Alimentație și sănătateDespre copiiSarcină/Naștere

Primele minute după naștere. Nevoile bebelușului

Din momentul concepției, până la naștere, bebelușul trece prin patru matrice, așa-zisele matrice ale lui Grof. Stanislav Grof, psiholog de origine cehă, este unul din fondatorii psihologiei transpersonale și al teoriei matricilor perinatale. El spune că amintirile vieții noastre intrauterine și ale nașterii sunt stocate în adâncul subconștientului. Amintirile influențează desintul în continuare: tiparele comportamentale, atitudinea față de lume, față de sine, față de oamenii din jur și chiar o predispoziție la boli. Uneori, suntem cuprinși de sentimente greu de explicat, care pot fi însoțite și de imagini ciudate. Nu înțelegem de unde vin. De multe ori, cauza e acolo, la naștere.

Felul în care ne naștem contează. Felul în care petrecem primele minute, primele ore din viața noastră în afara uterului contează foarte mult.

Mama și nou-născutul au nevoie de ora magică (acea primă oră împreună, după naștere), în care să se facă magicul „contact piele la piele”. Copilașul este pus pe burta mamei, iar în caz de cezariană, când starea sănătății o permite, este pus pe fața mămicii. Iată doar câteva beneficii pentru bebeluș ale contactului „piele la piele”:

Copilului îi este cald și îi este mult mai cald, mult mai confortabil, decât atunci când e fără mama, înfășat în pelinci și pături. Temperatura corpului este stabilă și se menține în limitele normale (36.5 – 37.5 0C).La nou-născuți termoreglarea se face mai greu decât la sugari.

Copilul se simte și se comportă mai liniștit.

Plânge mai puțin. Există cercetări în domeniul relațiilor copil-părinte, care spun că primele 36 de ore după naștere au o importanță colosală pentru primul an de viață. S-a dovedit că există o legătură directă între numărul contactelor „piele la piele” din primele 36 de ore și numărul de plânsete în primul an. Se pare că totul e foarte simplu. Imediat după naștere, țineți bebelușul dvs. cât mai mult în brațe și atunci, în primul an de viață, va plânge mai puțin.

Nivelul de zahăr în sânge este mai mare.

Respirația este mai liniștită și mai uniformă.

Copilul poate singur, instinctiv, să se atașeze la sân.

Copilul are bătăi de inimă și presiunea sângelui mai stabile.

Acest contact are beneficii și pentru mamă. Care sunt ele? Vedeți pe vlogul meu, pe Youtube, „Nașterea mea”. Explicațiile despre beneficii și descrierea celor patru matrice le face psihologul perinatal și consultanta în alăptare la Mămica Alăptează- Olga Gutium:

 

Tags
Show More

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button
Close