CălătoriiDespre copii

Niciun hotel ultra all inclusive din lume nu concurează cu autorulota. Recomandare de călătorie!

Deseori, părinții care au copii mici, se condamnă singuri la patru pereți, la o cameră de hotel ultra all inclusive, la piscine uriașe, dar aglomerate. Am înțeles că unii nici nu mai bat drum până la mare, căci li se pare mai comod și mai sigur să rămână cu cei mici într-un spațiu frumos amenajat. Acolo se simt, probabil, în siguranță, imaginându-și că anume acolo vor apuca și ei, părinții, să se odihnească un pic. 

Noi avem doi copii, o fetiță de aproape un an și o fetiță de aproape 2 ani. Călătorim destul de des, fetele merg peste tot cu noi. Când Mia avea vreo 7 luni, iar Emma un an și 8 luni, am venit din Olanda cu mașina. Ne opream la hoteluri foarte mici, căci cele mari sunt o bătaie de cap pentru noi. Prea multă forfotă. Preferăm spații intime, ca să ne simțim ca acasă. Însă problema cu pensiunile și hotelurile mici este că trebuie să vii la o oră anumită, ca să faci check in. Odată, în Olanda, au încercat să ne impună o taxă, cică o penalitate pentru întîrziere, deoarece un angajat a trebuit să vina după ora 23.00 să ne deschidă. Deoarece nu aveau penalitatea indicată pe booking.com, acolo unde am făcut rezervarea, au renunțat la idee (ce bine că soțul e avocat, iar eu am studii juridice. Știm să ne apărăm drepturile, iar ceea ce nu este scris, nu există). Mai e o incoveniență atunci când mă gândesc eu la odihna cu cei mici într-un hotel. Ei vor să alerge peste tot și nu e deloc plăcut să alergi după ei, pe suprafețe destul de periculoase, așa cum sunt de regulă cele de lângă bazin. Mai sunt și oamenii, chez long-urile … hotelurile ultra all inclusive mi se asociază cu îmbulzeală.

De aceea, călătoriile cu autorulota, ÎN AFARA SEZONULUI, sunt perfecte pentru familii.

Ai un hotel pe patru roți, chiar și cu un teren de joacă inclus. La vârsta fetelor noastre, o mașină este cea mai tare distracție. Le place să apese butoanele, să se cațere pe fotolii, să urce la volan, să sară pe pat, pur și simplu să se tăvălească și să se încâlcească în cearșafuri. Cea mică învață să meargă, așa că autorulota i-a servit drept câmp ideal pentru antrenament. Are de ce să se țină ca să facă pași siguri dintr-un capăt în altul. Teren este! Autorulota cu care am mers noi în Grecia are 7 metri lungime.

Deoarece autorulotele încă mai reprezintă un „know-how” în Moldova, o să încerc să tai din lirism (vă puteți imagina, fără ajutorul meu, cât de fain este să te trezești pe mal de mare sau pe vârf de munte), ca să răspund la întrebări concrete pe care și le pune orice persoană dornică să pornească la drum cu autorulota, dar sceptică.

Sunt aproape convinsă că oricine a văzut un film american în care apar familii ce merg în călătorii cu autorulota, și-a spus: „Vreau și eu!” Cât eram în Grecia, am primit multe mesaje de la amicii mei de pe rețelele sociale, în care îmi mărturiseau că este și visul lor, dar că li se pare extrem, prea neobișnuit și se tem că anume copiii lor nu vor rezista, nu se vor simți confortabil. Am promis să revin cu un articol aici, pe blog, în care să povestesc fir de-a păr tot ce știm noi, astăzi, despre călătoriile cu autorulota, după experiența noastră.

Am parcurs 3995 km cu autorulota, în zece zile. Am petrecut 75 de ore și cinci minute în autorulota închiriată de la Camper Moldova

Cochetam demult cu această idee, soțul meu a vizitat site-ul companiei de foarte, foarte multe ori în această vară. Și numai când am văzut prețul redus la chirie, apoi o autorulotă, în realitate, la IarmarECO, am decis să o facem și pe asta! Să pornim la drum cu autorulota.

Să vă spun care sunt avantajele călătoriei cu un „hotel pe patru roți”.

