Moldoveanca Anastasia Terzi a născut în apă la Londra și pe Bali. De ce a fugit de maternitate?
Anastasia Terzi are trei copii. Primul a fost născut într-un spital public din Londra, deși ea tare nu și-a dorit să ajungă acolo. Anastasia însă nicio clipă nu s-a gândit că lucrurile de care se temea s-ar putea transforma într-un coșmar pe care vrea să îl uite.

Anastasia și soțul ei Alexandru s-au cunoscut în Franța, unde se aflau la studii. Deja căsătoriți, s-au gândit să își perfecționeze limba engleză, așa că s-au mutat în Marea Britanie. Acolo, în 2013, s-a născut primul lor copil.
Cuplul s-a pregătit temeinic de naștere. A mers la seminarele pentru viitorii părinți, ambii își doreau o naștere blândă, în dragoste și liniște. Anastasia a făcut și cursuri de hypnobirthing. Mame celebre ca Jessica Alba, Gisele Bundchen şi Kate Middleton ar fi aplicat tehnicile acestui tip de auto-hipnoză la naştere.
Anastasia însă nu a apucat să aplice ceva din cele învățate. La naștere totul s-a întâmplat pe dos, altfel decât visase. Nașterea s-a încheiat cu:
- tăierea perineului (epiziotomie)
- tragerea copilului din col cu un forceps, apoi cu un vacuum
- extracția manuală a placentei de către medici
- un tratament cu antibiotice pentru mamă și copil din cauza infecțiilor intraspitalicești
Băiețelul a avut nevoie de 5 luni ca să își revină după o asemenea naștere. Vomita încontinuu și nu lua în greutate. În patru luni a adăugat doar un kilogram. Pe lângă asta, plângea des, era greu de liniștit. Anastasia practic tot timpul era pe mingea de fitness, balansându-se, ca să îl consoleze.
Cred că nu mai trebuie să explic de ce prima naștere a fost un coșmar, cu urmări de durată. Anastasia și tatăl copilului spun că tactica medicală a fost bizară. Era la a 42-a săptămână de sarcină.
„Mi-au injectat oxitocină, ca să intensifice contracțiile. Știam că nu voi rezista fără epidurală și am cerut-o. Chiar și cu oxitocină, am mai stat 12 ore, însă nimic nu se întâmpla. Măreau dozele. Eram într-un travaliu de 36 de ore când medicii se șușoteau că mă lasă să împing de 2-3 ori. Dacă nu se schimba situația, îmi făceau cezariană. Eu nu îmi simțeam deloc corpul, era anesteziat. Nu simțeam contracțiile. Medicii spuneau să împing, iar eu nu înțelegeam ce și unde. Numai se porneau contracțiile, îmi făceau din nou anestezie epidurală. Nici nu mai știu câte doze de oxitocină și de epidurală mi s-au pus, le alternau întruna”, își amintește Anastasia.
Într-un final, Anastasia a născut pe cale vaginală, însă numai după tăierea perineului (epiziotomie) și extracția copilului cu vaccumul.
„E grav că am făcut infecție. E de la bolile intraspitalicești. Sunt sigură că s-a întâmplat din cauza controalelor frecvente ale colului uterin. De ce nu am putut naște omenește, era întrebarea care mă măcina…”
Anastasia a rămas din nou însărcinată când primul copil avea doar 10 luni. Amintirile despre prima naștere erau încă foarte proaspete. Atunci a decis că va avea doula și o moașă la naștere, la domiciliu. Nu voia să se repete experiența din spital. Încă în săptămâna a 25-ea de sarcină a făcut cunoștință cu doula care a pregătit-o moral și informațional de naștere. Ea a instruit-o că are drepturi, inclusiv dreptul de a cere să nu i se facă anumite proceduri.
„E ca un contract între client și cel ce prestează servicii de asistență a sarcinii. Eu de exemplu am cerut să nu mi se facă deloc, nicicând, controlul colului uterin. Din momentul în care lași medicul să îți facă acel control intern, să introducă degetul în vagin, fii sigură, nașterea se va declanșa în mai puțin de 24 de ore. Asta mi-a explicat doula. Activitatea doulelor în Marea Britanie este certificată, obțin o licență specială și sunt supuse unor verificări de stat. Trec stagii lungi alături de moașe profesioniste. Iar moașa este atașată de spital. Deci trebuie să anunți spitalul că vrei să naști acasă și administrația îți face cunoștință cu moașa. Eu am cunoscut-o la săptămâna a 30-ea de sarcină. Atunci au început vizitele ei la domiciliu.”
Ce a fost diferit față de prima naștere? Anastasia și-a născut copilul în apă. În Mare Britanie, nașterea în apă ți se propune în primul rând, ca cea mai bună opțiune, ca cea mai puțin dureroasă cale de a aduce pe lume un copil.
- Anastasia a avut parte de ora magică, acel timp de conectare cu bebelușul.
- A alăptat la sân imediat după naștere, ceea ce a provocat noi contracții, astfel încât placenta a fost expulzată. Fără intervenția cuiva.
- Alexandru și-a întâmpinat copilașul în apă. L-a luat în brațe. Tot el a tăiat cordonul la 2-3 ore după naștere. Au lăsat să iasă tot sângele din placentă.
- În tot acest timp, ambulanța era chiar sub geamurile blocului în care locuiau. Moașa ținea legătura cu echipa medicală. În caz de necesitate, ar fi acordat ajutor.
