Călătorii

O nouă atracție turistică în Moldova! Caprele te invită în orășelul lor

La numai 35 km de orașul Chișinău, a fost întemeiat Kozy - un orășel ca în basme. Este orașul Caprelor, unde animalele sunt tratate precum oamenii. Cu blândețe și dragoste, ba chiar și casele căprițelor sunt ca pentru oameni: construite din materiale ecologice, cu un design atractiv, viu colorate, cu mese și scaune, cu lucrări de artă pe pereți.

Frec ochii ca să mă asigur că nu visez. Un orășel al caprelor! La Pohrebea! Fantastic!

Peste 60 de capre locuiesc în Kozy. Unele dintre ele s-au mutat cu traiul la noi din Ucraina. Ideea de un oraș al caprelor îi aparține femeii de afaceri Olga Kopylova – cetățeană a Ucrainei, care a avut un proiect similar în țara de baștină. Partenerul ei de afaceri este arhitectul Serghei Mîrza, fondator al biroului de arhitectură LH47. În trei luni au construit în Pohrebea Orașul Caprelor.

Bun, cum ajungi la Kozy? Pui în GPS Pohrebea și sfatul meu e să te ții de GPS până la final, să intri în sat anume pe partea dinspre șosea. Administratorii orășelului au pus indicatoare care te duc prin păpușoaie, la propriu. Doar dacă îți place să faci off-road îți recomand să le urmezi. Dacă preferi drumurile mai netede, mergi pe șosea până ajungi la o stație de așteptare a autobuzelor pe care scrie Pohrebea, de acolo o iei la stânga în sat și cauți strada Păcii 103 sau, și mai bine, întrebi pe orice băștinaș cum ajungi la capre. Aici rugămintea noastră către administratorii orășelului este să instaleze indicatoare care să ne arate direcția spre orășel nu doar printre lanurile de porumb, dar și prin sat, pe străzile asfaltate. Ne-am simțit ca la un City Quest ieri, căutând căprițele. Eram vreo 3-4 șoferi care rătăceam prin hudițele satului.

Cât costă intrarea? Intrarea costă 100 de lei. Se achită și pentru copiii care au atins vârsta de 4 ani. Pe teritoriul orășelului se plătește cu monede Kozy coin, pe care le găsești la casă. Acolo e schimbul valutar. Eu am dat 300 de lei și am primit 9 monede. O cafea costă 2 monede. O brioșă – 1 monedă. O felie de tort Napoleon – 2 monede. Un face painting, în căsuța Beauty, costă 2 monede.

Notă pentru administratori și oaspeți: vă rog să nu folosim botoșeii din plastic de unică folosință (cunoscute ca bahile). Cât de rău te poți simți dacă, întâmplător, calci în bombonelele din caca caprelor? Cine din noi nu a fost sau nu a trăit la țară? Oare atât de fulgi de nea suntem, încât să ne temem de caca? Plasticul poluează mediul. Apropo, mi-aș dori pe teritoriu mai multe tomberoane și selectarea deșeurilor. 

Ce poți vedea în orășelul caprelor? Așa cum se subînțelege din întrebare, ai de văzut CAPRE! Multe! De rasă! Frumoase! Prietenoase, blânde, sociabile, care abia așteaptă să fie mângâiate. Li te poți adresa pe nume. Acesta este inscripționat pe plăcuța din metal de la gât. Caprele se plimbă peste tot. Doar la terasa din vie nu au acces, acolo unde oaspeții pe două picioare iau masa.

În rest, când spun că ele sunt peste tot, exact asta am în vedere. Chiar te simți musafir la capre acasă. De aceea, atunci când plimbându-te pe ulițele orășelului, o să mănânci din mers, să fii pregătit că tot din mers o capră o să îți ia foarte ușor mâncarea din mâini. Avertismentul se îndreaptă către părinții care au copii mici. Caprele sunt foarte curioase și fără inhibiții. Iau mâncarea din mână. Apropo, nu toți copiii sunt încântați să dea nas în nas cu o capră, mai ales cei mici, de statura animăluțelor.

Așa că, fiți pregătiți, odihna voastră s-ar putea transforma într-o terapie de depășire a fricilor. Să nu vă descurajeze avertismentul. Dimpotrivă, cred că e o oportunitate extraordinare de conectare cu animalele. Și mai am un avertisment. Nu va fi comod să folosiți aici căruțurile. Orășelul e construit pe o pantă. Și fiți atenți la paie. Puteți ușor aluneca pe unele porțiuni.

Așadar, ce mai poți vedea în orășel? Căsuțe viu colorate, construite din panouri de lemn și paie, cu tencuiala din var. Eu, fiind în proces de construcție a unei case, tot din materiale naturale, împreună cu familia mea, am examinat îndeaproape locuințele caprelor și mi-a plăcut enorm munca făcută de echipa de la Comrat – echipa de construcții EVECO.

Mi-a plăcut că minunatele capre nu sunt ținute în casele lor, ușile sunt larg deschise, poți să intri și să vezi că mănâncă iarbă din hamace, poți admira obiecte vechi ca un telefon, o cutie poștală, un instrument muzical, cărți ,tablouri. Deci unele case arată așa, de parcă locatar e un om. Îmi place la superlativ conceptul.

Și pentru că e un orășel, se împarte în cartiere. Sus, sus, în vârful dealului, e glamping-ul (cazare pentru oameni, cu vedere spre lanul de porumb, aleea cu plopi și râul Nistru). Mai jos – terasa cu belvedere. Apoi, dacă ești amator de bere, intră într-un beci vechi. Ai de vizitat și o casă de artă, sectorul de poliție, primăria, salonul de frumusețe, terenul de joacă din lemn pentru copii, terenul cu șezlonguri și paie pentru relaxare.

 

Ai acces și la un restaurant. La deschidere, la ora la care am vizitat orașul, nu era nimic pregătit, deci nu știu care este meniul. O terasă mare este amenajată chiar în vița de vie, dar și una mică – lângă beciul cu vin.

Mare coadă se face la Gastronom – o căsuță atââât de cochetă! Acolo găsiți de vânzare lapte de capră, de luat acasă, dar și mâncare pentru frumoasele animale: salată, morcovi, biscuiți, covrigei. Eu am fost foarte mirată să aflu că le plac făinoasele. În fine, pentru că Food is love (mâncarea e dragoste), puteți ajunge la inima căprițelor și prin stomacul lor, oferindu-le deliciile preferate.

Cu toate la un loc, pot să vă spun că acest orășel merită să fie vizitat măcar o dată. Nu are echivalent în Moldova. E cu adevărat special. Cel mai tare îmi place că spre deosebire de grădinile zoologice, aici animalele SUNT LIBERE. În acest mod ne conectăm cu ele, fără să le facem rău.

Cred că v-am povestit despre cele mai importante lucruri. Vă las să descoperiți singuri locul. Ah, era să uit! Duminică, 18 septembrie, începând cu ora 18.00, pentru capre și oameni va cânta formația Zdob și Zdub. Ce tare, nu-i așa?

Vă las mai jos și un program de lucru.

Orășelul e deschis:

Luni-Vineri, între 11:00-21:00 

Sâmbătă și duminică 09:00-21:00

 

 

Tags
Show More

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button
Close