Pastas – paradisul culinar pe Pământ, după rețetele unui rabin din Israel, stabilit cu traiul la Chișinău

Dimineață, la amiază și seara. Pentru mine, pastele din nucile macadamia, alune și arahide sunt doza zilnică de energie, proteine, grăsimi sănătoase și gust ireproșabil. Există chimie între noi și toți oamenii pe care i-am ospătat cu licoarea semnată „Pastas” au cunoscut nirvana.Crezi că exagerez? Înseamnă că la tine încă nu a ajuns borcănașul cu macadamia – pastă de o finețe feerică, dulce, delicată, asemănătoare cu laptele condensat sau caramela. Încă nu m-am lămurit cu ce mi se asociază, dar am si renunțat să mă gândesc la asta, după al doilea borcan. Am înțeles, nu merită să fie comparată cu ceva, cu un alt produs. Acum îmi dau silința, doar pentru ca tu să îi dai o șansă.

Daruiește-ți plăcerea autentică, fără conservanți sau zahăr/sare. Pastas a devenit aliatul meu în a-i surprinde pe cei dragi. Am mereu un borcan pus deoparte, în caz că mergem la cineva în ospeție. E cadoul perfect pentru orice gurmand sau gurmand începător.
Atunci când prietenul meu cel mai bun a gustat pasta din nucile macadamia, a exclamat: „Ola, la!”, iar un alt amic de familie a zis-o scurt: „Pasta Macadamia e bombă”.
Cam sărace descrierile, nu-i așa?
Adevărul e că nu prea vrei și nici nu poți vorbi atunci când gura e ocupată cu cea mai fină pastă din câte am servit eu vreodată. Totul a început cu pasta de arahide. Deja știți, dacă îmi urmăriți blogul și activitățile, că militez pentru o alimentație sănătoasă, în care nu e loc pentru zahăr, îndulcitori dăunători, prea multă grăsime (nesănătoasă). Ador pasta de arahide, dar cea din comerț, de regulă, conține ulei de palmier sau zahăr/sare. M-am bucurat când am văzut eticheta cu ingrediente de pe borcănașul Pastas. Curate ca lacrima, iar cel mai plăcut bonus este gustul. Impecabil. Unic. Consistența place la fel de mult.

Nu aș putea obține o asemenea finețe în condiții casnice, chiar dacă aș zdrobi arahidele într-un blender performant, pentru că, recunosc, m-am gândit și la asta – să prepar unt de arahide in condiții casnice.
- Maxim Darii – fondatorul Pastas
„Nici dacă ai sta să le amesteci jumătate de oră, nu ai putea obține textura pe care o câștigăm noi grație utilajelor industriale din atelierul de producere. Noi zdrobim arahidele până la micro particule, până la microni, iar asta apropo, face bine sănătății. În această stare, nucile se digeră și se asimilează mai bine de organism decât atunci când sunt consumate întregi, chiar și după înmuiere”, mi-a povestit Maxim Darii – fondatorul Pastas.

Maxim, designer de interior, s-a apucat de paste după câțiva ani petrecuți în Israel, la studii.
„De pe masa israelienilor nu lipsește pasta din susan, mai exact tahini. Îl găsești în fiecare frigider, e o gustare rapida, servită cu niște pâine sau pita. Îmi plăcea foarte mult și m-am gândit să o aduc în casa moldovenilor. După ce am cumpărat utilajul necesar, am înțeles că e păcat să ne oprim doar la aceasta, astfel încât acum producem 23 de feluri de pastă: din susan, semințe de floarea-soarelui, arahide, in, cânepă, nuci grecești, cacao, migdale, macadamia, alune, cocos, în fine, sunt multe și gustoase. În plus, creăm amestecuri. Încercați pasta din cocos și susan, nu veți greși.”
Pastele sunt recunoscute ca fiind bune și de Agenția Națională pentru Siguranță Alimentară. Dar mai importantă decât ștampila ANSA este ștampila rabinului din Israel, stabilit cu traiul la Chișinău.
” Este specialist în tehnologie alimentară, nu vă spunem cum l-am găsit, dar el este judecătorul și ajutorul nostru. El, cu ochii lui, urmărește procesul de fabricare și aprobă produsul numai după ce se asigura că totul e în regulă. ”
De partea tehnică se ocupă partenerul de afaceri, inginer electrician, Pavel Cemîrtan. El spune că le consumă cu toată familia aproape zilnic. Îl cred, doar una nu înțeleg. De ce aproape zilnic și nu în fiecare zi, fără excepție? (Zâmbesc). Acum, serios vorbind, acești tineri fac o treabă foarte bună. Familia mea e fericită, fetița cea mare le mănâncă și ea cu mare poftă, cu lingura, direct din borcan. Pe cele consistente le adaug în smoothie-uri, checuri, fursecuri, terciuri. Cum capăt mai mult timp liber, neapărat o sa caut rețete delicioase noi. Acum mă ajută doar imaginația și băieții de la Pastas. Sunt atât de gustoase pastele, încât fac minuni chiar și în casele bucătarilor amatori. Ce să vă mai spun? Mi-a rămas doar să vă urez poftā bună!
Ah da! Unde le găsiți?
Pe Facebook, vezi Pastas.
La Târgul EcoLocal, în fiecare sâmbătă, de la ora 9.00. Scuarul Kentford.
La Yard Sale.
Buna! Multumesc mult pentru articolele despre produsele eco.. Am aflat foarte multe din aceste texte.
Am o întrebare, pe fotografie sunt niste clătite, sunt fără ouă? Daca da, e posibil sa scrii undeva o reţeta? Mulțumesc din suflet!
Salut! Scuze că răspund după atât de mult timp. Clătitele sunt fara oua.
Punem într-un bol apă carbogazoasă, adăugăm amidon de porumb, praf de copt, făină (și cu faina integrala e bine, cu faina de migdale e sănătos, dar trebuie amestecată cu albă sau integrala), ulei (uleiul de cocos e o idee bună), un îndulcitor și să aibă consistența unui chefir. Cam așa. 🙂
Mulțumesc pentru răspuns, încerc neapărat și eu! ^^