NUNTA NOASTRĂ

Pentru mine și soțul meu nunta înseamnă un legământ încheiat în fața lui Dumnezeu. Chefurile și ștampilele de la Oficiul Stării Civile sunt chestiuni mai degrabă tehnice. Am trecut prin multe căutări pentru ca ziua de 29 august să devină o poartă ce duce spre o căsnicie curată, armonioasă și caldă. Deoarece ne-a ieșit ceea ne-am propus vin cu niște nume de oameni fără de care nu ne-am fi descurcat.
BISERICA.
Sincer, dacă ar fi fost după noi, ne-am fi cununat undeva, în munți, departe de toți și de toate. Ne imaginam că vom parcurge un drum lung, cu rucsacurile în spinare, ca să ajungem pe o culme de munte într-o biserică veche, cu un preot bătrân, deci cu experiență și căldură în suflet. Deoarece familia vroia să ia parte la unul din cele mai importante evenimente din viața noastră, am rămas în Chișinău. Am ales să ne cununăm la Biserica din Lemn, construită tocmai în anul 1642. Povestea ei e foarte frumoasă, căutați pe internet. M-am gândit că ar fi un simbol frumos. Dacă ea a scăpat de moarte, fiind adusă spre restaurare la Chișinău, atunci și eu cu soțul meu vom putea trece peste orice. Preotul e un om de aur. E tânăr, energic și blând. Atunci când vorbește, inima ascultă și înțelege. Nouă ne-au dat lacrimile, fără glume. Apoi și zâmbetele. S-a creat o simbioză drăguță între râs și plâns. Serghei Curnic este părintele perfect pentru nunți și botezuri. Am testat și suntem fericiți. Speram la un moment magic atunci când ne gândeam la cununie. El s-a produs. Cununia la biserica din lemn costă 1500 lei. Credeți-mă, mâna o să se întindă în buzunar după bani, fără pic de zgârcenie. Merită toți banii care apropo sunt direcționați spre întreținerea costisitoare, amenajarea locului, etc. Pozele cred că sunt foarte grăitoare. Apropo, e frumos să ții totuși postul înainte de cununie, cu vorba și corpul. Cred că magia este generată și de acest aspect.
ROCHIA.
Mai întâi a fost decizia despre locul cununiei, apoi cea legată de rochie. Biserica a dictat și stilul. Vroiam puritate, simplețe și rafinament. Designerul Rodica Nicov știe ce face atunci când ține creionul și stofele în mână. E un designer cu suflet deschis și adevărat. Nu m-a surprins deloc atunci când mi-a arătat produsul final, rochia pe care urma să o port la întâlnirea cu soțul meu. A fost superbă, pe potriva inimii și creativității sale. Mulțumesc mult, Rodica!!! La rochie s-a adăugat un voal cu o vechime de 40 de ani. L-a purtat mămica mea la nunta ei. Am păstrat și coronița, potrivit mamei, chinuită de vreme. Mie mi s-a părut că arăta la fel de nobil și dulce ca acum 40 de ani, când a fost adusă pe lume de bunica mamei. Am să fac din asta o tradiție. Voalul va ajunge la fiica mea.
MACHIAJUL.
Am ajuns la ea la ora 7.30. Era tare somnoroasă. Asta nu a împiedicat-o să își facă meseria, ca întoteauna, impecabil. Am venit la ea în niște pantaloni de casă, o cămașă numai bună de dus la deal, la prășit, ca să ies de acolo prințesă, deși purtam aceeași ținută. Chipul îmi era perfect sculptat căci șiretlicurile în ale machiajului, despre care poate numai Ekaterina știe, nu au capăt. Am înțeles că sunt frumoasă și că bărbatul care mă va aștepta la altar o să creadă la fel. Ekaterina Ketrushka, ești fenomenală. Îți mulțumesc.
PRÂNZUL DE DUPĂ CUNUNIE.
