Alimentație și sănătateDespre copii
O mămică din Chișinău a tratat dermatita atopică în bucătărie, cu delicii fără gluten și lactate

„Folosește o cremă și o să treacă”, sfătuiesc medicii și majoritatea mămicilor, atunci când le spui că bebelușul are dermatită atopică. Fetițele noastre nu au fost ocolite de această inflamație a pielii. Micuța de 5 luni are și astăzi semne. Punem cremă, tot punem, și nimic…Nu trece. Așa cum nimic nu e întâmplător, am dat de pagina Magie_in_bucatarie, pe Instagram. M-au atras bucatele colorate și sănătoase, apoi aflu că gospodina este Daniela Cucu, de specialitate – contabil.

S-a reinventat în bucătărie de dragul băiețelului afectat de dermatită atopică.
„Eu o văd ca pe o intoxicație a întregului organism, ceva nu funcționează așa cum se cuvine, iar pielea ne înștiințează despre acest lucru. Dacă organismul reușește să se descurce singur, e bine, dacă nu, cred că trebuie ajutat. Altfel, se suprasolicită imunitatea, ficatul, limfa se încarcă, flora și mucoasa intestinală se dereglează.În majoritatea cazurilor,proteina laptelui de vacă (cazeina) declanșează sau amplifică dermatita. Reacțiile apar și în cazul în care copilul este alăptat la sân. Într-un intestin afectat de candidă, spre exemplu, sau paraziți, vindecarea este zădărnicită de lapte, gluten și zahăr. Glutenul distruge, într-un intestin vulnerabil, mucoasa intestinală, împiedică absorbția nutrienților și degajă în circuitul sangvin toxine, particule nedigerate. Dacă limfa nu face față, acestea sunt expulzate prin piele”, explică Daniela.
Wow, sună convingător. Sigur nu e medic? M-am întrebat eu, în sinea mea. Și ce e de făcut, am continuat eu discuția, deși intuiam încotro merge.
„Noi am ales un regim alimentar antiinflamator, adică fără gluten, lactate și fără zahăr. Am redus foarte mult consumul produselor de origine animală. Soțul e cel mai „departe” de „experimentele” mele, dar tot se adaptează. Prefer să mâncăm toți aceleași bucate, ca să nu ne ascundem unul de altul, doar pentru că unul din membrii familiei nu are voie să consume anumite preparate. Așadar, până la urmă, sunt recunoscătoare că a apărut această situație, căci m-am văzut nevoită să caut soluții, alternative sănătoase. Am extins paleta rețetelor gătite acasă, am devenit mai conștientă în bucătărie și mai energică. Privesc alimentele cu alți ochi. Sunt ceva mai mult decât materie.”

Daniela mi-a destăinuit că se simte mai confortabil în cercul veganilor. Ei nu se uită chiorâș dacă le vorbește despre laptele de cocos, făina de migdale sau semințele de cânepă. Altfel stau lucrurile în grupurile culinare de pe rețelele sociale, și anume în cele create de moldoveni.

„Aș arăta ca un extraterestru dacă aș posta budincă cu chia, supe cremă cu smântână din nuci caju sau chec cu aquafaba în loc de clasica zeamă cu tăiței sau plăcinta cu brânză și drojdii, checuri cu ouă și zahăr. Rețetele pe care le găsiți pe pagina mea, magie_in_bucatarie, sunt preluate. Le-am testat, le-am modificat și le-am adaptat posibilităților pe care le avem în Moldova. Nu putem găsi chiar toate ingredientele care se cer după rețeta originală. Am decis să postez tot ce fac în bucătărie ca să am un carnețel virtual la îndemână, telefonul meu fiind plin cu poze și printscreen-uri. Dar mai importantă este dorința mea de a ajuta alte mame, pentru care gătitul a devenit stresant din cauza restricțiilor alimentare dictate de starea de sănătate a unui membru din familie.”

Astfel, la început, regimul alimentar fără gluten, lactate și zahăr i se părea o pedeapsă. Astăzi – un stil de viață interesant. Îi place să experimenteze în bucătărie, să urmărească reacția celor dragi la tot ce pune pe masă, dar și mai tare îi place că se simte puternică și sănătoasă.
Foarte bravo este Daniela! Urmaresc cu mare atentie contul ei pe instagram si testezi multe recete din care le posteaza. este foarte receptiva la toate intrebarile pe care ile ofer. Multa sanatate copilului si intregii familii!