CălătoriiDespre copii

Recomand o călătorie de cel puțin 21 de zile cu autorulota

Am revenit recent dintr-o călătorie lungă cu autorulota. Am străbătut 4300 de km în această vacanță, împreună cu cei trei copii: de 3 ani, de 2 ani și de 3 luni. Ne-am convins a doua oară că autorulota e cel mai fain mijloc de transport pentru călătorii cu cei mici. Nu ne deranjează nimeni cu priviri nemulțumite că cineva din copii plânge de oboseală sau râde din toată inima (pentru unii și râsetul e deranjant). Pe lângă asta, există motive mai importante pentru care ne place la nebunie autorulota!

Se zice că în 21 de zile se formează un obicei. Nici de „life coach” nu ai nevoie atunci când pornești la drum cu autorulota. Casa pe patru roți îți oferă mediul perfect pentru dezvoltarea unor obișnuințe foarte sănătoase. Decât să îi predici de mii de ori copilului că e bine să nu faci risipă de apă, de exemplu, mai bine îl urci în autorulotă și îl porți prin lume, îi arăți cum se face.Toți au de câștigat de pe urma acestei experiențe. Noi am închiriat a doua oară o autorulotă de la Camper Moldova ca să călătorim prin Grecia. Am petrecut câteva zile pe insula Thassos, am vizitat cele mai frumoase locuri de pe peninsula Halkidiki, am petrecut câteva zile pe deja adorata insulă Kefalonia.

Ce te învață aventura cu autorulota, care, deocamdată, pentru moldoveni, este o modalitate nouă de a călători?

Înveți să economisești resursele

În rezervorul cu apă al autorulotei de la Camper Moldova, pe care am închiriat-o noi în a doua călătorie, încap 120 litri. În cazul familiei noastre, din 5 membri, acest volum e suficient pentru 2 zile. Nu o să uit niciodată cum fetița noastră de 3 ani a intrat pentru prima oară în cabina de duș a autorulotei să se spele. A lăsat apa să curgă ca de obicei, cât făcea spumă cu săpunul. Soțul meu a făcut ochii cât cepele. „Cum? Nu, nu, nu avem atâta apă, cât să o lăsăm să curgă atunci când nu o folosim!!!” (multe semne de exclamare se cer aici pentru a-i descrise emoția). Eu i-am zis „Nu poți avea pretenții atât timp cât nu i-ai explicat nimic despre resursele de apă de aici.” Și i-am zis fetei să își imagineze că avem o căldare de apă. Atât. Această apă trebuie să ne ajungă pentru noi toți. Pentru duș, pentru spălatul vaselor. În realitate, ar fi vreo 5 căldări de apă, dar cred că e în regulă să hiperbolizez ca să subliniez importanța economisitului.

Înveți să fii ingenios. Să cauți resurse. Să cauți apă. 

Apă găsești foarte ușor într-o zonă de campare. Scrii în google „Camping near me” și te duci acolo să înnoptezi, să iei electricitate la intensitatea 220 W dacă ai nevoie de blender sau alte electrocasnice. Autorulota are însă suficientă energie electrică, generată în timpul deplasării, pentru a-ți încărca telefonul de exemplu. Și lumină ai oricând. De camping mai ai nevoie și pentru o mașină de spălat. Tare recomand să nu cărați câteva valize de haine în vacanță. Mai bine luați mai puține și le spălați.

Nu de alta, dar când ai de strâns toate lucrurile din autorulotă la returnare, ai ceva timp de investit. Și apoi, o să îți ia câteva zile spălatul rufelor acasă, dacă s-au adunat prea multe. Pe lângă asta, e mai ușor să găsești o haină în autorulotă atunci când nu ai prea multe. Deci problema nu e în spațiu, căci spațiu e foarte mult. Autorulotele de la Camper Moldova, de exemplu, sunt mega încăpătoare. Minimalismul însă întotdeauna e o idee bună. Bun, ideea era să vă vorbesc la acest punct despre ingeniozitate și despre cum să obții apă. Am descoperit că mai la toate benzinăriile din Grecia este un robinet cu apă. Conectezi furtunul din autorulotă și te-ai scos! Ți-ai făcut rezerve. Idee nu am care este destinația robinetelor, dar apa e gratuită. Și la casele oamenilor, în curte, mereu găsești un robinet. În cazul lor, probabil, e pentru udatul florilor. Tare multe flori vezi pe la gospodării și în sălbăticie. Asta îmi place nespus în Grecia. Cât despre evacuarea apei din sistemul de canalizare sau a deșeurilor din WC, acestea pot fi vărsate în orice closet de la o toaletă publică. Astfel economisiți timp și bani, căci șederea la un camping, în Grecia, costă între 20 și 30 euro.

Înveți să menții ordinea

Dacă acasă, ordinea e deseori o alegere, atunci în autorulotă e o chestiune ce ține și de siguranță, de confort. Orice obiect lăsat undeva la nimereală, în autorulotă, creează senzația de haos. Atunci când obiectele stau claie peste grămadă, foarte greu le găsești. Și dacă în locuințe poți admite să mai lași ceva nelalocul lui, atunci în autorulotă deranjul e mult prea mare, fiindcă tot timpul te vei „împiedica” de el. În timpul deplasării, orice obiect, mai în glumă, mai în serios, reprezintă pericol pentru integritatea fizică. Dacă nu îl pui în dulapul bine închis, riști să te faci cu un cucui.

Devii mai flexibil. Îți deschizi orizonturile.

