Alimentație și sănătateDespre copiiSarcină/Naștere

Placenta este kit-ul de prim-ajutor al nou-născutului

Nu tăiați imediat după naștere cordonul ombilical.

Bebelușii se nasc cu propriul lor echipament de resuscitare. Placenta îi ajută în tranziția din mediul intrauterin spre cel extrauterin. Nu există necesitatea de a tăia imediat cordonul, nici dacă bebelușul se naște cu nota 10 pe scara Apgar, nici atunci când are nevoie de resuscitare. Dacă tai cordonul în momentul în care nou-născutul întâmpină dificultăți de respirație, îi faci și mai mult rău.

Placenta este kit-ul de prim-ajutor, care atât timp cât cordonul pulsează, continuă să îi transfere bebelușului:

  • OXIGEN
  • Sânge (o cantitate impunătoare – de circa 1/3 din volumul total de sânge al bebelușului)
  • FIER
  • Celule stem
  • Alte substanțe nutritive.

Celulele stem repară orice daună apărută în organismul bebelușului în procesul de naștere! Îl protejează pe copilaș de ischemii (hipoxii – daune provocate de insuficiența de oxigen). Volumul extra de sânge, care se transferă cât pulsează cordonul, ajută la deschiderea plămânilor. Pompează capilarele din plămâni și ajută la eliminarea lichidului din alveole, explică Rachel Reed – doctor în medicină, specializată în activitatea moașei la o naștere fiziologică, moașă cu experiență în asistarea femeilor la nașterea în spitale, centre comunitare și acasă, în Marea Britanie și Australia.  Volumul în plus de sânge, în consecință, îl ajută pe bebeluș sa respire eficient. Sporește numărul de celule roșii care transportă oxigen. Sporește capacitatea de a răspândi oxigenul în tot corpul.

Sistemul de sânge placentar al bebelușului e diferit de sistemul sanguin al mamei. Placenta execută munca plămânilor, face schimbul de oxigen și dioxid de carbon prin spațiile dintre sistemele sanguine ale mamei și bebelușului. Înainte de naștere, 1/3 din sângele placentei bebelușului este acolo, în placentă, făcând acest schimb de gaze. După naștere, acel volum de 1/3 trece la copil prin cordon.

Resuscitarea se poate face fără a tăia cordonul, bebelușul poate continua să se afle pe burtica mamei. Există aparate mobile de resuscitare (care nu sunt prinse de perete), ce permit acest lucru. Beneficii sunt zeci! Copilasul se încălzește de la pielea mamei, îi aude vocea foarte bine cunoscută, îi simte respirația, preia ritmul ei.
Deci dacă nou-născutul dă semne că se află în dificultate respiratorie:
1. Păstrează cordonul ombilical INTACT! Acesta îi furnizează oxigen.
2. Începe stimulări blânde: fă-i masaj la spate, suflă-i cu blândețe în față, pe piept. Vorbește-i (Nici nu știi cum ajungi sa naști în lift sau taxi, așa că fă notițe).
3. În maternitate, copilul poate fi ajutat fără să fie separat de mamă. O mască îi poate fi pusă în timp ce stă la pieptul mamei. Iar dacă e nevoie de stimulat inima, copilul poate fi pus pe orice suprafață tare, fiind atașat în continuare cu cordonul de placentă.

Studiile arată că resuscitarea cu cordonul ombilical INTACT sporește nota Apgar și crește saturația oxigenului, fără consecințe negative.

Consecințele tăierii imediate a cordonului:
Pe termen scurt, în primele 24 de ore:
– Volum mai mic de sânge
– Saturație scăzută de oxigen
– Bătăi mai mari ale inimii (pentru a compensa oxigenul scăzut)
– Flux scăzut renal și de urină

Pe termen lung, posibile consecințe:
– Nivel mai scăzut de feritină (feritina arată cantitatea de fier stocată de organism. Ea e un mai bun indicator decât hemoglobina, fiindcă ea scade înaintea apariției anemiei)
– Deficiențe mai mari de fier
– Anemie
– Motricitate fină mai scăzută

Icterul neonatal (culoarea galbenă care vorbește despre intoxicarea ficatului), tot de la clamparea timpurie a cordonului vine.

Pentru mai multe informații despre naștere vă invit pe profilul meu de Instagram @nasterea_mea.

Părinte, informează-te. Nașterea este un eveniment de familie, care merită toată atenția, pregătirea, dragostea, blândețea și respectul. Informează-te ca să poți avea o discuție cu medicii de la egal la egal, pentru o mai bună cooperare și comunicare spre binele mamei și al copilașului. Bebelușii sunt dependenți de adulți și de deciziile lor. Ei merită să fie întâmpinați în această lume în cel mai armonios și frumos mod.

Vezi și: https://apostrof.md/placenta-ta-nu-este-deseu-medical-cere-o-de-la-medici-dupa-ce-o-nasti-si-ia-o-acasa-cu-tine/

 

 

Tags
Show More

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button
Close