Nu poți fugi de propriul talent. Noua mea descoperire, fabuloasă, are un nume – Anastasia Crețu – creatoarea rochiilor „De Basme”
Părinții Anastasiei îi sugerau să ocolească designul vestimentar. „Nu este o profesie” era argumentul lor. Creatoarea brandului „De Basme” le-a demonstrat celor de acasă CONTRARIUL.

Eu am cunoscut-o pe Anastasia Crețu la „Sparkling Party” – eveniment organizat de ZipHouse și de Asociația Patronală din Industria Ușoară. 120 de femei, cu diferite profesii și pasiuni, siluete și mărimi, au fost invitate să probeze ținute create de designeri autohtoni. Petrecărețele alergau de la un cuier la altul, măsurau oricâte rochii își doreau ele, pozau în fața obiectivului fotografilor profesioniști, cumpărau la preț redus ceea ce le-a căzut cu tronc.
Cuierul brandului „De Basme” toată seara era gol. Prin asta mi-a atras atenția. O fi rochiile unse cu miere, de nu pot prinde niciuna. Măcar să mă uit la ele, să înțeleg prin ce sunt miraculoase. Cu acest gând, m-am luat eu cu altele, resemnată că nu mai apuc vreo rochie „De Basme” până la sfârșitul serii.
Dar, tot vedeam alergând dintr-o parte în alta femei îmbrăcate în rochii roz, cu mult tul. Atât de vaporoase erau, încât doamnele și domnișoarele care le purtau pluteau prin sală. Aveam senzația că au urcat pe un nor și că zboară ca niște fulgi. Ținutele le dau alura asta, le fac ușoare, jucăușe, feminine și gingașe pe cele ce le poartă. În fine, eram determinată să probez și eu una.
La sugestia stilistului Nathaniel Kowalski, am pândit-o pe cea care purta rochia „De BASME”, de care m-am îndrăgostit, am mers după ea la garderobă și cu scuzele de rigoare, am așteptat să o dezbrace, ca să o îmbrac eu. Dacă ajungea înapoi pe cuierul designerului, riscam să rămân doar cu visul despre cum aș putea arăta în ea.
Ca să o îmbrac și ca să o scot , aveam nevoie de ajutor, căci era cu șireturi la spate. Așa am cunoscut-o pe designer ( în acest moment intim), în timp ce încercam să dezbrac rochia. Anastasia m-a cucerit. Mică de statură, cu bujori roz în obrăjori, cu părul prins în coc, îmbrăcată sumar, de o modestie rară. I-am mulțumit pentru emoțiile pozitive, căci fără exagerare, Anastasia le-a dăruit femeilor o tonă de emoții cu ajutorul creațiilor sale. Acestea schimbă totul – mersul, ținuta, atitudinea. Cineva mi-a și făcut o remarcă: „Anna, în rochia asta parcă ești o regină. Te văd așa mândră, nici nu te pot prinde din urmă”.
Deci cine este Anastasia Crețu, creează ea doar rochii „De BASME”, precum o sugerează brandul?
„Îmi plac poveștile, cărțile cu lumi inventate, desenele animate, filmele-poveste, fiindcă viața de zi cu zi e plină de dramă, culori sumbre, negativism, iar hainele sunt un mod frumos de a ne face viața măcar un pic de basme. Eu creez rochii de seară și de mireasă. Astăzi, produsul meu arată exact cum mi-am dorit: feminin, jucăuș, elegant. Îmi place să urmăresc expresia feței femeilor care probează rochiile mele. Bucuria ce o exteriorizează îmi spune că merg în direcția corectă. Pe viitor mi-aș dori să lucrez cu țesături, dantele de calitatea luxury, dar acest lucru ar însemna o creștere foarte mare de preț și orientarea spre alte țări, cu potențial înalt de cumpărare a produselor premium și luxury.”
Anastasia este proaspătă absolventă a cursului de modă și administrare a institutului fashion – „Polimoda” din Florența. E un fel de „Yale” pentru viitori avocați sau o universitate „Cambridge” pentru economiști.
„Da, este o universitate prestigioasă, privată și scumpă. Trebuie sa ai talent și posibilități financiare ca să înveți acolo. M-a impresionat mult, începînd cu edificiul universității (o fostă vilă luxoasă a unei aristocrate), terminând cu profesori foarte liberi și deschiși, atmosferă creativă care se simte în campus, dar și în oraș. Acolo, orice detaliu te insipră, te provoacă să creezi, să mergi pe drumul ales. A fost superb!”