- Anastasia a născut în 4 ore.
Totul s-a petrecut atât de frumos, încât Anastasia „plutea” după naștere. A mers să facă duș în voie, a pregătit gustări, au băut cu toții ceai.
Placenta a fost transmisă pentru deshidratare și încapsulare. Cele circa 100 de capsule se păstrează în congelator, pe un termen nelimitat.
Anastasia spune că acele capsule reglează oscilațiile hormonale. După a doua naștere, avea baby blues (plângea fără motiv, era melancolică), deci a simțit pe deplin aceste oscilații. Și atunci, a administrat capsulele cu placentă, iar situația s-a ameliorat esențial. Anastasia spune că au ajutat-o foarte mult. Moașa i-a recomandat să le păstreze pentru perioada menopauzei.
A treia naștere s-a întipărit în minte și în suflet cel mai tare. Cuplul spune că a fost magică. De asta a avut grijă moașa Robin Lim din Indonezia, de pe insula Bali. Robin Lim este celebră pentru promovarea nașterii cu blândețe. Ea a fondat centrul Bumi Sehat (ceea ce se traduce ca Healthy Earth Mother, adică Mamă Pământ Sănătoasă), unde femeile vin din diferite colțuri ale lumii să nască natural, în apă. Sunt pregătite de marele eveniment la lecțiile de Yoga, meditație, alimentație sănătoasă. Sunt îndemnate să facă plimbări de împământare, adică desculț, pentru conectarea cu pământul, cu resursele acestuia. Robin Lim are o sumedenie de recomandări pentru o sarcină ușoară și plăcută, dar și pentru o naștere împlinitoare. Găsiți-o pe YouTube.
„Eu îmi doream foarte mult să vizităm Asia. Citisem despre familiile cu mulți copii care plecau acolo. Până atunci, noi călătorisem prin Islanda, Norvegia, Grecia, unde petreceam 1-2 săptămâni. Ne doream însă o experiență diferită. Voiam să ne cufundăm în cultura și traiul băștinașilor. Să trăim ca ei. Am vândut apartmanetul. Tot ce nu ne trebuia am trimis în Moldova, la bunici. Ne-am cumpărat bilete la avion și …
AFLU CĂ SUNT ÎNSĂRCINATĂ CU AL TREILEA COPIL
Aveam unele temeri legate de acte. Ne era frică să nu putem înregistra nașterea, ne preocupau problemele care puteau apărea la frontieră. Am pus însă fricile deoparte și am pornit la drum. Mai întâi, am stat o vreme în Vietnam. Apoi am stat 10 zile în Cambodgia. Iar pe Bali ne-am reținut pentru 5 luni. Am străbătut insula în lung și în lat, am vizitat insula vecină Lambok pe care turiștii în zadar o omit. Este ca Bali, cu 70 de ani în urmă. E o insulă sălbatică, foarte frumoasă. Iar Bali…tot ce se vorbește despre Bali e adevărat. E ZEN și Wow. Oamenii zâmbesc tot timpul. Simți uleiuri esențiale peste tot, vezi flori, culori. E ceva nemaipomenit.
„Și nașterea a fost la fel. Moașa emană atâta dragoste, smerenie, liniște. Mă simt o norocoasă că atunci când așteptam să fiu înregistrată la centrul ei, s-a apropiat de mine. Stăteam pe scăunel. S-a apropiat, mi-a mângâiat burtica și m-a întrebat: Cum merg treburile? I-am zis că sunt bine și am rugat-o să îmi recomande o moașă, iar ea s-a oferit să mă asiste la naștere. A fost uimitor! Nu îmi venea să cred. Cu doar câteva zile înainte de naștere, a adus la noi acasă trusa medicală, în care era și oxigen. A venit și cu bazinul în care am născut.”
- Când se năștea copilul, moașa cânta o mantră.
- Cordonul a fost ars cu lumânarea, după câteva ore de la naștere.
- Părinților li s-a recomandat să îngroape placenta sub un copac sau să o încapsuleze. Au ales a doua variantă.
Proprietarii casei în care locuia familia i-a făcut un cadou. Au invitat pe cineva să curețe sufletul casei, să aducă energie nouă, curată. S-au folosit bețișoare aromate, flori. S-au adus în dar fructe proaspete. Anastasia a deschis geamul casei, iar acolo fumega ceva cu o aromă foarte plăcută. Despre asta e Bali, răsuflă soții cu nostalgie, în timp ce se cufundă în amintiri.
Și ultimul copil a fost cel mai liniștit bebeluș dintre toți. Anastasia și Alexandru sunt convinși că felul în care te naști îți influențează starea interioară și fizică, de aceea recomandă nașterea naturală.

Și poate se mai întreabă ceva cum au făcut ei cu actele, cum au trecut frontiera. Soții au călătorit cu pașapoarte franceze. Prin urmare copilul născut pe Bali are dreptul la cetățenie franceză. Au zburat cu toții la consulatul francez de pe Jakarta, cu certificatul primit la centrul de nașteri. Apoi l-au autentificat la Ministerul de Interne. Cu aceste documente au zburat în Moldova, unde se află și astăzi. Deja de 2 ani. Au pornit construcția unei case ecologice în satul Donici, dar asta e o altă poveste. Dacă va fi de acord Alexandru, o să vă povestesc și despre asta.
https://apostrof.md/anastasia-terzi-confectioneaza-bijuterii-rafinate-cu-puteri-vindecatoare/