Oameni

Perlele – un accesoriu clasic, pentru stări și ținute atipice

În jurul perlelor roiau multe stereotipuri, până nu demult. Până nu demult, perlele se asociau cu rafinamentul, cu rochiile de seară sau de mireasă, cu un statul social și cu o vârstă anumită. Nu prea îți imaginai o puștoaică purtând la gâtul ei firav un colier din perle albe. Mai degrabă îți închipuiai o femeie de afaceri de exemplu. Trecută de 30, la sigur. Serioasă și elegantă.

Nu știu exact ce s-a întâmplat, dar perlele, acum, sunt peste tot! Le vezi dansând liber peste un hanorac, peste un tricou, peste câteva rânduri de lanțuri și lănțișoare, printre pandantive de diferite forme și dimensiuni, la costum de oficiu, dar și la o ținută casual.

Pe mine m-a aprins personajul Carrie Bradshaw, jucat de Sarah Jessica Parker, în serialul „And Just Like That”. Ea a distrus toate zidurile din capul meu și m-a convins că perlele nu sunt deloc sofisticate (a se citi „pretențioase”) și că se împacă de minune nu doar cu o rochie de designer, dar și cu un tricou simplu, din bumbac.

Ce să vă spun? Mi s-a pus pata pe perle, într-atât de „rău”, încât port perle și acasă, când miros a praz.

I-am dat întâlnire Milei Jarcuțchii de la Les.perles.md pe 6 martie. Voiam să-mi fac plinul! Venea Ziua Internațională a Femeii. Trebuia să fiu pregătită. Mila a scos o cutie, mi-a pus-o pe brațe și eu m-am topit. Am luat mai multe accesorii pentru câteva femei minunate.

Pe lângă splendoarea perlelor, îmi place designul și prețul. Perlele sunt de apă dulce. Ce înseamnă asta? Vă explică Mila:

Perlele cresc acolo unde este apă. Există perle de mare și perle de apă dulce. Noi lucrăm cu perle de apă dulce, crescute în lacuri, râuri și lanuri cu orez, acoperite cu apă. Perlele sunt cultivate în moluște. Calitatea și pH-ul apei se controlează. Perlele de apă dulce vin în diferite culori, forme și dimensiuni. În mod natural au culorile alb, roz și lila. Găsiți și perle negre de apă dulce, dar acestea se colorează după recoltare. Dimensiunile perlelor variază între 6 și 8 mm.

95 la sută din accesoriile semnate de Les Perles sunt realizate din perle și argint. Nu se tem de apă, dar nici nu putem spune că se dau în vânt după ea.

Am început cu furnitura de cupru pentru a oferi un preț bun. Acum, în mare parte, e argint. Pentru chokere si coliere folosim și fir de undiță pentru pescuit, ață de mătase, sârmă de argint.  Dar testăm metale noi, pe care aș vrea să le introduc. După părerea mea, argintul este un metal destul de pretențios la purtare, chiar dacă e foarte iubit de oameni. Clienții noștri au recomandarea noastră de a evita contactul perlelor cu apa și parfumurilor. Dar dacă se vor scălda în mare, nimic nu se va întâmpla. Și totuși, sugerăm să fie respectate regula de întreținere a bijuteriilor.”

Cum se poartă perlele? 

„Aici există o altă regulă: că nu există nicio regulă. Hoodie cu perle? Minunat. Rochie de mireasă și perle? Genial. Costum clasic? Perfect. Eu mereu spun că perla, mai ales în forma în care o oferim noi, este o investiție cu viitor. Pot fi ușor moștenite, nu pierd din valoare și actualitate. Eu ador să mixez stilurile, să adaug straturi. Colierul de perle se potrivește perfect cu un lanț fin de argint, din aur și argint, cu absolut toate pietrele naturale. Și cerceii din perle, pe toată urechea, arată stilat. Perla este o creație a naturii perfectă. Acum avem peste 5 culori, 10 mărimi și 7 forme de perle. Fiecare produs, până a fi scos în vânzare, este purtat de mine timp de 2-4 săptămâni. Nu toate ajung în vânzare. De exemplu la modelul „cuff” am lucrat 6 luni până am obținut ceea ce am vrut. Caut comoditate, calitate și rezistență.”
Mila a descoperit perlele în timpul unor vizite de lucru în China, câțiva ani în urmă.
Până a pleca în China, nu aveam nicio părere despre perle. Nu țin minte ca mama sau bunicile mele să fi purtat perle. Pe când lucram la Guvern, am avut vizite de studiu, inclusiv în China. Am vizitat tot felul de întreprinderi cu diferite activități de producere: de la producerea echipamentului vamal până la creșterea omizilor de mătase. Dar, din câte înțelegi, perlele m-au cucerit cel mai mult. La început, toate bijuteriile erau făcute de mine. Apoi am avut ajutor. În prezent, închiriem producerea la Beijing. Bijuteriile se lucrează manual de o familie întreagă, cu care am făcut cunoștință când am fost în China. Îndeletnicirea lor e una de familie, se transmite din generație în generație. Nu mă consider designer, dar da, eu îl gândesc. Designul e unul minimalist, de aceea nu e complicat. Foarte des primul model e produs de mine, apoi îl dau spre producere în mai multe exemplare.
Doriți să faceți cunoștință cu perlele Milei? Accesați profilul Les Perles pe Instagram:  https://www.instagram.com/les.perles.md/
Tags
Show More

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button
Close