În anul 2019, Anastasia și-a lansat prima colecție, pe care a prezentat-o în orașul-muzeu, Sankt Petersburg.
„La prima colecție am lucrat cu tulle, plasă, dantelă, pene de struț, mătase, atlas, viscoză. În colecția ce urmează vor fi și alte tipuri de stofă. Prezentarea de modă pe care ai pomenit-o mai devreme a avut loc în Sankt-Petersburg, în Iulie 2019, a fost organizată de o școală la care eu am urmat un curs online de fashion design de 3 luni. Consider important să mă perfecționez, mai ales că eu nu am făcut o facultate de design vestimentar.”
Ce facultate a urmat?
„De filologie, la Universitatea Pedagogică „Ion Creangă”. Deși îmi doream mult să fac design vestimentar, părinții au fost împotrivă. Mi-au zis că nu este o profesie. Designul însă mă pasionează încă din adolescență. Ironic, anume mama a contribuit la cultivarea și creșterea pasiunii mele. Îi place desenul, împletește și brodează. Iar bunica mea era croitoreasă.
Cu genetica nu te pui.
„De acord. Adolescentă fiind, îmi doream să ies în evidență, inclusiv prin ținutele mele. Veniturile familiei erau reduse, așa că eu și sora mea a trebuit să fim inventive. Am învățat să coasem la mașină, găseam tipare în revista de modă Burda, iar la piața second-hand ne aprovizionam cu haine interesante ce puteau fi modificate sau de mărimi foarte mari, confecționate din stofele care ne plăceau nouă. Experimentam încontinuu, iar procesul îmi plăcea enorm. Totuși, înțelegeam perfect, eram amatoare, știam că am nevoie de cunoștințe tehnice. După absolvirea universității pedagogice, prietenele mele au făcut masteratul, iar eu am mers fără să anunț pe cineva, la școala profesională nr.8, astăzi Centru de excelență în industria ușoară. În paralel, activam și în alte domenii, dar mă țineam strâns de visul meu din adolescență.”
În primăvara lui 2019 a creat prima colecție de rochii de seară, pe care o puteți admira pe paginile de Facebook și de Instagram „De BASME”.
„Rochiile din colecție pot fi cumpărate și modificate, la necesitate. Coaserea unor ținute similare, de alte mărimi, la fel, este o opțiune. Începând cu luna ianuarie, în care iată, am pășit, voi avea un mic show room la Zip House, pe str. Studenților 9, unde doritoarele pot veni să probeze rochiile din colecție sau să facă o comandă pentru o rochie de mireasă sau de seară. Va fi necesară programarea prealabilă, prin intermediul rețelelor sociale sau prin telefon.”
Și pentru că trăim vremuri în care grija față de mediu reprezintă o prioritate, pe întreg mapamondul fiind lansate mesaje despre sustenabilitate, am întrebat-o pe Anastasia dacă e o preocupare și pentru ea.
„Da, într-adevăr, moda sustenabilă e o tendință majoră, dar și o necesitate. Ceea ce fac eu este Slow Fashion (slow fashion înseamnă să porți și să creezi ținute într-un mod conștient și responsabil, adică nu trebuie să fie doar frumoase, ci și naturale, de calitate, non-toxice pentru mediu). Fabricile de stofă, de la care mă aprovizionez eu (din Europa și Turcia) au standarte de calitate. Țesăturile din China îmi par dubioase, iar la fabricile lor cu stofe de calitate superioară e greu de ajuns, prin urmare nu e o sursă de materie primă pentru mine. Aici aș menționa ceva pentru consumatori. Dacă produsul e atât de ieftin, încât pare incredibil, atunci produsul, fără îndoială, este de proastă calitate. Cât despre rămășițele de țesătură de mărime medie și mare, le reciclez. Fie le folosesc pentru testarea noilor tiparelor, fie le dau mamei. Ea le duce la gimnaziul din sat, pentru a fi folosite la lecțiile de educație tehnologică.”
Atât de aici. Acum vă las să intrați în basmele create de Anastasia, pe paginile ei de lucru, pe Facebook și Instagram. Nu uitați să reveniți cu picioarele pe pământ. Acum știți, rochiile „De BASME” nu trebuie visate, ci purtate cu încredere. 0688 26 041 este numărul de telefon al Anastasiei.