Placenta ta nu este deșeu medical. Cere-o de la medici după ce o naști și ia-o acasă cu tine

Placenta este copilul tău. Mai scriu asta o dată. Placenta ta este copilul tău și frățiorul bebelușului pe care îl naști. ADN-ul din placentă este același cu ADN-ul copilului. Imediat va deveni mai clar de ce fac asemenea analogii. Până atunci, o să te întreb:
Tu știi care este drumul placentei tale?
Știi cum se naște placenta ta și care este rolul ei imediat după naștere? Știai că după ce o naști sau îți este extrasă manual de către medic/moașă, la spital, ea este aruncată la gunoi?
Admit că despre rolul placentei în timpul sarcinii cunoști mai multe. Medicii care ți-au monitorizat sarcina, probabil, au menționat-o nu o dată. Dar așa se face că femeia însărcinată nu cunoaște mai nimic despre a treia perioadă a nașterii – despre nașterea placentei. Și eu făceam parte din această tabără. La ambele nașteri mi-a fost extrasă manual. Prima naștere a fost prin cezariană, iar a doua – pe cale vaginală. De fapt, dacă e să mă gândesc, nici nu știu cum s-a născut placenta mea a doua oară. Corpul îmi era anesteziat de la mijloc în jos, am avut epiziotomie, deci…nu prea știu ce se întâmpla cât îmi țineam minunea la piept, fericită până în măduva oaselor și pentru că ne-a reușit nașterea vaginală după cezariană, cu o cicatrice de 4,2 mm pe uter.

!!! Nașterea, însă, atenție, se consideră încheiată numai după ce este născută placenta, nu mai devreme, iar rolul ei după nașterea copilului este foarte important!!!
Acum, un pic de introducere, fără multă teorie și grei termeni științifici, despre acest organ miraculos.
Placenta reprezintă un organ care se formează în interiorul uterului și care se atașează în partea laterală sau superioară a acestuia.
Este ca o monedă cu două fețe. Cu o față stă lipită de uter, iar cu cealaltă față se uită la făt sau, invers, fătul se uită la ea, o admiră toată sarcina (e foarte frumoasă de altfel, are 50 km de vase sanguine, frumos ramificate, care amintesc de coroana unui copac). Fața placentei, pe care o admiră fătul, poartă cordonul ombilical. Prin cordon, placenta transmite oxigen, sânge și substanțe nutritive. Tot placenta îndeplinește funcțiile rinichilor, plămânilor și intestinelor copilului, inactive cât fătul stă în burta mamei. Placenta „respiră” și „mănâncă” pentru făt, asimilează substanțele nutritive și elimină toxinele.

Stânga – partea fătului
Dreapta- partea mamei
Misiunea placentei nu se încheie odată cu nașterea copilului. Timp de cel puțin 25-30 de minute, ea continuă să îi furnizeze oxigen, fier, sânge și alte substanțe nutritive. Iată de ce, este vital să nu tăiem cordonul ombilical decât în momentul în care a încetat să pulseze, nu mai devreme!
