Oameni

Nu știi ce să mai faci cu timpul tău liber? Încearcă grădinăritul în boluri din sticlă, cu Olesea Ciubotaru

  1. Ai avut zile din acelea când vrei să lenevești, dar fără urme de regrete că ziua a trecut în zadar?
  2. Ai avut zile de naștere pe care ți le-ai fi dorit altfel decât la cratiță sau la restaurant, unde nu prea ai cum să te vezi și să te auzi cu oaspeții de la celălalt capăt al mesei, astfel încât la finalul zilei ai rămas cu un gust amar, că nu prea ai înțeles ce s-a întâmplat, nici nu prea te-ai odihnit, nici nu te-ai conectat prea mult cu oamenii dragi pe care i-ai invitat la sărbătoarea ta?
  3. Ai avut zile în care ai simțit că nu prea te-ai conectat cu fiul sau fiica ta, cu soțul sau soția, poate și cu mama sau tata nu ai schimbat o vorbă?
  4. Ai avut zile în care să îți dorești altceva decât o băutură pe o terasă sau o plimbare în parc, prin oraș, cu prietenii tăi? Parcă toate aleile au fost bătătorite și istoriile – povestite.

Dacă ai bifat „da” măcar la unul din punctele de mai sus, îți sugerez să vezi pagina inVerde, să iei legătura cu Olesea Ciubotaru și să faci o programare pentru un atelier de grădinărit în boluri din sticlă. Tu alegi, să mergi cu familia, cu prietenii sau cu al tău copil.

Poate ocupi un loc la un atelier organizat de Olesea, la care vei avea ocazia să mai și cunoști oameni noi, cu activități în alte domenii decât cele în care te „învârți” tu. Apropo, mai vine unul pe 21 septembrie. Un nou master class. 

Kokedama este o artă japoneză, care, simplu vorbind, constă în înfășurarea rădăcinilor unei plante, în mușchi.

Nu trebuie să te pricepi la botanică sau grădinărit ca să participi la atelierele inVerde. O să vă spun mai mult. Ceea ce înveți acolo e pentru uituci și și leneși, căci în grădinile din sticlă, de regulă, se găsesc plante care nu cer multă grijă. Unele vor doar câteva picături de apă, de 2-3 pe lună. Cel puțin cu asemenea suculente m-am ales eu la ultimul atelier organizat de Olesea. Am amenajat o mini grădină într-un bol suspendat.

Revăd acum fotografiile pe care le-am făcut la atelier și înțeleg că mai vreau să merg. Transmit pace, armonie. Și așa a fost! Planificam să stau cel mult o oră, ca să petrec într-un final două ore la atelierul Art-Atribut, unde s-au adunat: mame, o specialistă IT, o angajată a serviciului broker vamal, două florărese, un elev, în fine, lume diversă ca și creațiile noastre. Primele pietricele le-am pus în bol cu pumnul și lopățica, nah, ca să termin mai repede. Asta până în momentul când am înțeles! Îmi place să le pun câte una, cu bețișoarele chinezești. Pe bune, relaxează manevra asta, când muți o pietricică minusculă dintr-o parte în alta pe un bețișor. Cu cât mai des faci asta, cu atât mai repede atingi starea de ZEN. Aceeași acțiune, repetată de multe ori, te ancorează în prezent, nu te mai gândești la frigider sau pisică, te face sa uiți de griji și . Ede treburi. Ești acolo. Tu, bolul, pietrele , nisipul, pensula, lopățica, penseta. Inventarul e la fel de interesant, precum e activitatea în sine. După ce termini, ridici ochii si te vezi înconjurată de mai multe planete, altele decât Pământul, care își fac loc în fiecare vas din sticlă.

 

Când o urmăream pe Olesea Ciubotaru- fondatoarea inVerde, ghidând participanții la atelier, aveam senzația că face asta de o viață, că are o facultate sau măcar niște cursuri de îngrijire a plantelor, făcute. Nu aș fi crezut, dacă îmi spunea altcineva, că ceea ce e motorul Olesei astăzi, pasiunea ei, a devenit la un moment dat frica ei cea mai mare și albia în care se alimenta depresia. Trei ani i-au trebuit ca să își depășească nesiguranța pentru a face ceea ce poate astăzi. Se gândea să renunțe.

„Eu am absolvit facultatea de limbi străine, am lucrat în domeniu mulți ani, la diferite companii, inclusiv la un post de televiziune. Așa s-a întâmplat că am ajuns la un seminar de coaching la care mi s-a pus întrebarea:

Ce îți place să faci?

Iar mie îmi plăcea să am grijă de plante. Trei ani le-am tot testat comportamentul, recunosc, au și murit câteva. M-am testat astfel și pe mine. Acum doi ani am renunțat la un fotoliu în birou separat, la un onorariu bun, am ieșit doar cu emoții de acolo, cu entuziasmul de a-mi urma pasiunea,  iar pendulul emoțional a căzut și eu am intrat în depresie. Un an am mers la psiholog. Nici nu voiam să aud de inVerde. Mă simțeam singură. După un job la care comunicam cu multă lume, brusc m-am văzut singură. A dispărut serviciul, au dispărut oamenii. Din frică, am revenit la job, pentru stabilitate, dar nu mă simțeam împlinită. Visul meu era încă viu. Acum, apropo, mai lucrez acolo, dar într-un alt proiect. Ce se întâmplase atunci? Aveam niște așteptări care nu s-au adeverit, îmi părea complicat să dezvolt proiectul. Eram atât de nesigură încât chiar și după relansarea inVerde, nu ieșeam eu în fața participanților atelierului. Îți imaginezi? Invitam specialiști să facă ceea ce îmi doream eu si abia în acest an, mi-am luat inima în dinți și mă ocup eu personal de instruirea celor ce vin la noi”, mi-a povestit Olesea după master class.

Acum, ce este inVerde? inVerde este un atelier de creare a compozițiilor din plante verzi, care te ajută cu:

  • ateliere și masterclass-uri cu plante de interior pentru adulți / copii
  • ateliere corporative companii / persoane fizice sau zile de naștere
  • compoziții în sticlă cu plante verzi: terarii / kokedama
  • plantarea și întreținerea florilor de interior
  • amenajări interioare cu plante verzi de cameră în spații de birouri, săli de conferințe, restaurante și terase, saloane de frumusețe și SPA, săli comerciale, case și apartamente.
  • expertiza spațiului, alegerea plantele potrivite condițiilor de interior, realizăm transplantarea florilor în ghiveciuri, livrarăm și amenajăm frumos.

 

Tags
Show More

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button
Close