Alimentație și sănătateOameni

O moldoveancă ne ademenește cu ulei de casă, produs din măslinele crescute de socrul grec

Tata-socrul crește măslinele, mama-soacră le marinează, împreună fac ulei, iar Alisa împarte comoara de aur cu moldovenii, acasă.

family (1)

Cică dragostea trece prin stomac. În cazul conaționalei noastre, mai întâi a venit dragostea, după care și atracția deosebită pentru bucătăria grecească. Alisa și Nikos s-au îndrăgostit nebunește unul de altul, apoi și de bucatele reprezentative ale țărilor din care provin. S-au gândit că ar fi o idee bună să pună pe masa noastră ulei de măsline extra virgin (mai jos, o să ne lămurim despre proprietățile acestui ulei, comparate cu cele ale uleiului de măsline virgin) pregătit de părinții greci. Prin urmare, dacă îți este poftă de Grecia, accesează pagina Olive Garden md pe Facebook sau sună la 069499210 ca să ți-o potolești „gâdilind” papilele gustative.

noiiiiiii

Părinții lui Nikos au o mică plantație cu pomi de măsline. La începuturi, aceștia făceau ulei și marinau măslinele pentru familie, apoi pentru prieteni, iar astăzi – și pentru moldoveni.

cadou

„La dorința clienților, mai aducem feta și diferite ierburi naturale grecești. Ne dorim ca oamenii să mănânce gustos și sănătos!”, ne convinge Alisa. Tot de la ea aflăm care sunt caracteristicile unui ulei de măsline extra virgin, prin ce este mai bun decât cel virgin și care sunt condițiile de păstrare a uleiului de măsline.

26903956_1990645494591123_3410667737255341065_n

Uleiul de măsline extra virgin (nerafinat) se consideră de cea mai înaltă calitate. Acest tip de ulei are o aromă foarte pronunţată, reține cel mai bine proprietățile măslinelor, are un gust mai bogat și este mai sănătos. Din acest motiv costă mai mult. Uleiul de măsline extravirgin se presează la rece și nu se prelucrează în niciun fel, mai ales chimic. Se presează mecanic, de unde și cantitatea mare de substanțe nutritive, de ingrediente active, antioxidanți valoroși.

Uleiul de măsline virgin (rafinat), înainte de îmbuteliere, este filtrat pentru ca stratul de impurități, așa-numita „drojdie”, să fie îndepărtat. Bineînţeles, prin filtrare se îndepărtează „untul” uleiului, adică tot ce este mai sănătos. Uleiul virgin are o culoare mai deschisă și o aromă mai slabă de măsline.

Cum păstrăm corect uleiul de măsline? Acest aliment trebuie ferit de căldură. Căldura, aerul și lumina afectează gustul uleiului. Nici într-un caz nu depozitați uleiul de măsline în apropierea aragazului, caloriferelor sau a ferestrelor.

„Recomandăm să păstrați uleiul de măsline într-o sticlă închisă la culoare, cu un capac închis foarte bine. De asemenea, sticla trebuie păstrată în dulap doar în cazul în care temperatura din cameră atinge cel mult 21 de grade Celsius. Dacă temperatura este mai înaltă, păstrăm uleiul în frigider. Păstrat în întuneric și într-un spațiu răcăros, uleiul poate avea un gust și proprietăți neschimbate chiar și după un an. Dacă este sigiliat, uleiul păstrat corect este la fel de bun chiar și după 2 ani, ne explică Alisa Albu – cofondatoarea Olive Garden md.

 

 

feta

Tags
Show More

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button
Close