Îmi plac priveliștile sălbatice. Aleg pădurea, dealurile și munții în locul orașelor aglomerate. Știam că ar fi frumos să luăm prânzul la poalele dealurilor stâncoase din Orheiul Vechi. Am căutat pe internet pensiuni. Am găsit. Pensiunea „Casa din luncă”. Tot ce am văzut pe poze era o masă cu un acoperiș din stuf. Lungă, din lemn, de-a noastră. Am sunat. Am aflat că un loc la masă costă 200 de lei și noi am spus „da”. Acolo mergem. Am găsit un colț de rai. Nici nu ne așteptam la piscină. Se gătește gustos de tot. Proprietara și ajutoarele sale ne-au pregătit mămăligă, sarmale, plăcinte, copturi ca la bunica acasă, brânză de casă, cartofi copți, ciuperci. Legumele și fructele se cresc chiar acolo. Fiica proprietarei, Oxana, e cea mai bună administratoare. E atât de ușor să te înțelegi cu ea. În plus, îi place să se joace cu decorul. Se chiar pricepe. Ne-a ajutat să amenajăm mesele cu niște chestiuțe de ale noastre. Foarte des, ne-a povestit ea, o familie de moldoveni vin la ei pentru reuniuni. Pun un proiector și privesc filmulețe de familie. Iată o idee frumoasă despre cum putem petrece timpul cu cei dragi, la poalele dealurilor.
Pensiunea „Casa din luncă”, număr de telefon: 079455100
MUZICĂ.
Atunci când am mers să ducem chițibușurile de decor la pensiune, am dat peste un tânăr. Le dădea muzică oaspeților care se bălăceau în piscină. L-am întrebat cât costă serviciile lui, de butonare a opțiunilor „play” și „stop”. A zis 300 lei. Fain! L-am luat. Cu muzica chiar a fost o chestiune spontană. Credeam că o să venim cu boxele noastre și laptopul de acasă. Aici am avut un DJ. Ce-i drept, muzica lui nu e chiar muzica noastră, așa că am folosit site-ul YouTube.
TORTUL.
SOoooooooo COOKIE. Așa se numește fabrica de torturi a Elenei Tomuz. Această doamnă are arome pentru fiecare. Gâdilă chiar și cele mai pretențioase papile gustative. Culmea, știe să creeze capodopere și fără ouă. Veganii, căutați-o pe rețelele de socializare! E rapidă și o adevărată meșteriță. Torturile ei sunt în primul rând gustoase, apoi frumoase. Torturile ei sunt în primul rând splendide, apoi extrem de delicioase. L-am topit în minute numărate. Pe tot, așa mare cum a fost.
FOTOGRAF.
Dar ca să nu uităm cât de bine a fost, am avut nevoie de un fotograf. Nu m-am gânit mult. Știam că avem nevoie de un băiat cuminte și talentat. Dinu Bubulici e candidatura perfectă, unde mai pui că știe toate ascunzișurile din Rezervația Orheiul Vechi. La final de prânz, ne-a dus într-un loc fantastic. Iarăși, pozele vorbesc despre asta mai caitativ decât mine. Îți mulțumesc, Dinu!!!
P.S. Unul din cele mai importante post scriptumuri scrise de mine vreodată. Îi mulțumesc din suflet stomatologului, unicului dentist din lume în care am încredere. Domnule Vlad Buga, vă mulțumesc pentru că mi-ați întors zâmbetul larg cu care mă simt cel mai bine. Ani buni am râs în hohote cu anumite rezerve. Nu mai vorbesc de nenumăratele traume prin care am trecut cu fiecare extracție de dinte. Iar ele au fost. Câteva. Dacă natura a fost zgârcită cu mine, atunci Vlad Buga mi-a oferit o dantură, după mine, perfectă. Astăzi râd cu poftă, cu toți dinții la vedere!! Ore petrecute lucrând la dinții mei. Oboseală, efort, refaceri și faceri, muncă titanică. Îl recomand cu toată încrederea pe acest om ca pe un specialist și un om extraordinar.
P.S. 2: Mai important decât precedentul. Nu aș avea de povestit toate astea, dacă n-aș fi avut cel mai important ingredient: DRAGOSTEA. Ca să pornești după rochie, torturi, dinți chiar, trebuie să știi cu cine mergi. Ai nevoie de un partener. Nu îmi vedeam capul de fericire atunci când l-am văzut în sfârșit la altar, așteptându-mă să vin la brațul tatălui meu. Abia așteptam să îl țin din nou de mână. Este cel mai bun prieten al meu, omul pentru care vreau să fiu mai bună, pe care vreau să îl știu fericit.
Felicitări! Casă de piatră!