Nu pierzi timp pe planificare. Nouă ne place să vizităm multe, atunci când pornim într-o călătorie. Nu stăm deloc pe loc. Vrem să explorăm natura, preferăm plajele sălbatice, canioanele, pădurile, satele în locul orașelor. În orașe nu ne reținem mult, niciodată. Când ești cu mașina, trebuie să calculezi bine distanțele, să vezi în ce zi poți ajunge în orașul X sau Y, să rezervezi o cameră într-o pensiune încă de acasă. E muncă serioasă. Dacă zbori cu avionul undeva (și asta e stresant de cele mai multe ori, căci mereu ai preocuparea să nu deranjezi camarazii de zbor cu plânsetele sau activitățile copiilor), trebuie să te gândești și la mașina pe care vrei să o închiriezi. Să o găsești, să o iei, să ai grijă să o întorci la timp, să nu întârzii la avion. Mai pe scurt, eu scriu și obosesc. Cu autorulota e mult mai simplu. Ai încărcat-o cu tot de ce ai nevoie sau crezi că ai nevoie, încă acasă, și ai pornit la drum. Poți să tragi pe dreapta, ca să dormi sau ca să se dezmorțească cei mici, oricând.

Ai mult spațiu.  În sfârșit poți să iei toată casa cu tine, la propriu! Portbagajul autorulotei este uriaș. Acolo depozitezi tot ce ai, ca să lași în dulapurile din interior lucrurile de care ai nevoie foarte des.

Ai baia, frigiderul, patul, WC-ul și bucătăria cu tine, tot timpul. Gata cu urinatul prin tufișuri și păduri! Pe lângă asta, când ești cu autorulota, nu mai trebuie să trăiești dezamăgirea de a plăti zeci de euro pe mâncarea din localuri care nu ți-a plăcut. Gătești ceea ce îți place, faci bucatele cu care te-ai obișnuit acasă și pe care le preferă copiii.Nu trebuie să aștepți o oră specială ca să mănânci (la hoteluri, e clar, există o oră anumită la care se servesc mesele).

Oricând flămânzesc, scoți ceva din ceea ce ai pregătit, chiar în timp ce mergi. O să deschid, totuși, aici, o paranteză, dezamăgiri culinare nu prea trăiești în Grecia, din fericire. Grecii știu să gătească! Am mâncat doar de vreo 4 ori în localuri, în cele zece zile, cât am fost pe drum. Am greșit o singură dată cu alegerea restaurantului. De trei ori, însă, mâncam cu poftă, am devorat totul, mă lingeam pe degete, lingeam farfuriile. Serios!

Ai luxul de a te trezi cu priveliști splendide, fără să plătești un bănuț. Dacă la hotel, dai un ban în plus pentru a dormi „pe prima linie”, pentru a servi micul dejun privind coasta stâncoasă a mării sau un munte, atunci cu autorulota e gratis. Parchezi aproape unde vrei (trebuie doar să te asiguri că nu staționezi pe proprietate privată).

Ce ar putea să nu îți placă, dacă vrei să călătorești cu autorulota?

Trebuie să te oprești în camping-uri. În cazul nostru, necesitatea apărea o dată la 2 zile. Trebuie să te aprovizionezi cu apă potabilă (rezervorul autorulotei cu care am mers noi în Grecia are o capacitate de 120 de litri. Nouă ne ajungea acest volum pentru două zile ( spălam vasele după două mese principale pe zi, făceam duș o dată sau de două ori pe zi, etc.). Mai trebuie să evacuezi, în locuri special amenajate, deșeurile din toaletă și apa din canalizare. Dacă vrei să folosești electrocasnice, la fel, ai nevoie de un loc de campare, ca să ai curent electric la intensitatea de 220 de volți. În interiorul autorulotei, aveam un dispozitiv care ne permitea să conectăm gadgeturi – laptopul, telefoanele mobile. Mai mult – nu trage. Am plătit 20 de euro pentru o noapte într-un camping, în Grecia, și 15 euro în unul din Bulgaria. NU o să îți placă să auzi că unele camping-uri sunt închise în afara sezonului, dacă ești genul nostru de om, care merge la mare în aprilie-mai sau în septembrie-octombrie. Altfel stau lucrurile cu țările nordice și cu munții. Deoarece iarna se schiază, nu o să te pierzi, vei găsi campinguri deschise. Cum găsești un loc de campare special amenajat? Scrii în google: camping near me (lângă mine) sau campinguri Bulgaria, Grecia, s.a.m.d.

Nu o să îți placă să călătorești cu autorulota dacă nu îți place să speli vasele imediat după mâncare. Nu ai cum să lași un teanc de farfurii în chiuvetă și pe lângă ea, deoarece, evident, se vor răsturna și rostogoli prin vehicul. Nimic nu trebuie lăsat la nimereală prin autorulotă, căci vor zbura dintr-o parte în alta, mai ales în curbe.

