Oameni

Nu arunca plasticul la gunoi! Câțiva tineri din Chișinău îl colectează și îl transformă în bijuterii, obiecte de decor sau mobilier

Nu mai știi ce să faci cu plasticul din casă? Îl ai în bucătărie, în baie, la birou, la școală? Adună-l într-un sac și du-l la Muzeul Zemstvei. Acolo se află atelierul Tinerilor pentru EcoPlastic.

Tinerii pentru EcoPlastic reciclează plasticul de tip 2  (recipientele pentru lactate, pentru produse de curățenie, pentru produse cosmetice, ș.a. Acest plastic, de regulă, este opac) și de tip 5 (paharele de unică folosință, caserolele pentru mâncare). Aceste două tipuri se consideră nepericuloase pentru sănătate, pot fi reciclate în jur de 10 ori, deși cel mai des, în toată lumea, se rămâne la 3-4 reciclări.

Asta, deoarece plasticul pierde din maleabilitate. Anume maleabilitatea, adică această capacitate de a putea fi ușor modelat, îl face chiar mai atractiv decât metalul sau lemnul.

„Noi avem un utilaj cu ajutorul căruia presăm plasticul la temperaturi foarte mari. Am început cu topirea căpăcelelor. Cerceii din imagini au apărut dintr-o greșeală. Nu am avut răbdare să se răcească termopresul, l-am deschis și suprafața plasticului s-a umplut de ramificări.  Veronica, designerul nostru, a pus cerculețul la soare și a zis „WOw, ce frumos a ieșit”. Prima greșeală a devenit și primul nostru design de cercei”, aflu de la Vladimir Ternavschi – autorul proiectului Tinerii pentru EcoPlastic.

Gândiți-vă că fiecare pereche de cercei a fost creată dintr-un căpăcel din plastic. Arată fenomenal, nu-i așa? 

Cum a început povestea asta cu reciclarea? 

„Eu am fost în Germania în vara lui 2017 ca să fac stagiere la o brutărie. Am văzut că nu numai sticla, lemnul și metalul se reciclează, dar chiar și pâinea uscată din care se face compost. În Germania te costă foarte scump evacuarea deșeurilor ce nu pot fi reciclate, de aceea se reduc la maxim. M-am gândit să aduc bunele practici la Chișinău. Am vorbit cu prietenii mei și ne-am zis să facem ceva cu plasticul, căci țara e plină de pungi din plastic. Cumva, după 2-3 zile de la discuția noastră, am găsit pe YouTube canalul unui baiat olandez care a făcut desene pentru utilaje de reciclare, ce pot fi construite în orice țară. M-am uitat la video și am zis: „Ei, într-o lună facem!” Exact așa am zis. Dar de fapt a durat 9 luni. Nu aveam experiență, niciodată nu am sudat, nu sunt inginer. Dar mi-a reușit, iar în curând facem 2 ani de activitate”, povestește Vladimir.

Vladimir Ternavschi

Unde puteți duce plasticul de care voi nu aveți nevoie, dar din care tinerii pentru EcoPlastic pot face bijuterii, vaze pentru flori sau fructe, lămpi, suporturi pentru stilouri sau periuțele de dinți, pentru săpuniere și mobilier chiar?

Avem un punct de colectare la Muzeul Zemstvei, pe strada Șciusev, unde se găsește și atelierul Tinerilor pentru EcoPlastic.

Puteți lăsa plasticul și la magazinul Shop Mesto de pe bulevardul Alecu Russo.

Și la sediul EcoVisio, lângă USM au un punct de colectare.

O dată pe lună Tinerii pentru EcoPlastic organizează o colectare în masă, în grădina publică Ștefan cel Mare sau la Guvern. Urmăriți-i pe Facebook și veți ști când e următorul eveniment.

Tinerii vă roagă să aduceți recipientele curate, căci nu întotdeauna se apucă imediat de reciclarea lor. Mai întâi ele sunt separate după culori, apoi depozitate și atunci e foarte neplăcut să deschizi o butelie cu lapte, de exemplu, mucegăit.

Vladimir și echipa sa, formată din 6 persoane, fac antreprenoriat social și, cel puțin deocamdată, îi văd foarte entuziasmați.

Dacă vor avea suficient plastic, intenționează să îl transforme în parcări pentru biciclete, care să fie instalate lângă școli. Își doresc și mobilier stradal din plastic reciclat. Ca să aveți o închipuire de cât plastic au nevoie, o să vă spun că pentru o bancă simplă, lungă de 1 metru, trebuie să topească 30 kg de plastic. Până se materializează proiectele noi, să vorbim despre cele puse pe roate. Începând cu săptămâna viitoare, veți putea cumpăra cercei din căpăcele reciclate în rețeaua de cafenele Tucano. Vor costa între 75 și 200 de lei.

 

Tags
Show More

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button
Close