!!!! Vorbiți despre asta cu medicul care vă va asista nașterea. Insistați să nu fie tăiat cordonul ombilical cât pulsează. Verificați chiar voi asta. Puneți mâna pe cordon, simțiți-l. Cât este cald și pulsează, acesta trebuie să rămână intact, nu trebuie tăiat! În caz contrar, îl lipsiți pe bebeluș de:
- circa 150 ml de sânge
- celule stem (celule inteligente, care au o mare putere de vindecare a bolilor. De aceea și mare e bătălia pentru recoltarea acestor celule, se învârte o întreagă afacere în jurul lor. Peste hotare, mamele sunt convinse să le vândă. Însă. Aceste celule sunt ale copilului. În cazul în care nașterea s-a lăsat cu diverse complicații, celulele stem pot repara pagubele. Intervin acolo unde e nevoie, acționează asupra organelor afectate. Natura a gândit atât de bine acest proces! Timp de 9 zile, sângele nou-născutul este foarte fluid, tocmai ca să le facă trecere celulelor stem, să poată ele curge liber acolo unde e nevoie)
- fier și alte substanțe nutritive
Ca să înțelegeți cât de important e să lăsăm cordonul ombilical intact, încercați un exercițiu. Strângeți degetele de la o mână într-un inel. Să fie unul foarte, foarte strâmt. Treceți prin acest inel degetul arătător de la cealaltă mână. La început, acesta va fi alb și palid. Când îi veți da drumul, va căpăta culoarea roz. Ceva similar se întâmplă la nașterea bebelușului. Trece printr-un canal foarte strâmt de naștere, o parte din sânge și substanțe nutritive rămân în placentă. După ce acestea încep să curgă înapoi către copil, acesta își revine pe deplin. Oxigenul și sângele care se întorc la el, din placentă, prin cordonul ombilical, îi sunt de mare ajutor. Sângele bine oxigenat continuă să curgă spre el. De aceea, repet, este FOARTE FOARTE IMPORTANT să nu FIE tăiat cordonul ombilical înainte să înceteze să pulseze!!!!!!!!!!!! Copiii cărora nu li se taie cordonul ombilical imediat după naștere nu au, de regulă, probleme neurologice, hipoxie. Își primesc înapoi sângele îmbogățit cu fier, cu celulele stem, cu oxigen. Știm că a încetat acest transfer în momentul în care cordonul ombilical este rece, drept (la început e sub formă de spirală, ca un șnur de telefon) și practic transparent.
Cum se naște placenta?
Valeria Jemciug, doulă cu studii în obstetrică, în Rusia, a explicat atât de frumos și de clar acest proces! A avut un LIVE formidabil pe Instagram, pe pagina marafon_o_domashnih_rodah (vă invit să urmăriți acest profil, ca să vă pregătiți temeinic de naștere, indiferent de locul în care veți alege să trăiți această experiență minunată). Voi atașa LIVE-ul Valeriei la sfârșitul acestui material, ca să ascultați și voi explicațiile.
Așadar, cum se naște placenta?
După 2-3 minute de la nașterea sa, bebelușul începe să își vină în fire. A avut o cale lungă, deloc ușoară, prin canalul de naștere. De aceea, la început, e ușor „amețit”, „confuz”. După vreo 8 minute, nou-născutul se mobilizează. Începe a mișca umerii, capul, schițează suptul, începe să se cațere spre sân, ghidat de mirosul mameloanelor care este identic cu cel al lichidului amniotic. Și tocmai mișcările active ale bebelușului (un fel de masaj) pe burtica mamei, stimulează placenta și uterul. Ajută și mirosul divin al pielii pe care îl are nou-născutul. Mamele care au mai născut, știu: mirosul pielii copilului proaspăt adus pe lume este miraculos, te „îmbată” și duce la producerea de oxitocină – acel hormon al dragostei care a pornit nașterea.
Așadar, oxitocina și masajul burticii declanșează contracțiile uterine. Contribuie la acest proces și suptul. În momentul în care nou-născutul suge sânul, deci lapte matern, uterul primește semnalul că totul e în regulă, că placenta și-a terminat misiunea, că bebelușul este în siguranță, deci că placenta poate fi expulzată.
Femeia simte contracții, similare cu cele ale nașterii. Intensitatea diferă de la naștere la naștere, de la femeie la femei. Aceeași femeie simte contracțiile diferit, la fiecare naștere.
Apoi, încep să se închidă vasele sanguine, cu ajutorul cărora placenta era atașată de uter.
Placenta se detașează în două moduri:
- Pe centru. Toate vasele sanguine se strâng pe într-un „săculeț”, asemenea unui jeleu, pe centrul placentei. Și atunci marginile placentei rămân fără „lipici”, deci se desprinde ușor, fără ca femeia să sângereze în exterior.
- Pe laterial. Placenta se desprinde pe lateral, pe margine. Altfel zis, se deschide ca o scoică. În acest caz, femeia va sângera, deoarece sângele nu se adună din toate vasele într-un singur loc. Oricum, nu va fi foarte mult sânge.