Atunci când stai o bună bucată de timp în autorulotă, într-un spațiu mai restrâns decât cel de acasă, înveți să te mulțumești cu puțin (în sensul bun al cuvântului). Înțelegi că nu ai nevoie de multe ca să exiști pe acest Pământ. Nu ai nevoie de condiții extraordinare de trai. Și în loc să cheltuiești bani pe haine, de exemplu, torni nișe motorină și pornești spre întâlnirea cu broaștele țestoase Caretta Caretta. Vânezi cele mai frumoase răsărituri și cele mai frumoase apusuri, pe plaje fantastice. Faci lecții de geografie cu cei mici în sânul naturii. Învățați împreună că meduzele cu un ochi mare, galben, pe care le găsiți în Laguna Albastră, se numește meduză de ou prăjit (Cotylorhiza tuberculata). Învățați că apa Marii Ionice este azurie, iar a Mării Egee – de un albastru întunecat. Astfel te orientezi pe insula Thassos după culoarea apelor. Ce tare, nu-i așa?

Marble Beach, insula Thassos

Înveți să ai grijă de mediu

E incredibil cât gunoi am găsit pe plaje și lângă ele, mai ales pe peninsula Halkidiki. Mă repet, e incredibil! Deseori anume fetele noastre au venit cu inițiativa să strângem gunoiul. Văzând cât e de neplăcut să staționezi într-o zonă invadată de deșeuri, copiii acceptă mult mai ușor regula de a le strânge după tine, oriunde ești.

Înveți să respecți spațiul personal al altor oameni

Într-un spațiu mic, cu draperii în loc de uși, nu ai încotro. Spre exemplu, ești nevoit să respecți somnul celorlalți camperi. Dar bine, nu e atât de greu când ai marea sau munții lângă tine. Cât ceilalți dorm, ieși afară să vezi răsăritul.

Și dacă în jurul lecțiilor pe care le poți învăța călătorind cu autorulota poți filosofa mult și bine, există niște lucruri simple și adorabile legate de acest tip de vacanță.

Cu autorulota e atât de ușor să întâmpini răsărituri. Pe bune, mi-am dorit de atâtea ori să văd cum răsare soarele, dar mersul spre plajă pe la 6 dimineața a fost întodeauna o problemă. E foarte greu să părăsești patul moale și cald. Uite că în această vacanță nici nu a trebuit să cobor din pat ca să văd cum soarele se ițește de după mare.

Cu autorulota e și mai ușor să întâmpini apusurile. În această călătorie, eu și familia mea, „stingeam lumina” pe plajă. Plecam ultimii. Și a devenit o tradiție fantastică! Spre deosebire de ceilalți turiști, care aveau de ajuns la locul de cazare, apoi undeva să ia masa, noi aveam totul la noi, chiar acolo, lângă plajă. Dar trebuie să subliniez că nu oriunde camperii sunt salutați „cu urale”. Pe insula Thassos poți fi trimis în zona de campare. În schimb, pe insula Kefalonia, poți parca practic oriunde, fără restricții. Și pe Halkidiki e ușor de găsit un loc în care să parchezi.

Ești liber ca o pasăre. Acum faci stand-up paddle (sport nautic) într-un sătuc de la poalele muntelui Athos, pentru ca peste câteva ore să îți faci somnul pe o frumoasă plajă din Lefkada sau, și mai bine, de pe insula Kefalonia. Și dacă un hotel nu îl schimbi doar pentru că nu îți place, atunci cu autorulota e simplu. Nu ți-a plăcut vârful de munte, plaja sau vecinii, ți-ai luat „casa în spinare” și te-ai dus în altă parte. Nu ești legat de loc sau de timp în niciun fel. Poți pleca oricând, oriunde.

Autorulotele au geamuri uriașe, deci din orice punct al vehiculului e comod să admiri peisajele.

Autorulota are un efect magic asupra ta și trebuie să vă avertizez, creează dependență. Senzația puternică de libertate te poartă pe drumuri. Nu e foarte ușor să revii acasă, vrei să mai descoperi ceva, vrei să călătorești, să descoperi noi culturi, noi peisaje. Nu degeaba multe familii își rezervă 2-3-4 ani pentru călătorii. Pun pe pauză serviciul sau lucrează de la distanță ca să hoinărească prin lume cu ai lor copii.

O să vă povestesc tot aici, pe blog, despre un cuplu din Franța care a transformat o autospecială de sitngere a incendiilor în autorulotă și călătorește cu cei 4 copii.

Tot într-un alt articol, o să vin cu recomandări legate de insulele și peninsula vizitată de noi, în Grecia, la începutul acestei toamne. Fiți cu ochii pe mine!

P.S. Anticipez întrebările tehnice, legate de închirierea autorulotei de la Camper Moldova, și vă las aici câteva informații.

  1. Chiria costă între 130 și 85 de euro pe zi. E mai ieftină, evident, în extra sezon. De aceea am și luat-o noi în septembrie, nu mai devreme. În Grecia însă e vară până la mijocul lui octombrie, așa că mai aveți timp pentru o vacanță nemaipomenită.
  2. Pentru a conduce autorulota e suficient să ai categoria B. Se cere un permis de conducere de categoria C pentru o singură autorulotă din garajul Camper Moldova, fiindcă depășește greutatea de 4000 kg.
  3. Consumul de motorină constituie 12-13 litri/100 km
  4. Viteza maximă pe care o dezvoltă autorulota este de 110 km/h. La vale, spune soțul meu, poate fi și de 130 km/h, dar nu recomandă 🙂

Detalii despre chiria autorulotei găsiți pe site-ul www.camper.md.

 

Tags
Show More

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button
Close