarei de plante și flori a moștenit o suprafață mare de pământ de la părinții săi, iar cuplul a decis să crească acolo plante, copaci și arbuști.
„Ne dorim ca această pădure să fie o oază de liniște și de relaxare atunci când revenim în satul de baștină – în satul Izvoare, Fălești. Acolo ambii ne-am născut. Muncim și depunem mult suflet la îngrijirea ei. Vrem ca mai întâi copiii, apoi și nepoții noștri să se bucure de pădurea noastră.”
În pădurea soților Percic simți mireasma de tei, mentă, mușețel, Melissa, iasomie, muguri de trandafir sălbatic, cimbrișor, măceșe, salcâm, soc, sălcioara și diverse pomușoare. M-a făcut curioasă încă un detaliu interesant. În pădurea lor, plantele nu cresc la nimereală, au un Feng Shui al lor.
„Noi am observat că atunci când anumite plante sunt sădite foarte aproape unele de altele, procesul lor de creștere încetinește. Se schimbă foarte mult gustul și aroma. De aceea, optăm mai degrabă pentru cultivarea lor aparte.”
Și cum e cu ceaiul acum, pe caniculă? Se servește doar când plouă? Moldovenii mai degrabă ar bea o bere ca să se răcorească.
„Asiaticii, arabii, indienii și japonezii știu cel mai bine cum stă treaba. Anume în acele regiuni unde temperaturile sunt mult mai ridicate decât la noi, se consumă ceaiul fierbinte. Înțelepții știu că lichidele fierbinți ajută corpul să se răcorească mai repede și pe termen lung.
E greșit să credem că pe timp de caniculă apa cu gheață, sucurile reci și înghețata ne ajută să ne potolim setea. Da, ne vom răcori pe termen scurt, dar mai și riscăm să ne îmbolnăvim.
Lichidele fierbinți se absorb mai repede în sânge, iar corpul se oxigenează mai bine, astfel hidratarea se menține timp îndelungat.
Nu credeam nici eu acest lucru, dar odată ce am încercat m-am convins!”
Nimic de comentat. Decât să vorbim mult despre ceaiuri, mai bine vorbim (căci e interesant) și le servim. Ceaiurile MEG sunt atât de aromate, îmbietoare, cer un ritual, iubesc să fie savurate în liniște, în armonie. În ele sunt adunate forța și energia sublimă a naturii. Cutia MEG conține diferite plante și flori. Recomandarea Marianei este să le servim combinate, ca să fie nu doar mai gustoase și aromate, dar și de leac.