Alimentație și sănătate

Migdale dulci ecologice, cultivate în Moldova!

Ieri, am făcut vreo 10 cercuri în jurul frigiderului. Era aproape de ora 21.00, deci chiar nu voiam să cedez în fața poftelor. L-am deschis și l-am închis de mai multe ori.

„Nu știu ce am, sunt o mâncăcioasă de câteva zile. Am pofte și pofte”, am bombănit eu sub nas.

Ca-ntr-adins nu aveam niciun fruct în casă, proviziile s-au terminat.

Aveam eu un pumn de migdale puse la înmuiat, care ne-au fost dăruite. Am luat una din mers, am zdrobit-o cu dinții și am încremenit. Serios vă spun. Am început să mestec mai încet, de parcă încercam să diger ce s-a întâmplat. „E dulce!”, „E foarte dulce!” A fost o revelație.

„Așadar, nu toate migdalele sunt amare”, fac eu un exercițiu logic în mintea mea.

Am mai pus în gură 2 migdale odată, de parcă încercam să îmi umplu fiecare colț din gură cu dulceață sau poate doar încercam să mă conving că gustul dulce nu a fost un miraj. Faza e că cele pe care le cumpăram la piață erau mereu amare. Dacă mă întrebai, până ieri, cum sunt migdalele, aș fi răspuns fără să ezit: amare.

Nimic mai greșit.

Din curiozitate, am căutat informații despre migdale pe google. „Comparând cu diverse varietăți de nuci, migdalele se află printre cele mai sărace în calorii. Alături de fistic şi caju, migdalele au un conţinut de 160 de calorii pentru 30 de grame”, citesc răsuflând ușurată, înfulecând mai cu spor. Trebuie să recunosc, mereu îmi era frică să nu mă ia valul când mâncam nuci, ca să nu mă fac și eu nucă într-un final, adică rotundă, dolofană.

Când am aflat că cele gustate ieri seara mai sunt și eco, m-am înviorat foarte tare. Prieteni, avem o livadă de migdali eco în satul Carahasani, raionul Ștefan-Vodă!

migdalePentru asta trebuie să îi mulțumim lui Igor Golban, fondatorul brandului Biantti. Tot el crește nuci eco. Uleiul din migdale dulci este atât de gustos! Deci pentru familia noastră, este o comoară.

52556962_10214448638822977_6157117231231664128_n

Laptele din migdale dulci e mai gustos decât cel amărui, se înțelege atât de bine cu terciurile noastre, piureul din cartofi, cafeaua mea de dimineață, checurile și cu smoothie-urile noastre. Pe de-altă parte, aflu eu acum, migdalele amărui sunt un antidot împotriva cancerului, au un efect terapeutic puternic, se mai folosesc și la prepararea băuturii Amaretto, însă unele pot deveni nocive dacă sunt consumate în cantități mari. Pe diversificare.ro, citesc despre migdale că sunt 30 de soiuri în lume, dar numai 10 se comercializează pentru consum. Igor Golban cultivă doar migdale dulci.

Azi-mâine, plantațiile lui Igor Golban, cu nuci, migdale și cătină vor primi certificatele ECO, după nenumărate verificări de laborator și ani în care pământurile își reveneau după tehnicile tradiționale de prelucrare. Recent, echipa Biantti a participat la cea mai mare expoziție de alimente ecologice din lume, organizată la Nuremberg, Germania. Ce înseamnă asta? Că Biantti are migdale și pentru export! În Moldova, îi este cam strâmt.

La final, vă las cu o listă impresionantă de uleiuri presate la rece de echipa lui Igor Golban. Ce înseamnă „presat la rece”? Din semințe mecanic se storc prețioasele uleiuri, fără a adăuga substanțe chimice.

migdale biantti

Ulei din fructe de cătină

Ulei din semințe de armurariu / Масло Расторопши
Ulei din germeni de grâu / Масло зародышей пшеницы
Ulei din germeni de porumb / Масло зародышей Кукурузы
Ulei din seminţe de cânepă / Масло конопляное
Ulei din semințe crude de dovleac / Тыквенное масло
Ulei din semințe de chimen negru / Масло семян черного тмина
Ulei din miez de floarea soarelui / Масло из ядра подсолнечника
Ulei din semințe de susan negru / Масло Черного кунжута
Ulei de Arahide / Арахисовое масло
Ulei din semințe de in /Льняное масло
Ulei din semințe de chia / Масло семян чиа
Ulei din samburi de caise / Абрикосовое масло
Ulei de migdale dulci / Миндальное масло
Ulei din miez de nucă / Масло грецкого ореха
Ulei din semințe de soia / Соевое масло
Ulei din alune de pădure / Масло лесного ореха (фундука)
Ulei din semințe de mac / Маковое масло
Ulei din semințe de ricin / Касторовое масло
Ulei din semințe de Muștar / Горчичное масло
Ulei din semințe de susan /Кунжутное масло
Ulei din samburi de struguri / Масло Виноградной косточки
Ulei din semințe de rapiță / Рапсовое масло
Ulei din nuci de Macadamia / Масло Макадамии
Ulei din semințe de măcieș / Масло шиповника

Cu cât mai multe aflu despre ei, cu atât mai mult îmi plac. O să îi găsim la piața Eco Local, care se redeschide în martie. Până atunci … pe Facebook.

Tags
Show More

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button
Close