Nu o să îți placă taxele de drum și de traversare a mării cu ferry boat-ul. Sunt mai scumpe pentru autorulote, decât pentru mașini sau motociclete.

Recomandări: 

Mergeți cu autorulota, la mare, în afara sezonului sau la început/sfârșit de sezon. Asta înseamnă lunile aprilie-mai sau septembrie-octombrie. Veți avea loc de parcare (autorulota cu care am mers noi în Grecia ocupă vreo 3 locuri de parcare pentru mașini). În plus, nu mai trebuie probabil să menționez, veți avea locuri pe plajă, pe terase, oriunde. Nu veți sta la coadă la atracțiile turistice.

Vizitați neapărat insulele Lefkada, Kefalonia și Peloponnese.

Dacă urmați punctul de mai sus, adică mergeți cu mașina sau cu autorulota pe Lefkada, alegeți ca punct intermediar orașul Sofia din Bulgaria. Veți avea o autostradă superbă, cu drum ca oglinda, din Sofia până în Grecia, ceea ce este comod și eficient. Noi am făcut greșeala de a ne abate de la acest traseu, căci eu tare îmi doream să mă trezesc pe malul mării după prima noapte de mers. Nu voiam o oprire în oraș. Ne-am pornit spre Tyulenovo, Bulgaria, astfel încât a trebuit să batem câteva sute de kilometri în plus. GPS-ul ne-a dus prin Galați, pe drumuri rele, astfel încât în prima dimineață a călătoriei noastre m-am trezit cu fața la un perete, în dosul unei benzinării, în loc să mă trezesc cu fața spre mare. Graba strică treaba, m-am convins încă o dată. Tot aici se lipește „cu răbdarea treci și marea, iar cu răul – nici pârăul.”

Plaja Mylos, insula Lefkada. Ca să ajungi acolo, trebuie să urci un munte.

Așadar, iată, în viziunea noastră, traseul ideal de la Chișinău spre insula Lefkada, Grecia.  

Dus: Chișinău – Sofia – Lefkas

Întors: insula Kefalonia (ajungeți acolo din portul NIDRI!!!!! Foarte important, căci GPS-ul v-ar putea duce, așa cum ne-a dus pe noi, la portul Vasiliki, de 5 ani închis spre reparații) sau Peloponnese (depinde de voi, cât de departe veți ajunge) – Prevesa – Parga – Meteora (e superbă, aici veți găsi mănăstiri construite în vârfuri de stânci, e un fel de Grand Canyon al Greciei și un loc de pelerinaj, al doilea ca importanță pentru greci, după Muntele Athos) – Sofia – București – Chișinău

* Recomand să vizitați pe Kefalonia – orașul Asos, plaja Myrtos și peștera Melissani. În orașul Argostoli , în port, la ora 9.45 dimineața, până pe la 11.00, poți vedea broaște țestoase uriașe. Le prindeți lângă bărcile pescarilor.

* Pe insula Lefkada – plaja Mylos

O altă recomandare: luați cu voi biciclete. E foarte comod să te deplasezi prin zonele turistice pe două roți. În plus, e vesel, sănătos, amuzant. Copiii vor fi în extaz.

Ultima recomandare, foarte importantă, nu încercați să parcați autorulota pe nisip. Noi am încercat și ne-am împotmolit, deși la prima vedere, suprafața era tare. Ne-a salvat un grec, ne-a tras autorulota cu un jeep 4X4, din față! Aici e un alt moment extrem de important!

Autorulota nu poate fi trasă din spate, se va împotmoli și mai mult, căci la autorulotă trag doar roțile din față. Nu mă pricep tare bine la mașini, despre partea tehnică ar putea să vă explice Alexandru Cojocari mai bine și mai corect. Alexandru este fondatorul companiei Camper Moldova, pe care, de asemenea, o recomand. Veți avea certitudinea că vehiculul cu care porniți la drum este într-o stare tehnică bună (sunt efectiv proaspăt aduse de la fabrică), bine curățite după ultimul posesor, dotate cu tot de ce aveți nevoie (tacâmuri, cratițe, uscător pentru păr, coș pentru gunoi și altele).

Mă tot uit prin fotografii, acum cât scriu și postez câteva pe blog, și simt că mi-e dor. Periculoase sunt autorulotele, creează dependență, căci nici nu apucasem să ajungem în curtea casei, că mă și gândeam la o nouă destinație. Nu știu exact care e, dar fără îndoială, ne vom îndrepta spre munți.

Plaja Myrtos, insula Kefalonia
Tags
Show More

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button
Close