După ce se naște placenta, este important să se verifice dacă pielița în care e învelită, a ieșit intactă. Este important să nu rămână nimic în uter, șansele să se întâmple fiind mai mari în caz de extracție manuală a placentei. Ajută strângerea placentei în palme, ca în imaginea de jos, pentru a vedea dacă toate fisurile placentei se potrivesc, se unesc, asemenea unor piese de puzzle. În formă deschisă, vezi doar crăpăturile.
De ce e bine să fie atașată placenta de copil cât mai mult timp?
În momentul în care este lăsată așa, există garanția că vasele sanguine se închid complet, că iese tot sângele din placentă, prin urmare se reduc riscurile de infecție. Aceasta este originea „nașterii lotus”, când placenta este lăsată cu tot cu cordon ombilical câteva zile, până când cordonul singurel se desprinde. Nașterea lotus se practică pe insule, în zonele geografice predispuse la diverse calamități naturale. Nașterea nu așteaptă. Atunci când copilul decide să vină pe lume, că e catastrofă sau nu, nașterea trebuie să se întâmple. Și pentru că atunci nu ai instrumente medicale la dispoziție, nașterea lotus ajută la ocolirea riscurilor de infecție. Deci nu îi faci placentei și cordonului ombilical nimic. Doula Valeria povestea în acest LIVE că a avut naștere lotus, cu al doilea copil, pe insula Bali. A lăsat cordonul să se desprindă singur. S-a întâmplat după cinci zile, timp în care, cordonul era un instrument de alinare pentru copil. Atunci când se agita, în mod instinctiv, înșfăca acel cordon, exact ca în burtică și se liniștea.

Vedeți imagini spectaculoase cu placenta, aici : https://rachelutainevans.com/2020/02/13/placenta-love-letter-philadelphia-birth-photographer/
Așadar, riscurile de infecție sunt mai mari atunci când cordonul se taie în timp ce are loc transferul de sânge de la placentă la copil.
Ce putem face cu placenta?
- o putem îngropa sub un copac (unii aleg să o îngroape sub un pom fructifer, de exemplu sub un măr, considerându-se că acele mere au puteri de leac pentru copil și pentru familia lui. În acest mod, familia aduce și mulțumiri pământului pentru naștere. Pe insula Bali există tradiția de a pune placenta într-o nucă de cocos, alături de un obiect care să reflecte viitorul copilului, de exemplu lângă un pix – ca să devină scriitor sau lângă o piesă dintr-un instrument muzical, ca să devină muzicant. Familia și satul citesc mantre de recunoștință și mulțumire)
- o putem încapsula (de încapsulare, la noi în Moldova, se ocupă doua Alina Onova. Capsulele sunt folosite ca medicament imediat după naștere – pentru a evita depresiile postpartum, deci reglând schimbul de hormoni, la instalarea menopauzei sau în cazul unor răceli, boli. Tot Valeria Jemciug povestea în LIVE că anume capsulele cu placentă au ajutat-o să treacă mai ușor peste infecția cu virusul COVID-19)
- putem face un smoothie cu o bucățică din placentă, mai precis, din partea cu ajutorul căreia placenta se atașează de uter (unele doule/moașe fac un smoothie imediat după naștere, mai ales dacă mama este istovită, anemică. Apoi, uterul are mușchi și fibre cu multe vase sanguine între ele. După ce se naște copilul, aceste vase trebuie să aibă capacitatea să se strângă. Uite că placenta ajută și în acest proces).
Mai multe despre placentă, aflați din LIVE-ul difuzat de marafon_o_domashnih_rodah, pe Instagram:
Посмотреть эту публикацию в Instagram
http://apostrof.md/de-ce-exista-durere-la-nastere-si-cum-poate-fi-redusa-in-mod-natural/
http://apostrof.md/nastere-naturala-sau-cezariana-experienta-mea-de-la-a-la-z/
Foto titlu: Olga Lopatsky Photography