Călătorii

Recomandare de călătorie: Canionul Valea lui Stan din România

Nu lăsați fricile proprii să vă priveze de o experiență minunată alături de copiii voștri

Îmi era frică. Sau poate e prea mult spus. Mai degrabă, aveam emoții mari la punctul de pornire spre canionul Valea lui Stan, pe Transfăgărășan. Amicii ne-au avertizat că e un traseu complicat, mai ales dacă te pornești cu cei mici. Mai exista și preocuparea mea că gașca de tineri, toți fără copii, o să se simtă „încătușați” din cauza noastră, altfel zis, că noi am putea fi o frână pentru ei, căci am avea nevoie de extra timp ca să alăptez bebelușul, apoi ca să le dăm mâncare fetițelor, apoi ca să le adormim. Emma noastră are 1 an și 8 luni, iar Mia – 9 luni. Într-un final, le-am pus în rucsacurile pentru hiking și mi-am zis: va fi minunat, ai încredere în tine și în copii. A ajutat și podcastul pe care îl ascultasem cu o zi înainte. Era tocmai despre asta, despre încredere și focusare sau atenție. Autorul, psiholog de specialitate, spune că absolut nimic rău nu ți se poate întâmpla atunci când ești sută la sută implicat, atent la ceea ce faci. Dar să revenim la canion.

Nouă, părinților, ne plac enorm drumețiile prin munți. Ne era dor de cele dificile, cu obstacole, de cățărări pe pereții montani. Ne-am zis să încercăm, cu gândul că oricând putem face cale întoarsă și nu am dat greș, de aceea și am decis să vă povestesc despre acest traseu, să vă încurajez să mergeți chiar și cu copiii.

Citiți și: http://apostrof.md/sute-de-km-cu-masina-drumetii-in-munti-cu-un-bebelus-de-5-luni-si-un-copil-de-16-luni-yes-we-can/

Am întâlnit în inima canionului vreo două familii cu flăcăi de vreo 10-11 ani, care se distrau de minune urcând treptele metalice instalate de salvamontiști la mare înălțime, pe coasta munților.

Punctul de pornire, Valea lui Stan, Transfăgărășan

Canionul se află la o altitudine de 800-900 metri, spun cărțile, dar telefonul unui amic de al nostru indica, la un moment dat, chiar și 1000 de metri. În fine, e suficient de sus, dar cel mai important – e spectaculos grație priveliștilor, galeriilor stâncoase impresionante și neașteptate.

Spectacol cromatic, decor natural fantastic, răsturnări de situație total neașteptate, cam acestea sunt cuvintele care rezumă tot ce aș putea relata despre acest traseu. Odată ce terminai de urcat pe o scară, ți se deschidea ușa spre un nou tablou natural splendid. Cascadă care sfârșește într-o lagună, peste care treci pe un pod construit la înălțime, galerii strâmte parcă săpate de râu ca să te răcorești după ce ai tot urcat trepte, dealuri și construcții din beton, versanți împăduriți, pietre lunecoase pe care trebuie să calci ca să traversezi râul…Asemenea „obstacole” îți tot dorești în viață. E atât de frumos și palpitant să le depășești, o bucurie pentru sufletul unui aventurier. Mi-a plăcut la nebunie să mă cațăr pe pereții canionului, apoi să mă deplasez deasupra râului pe sforile prinse de stânci. Aici fetele noastre s-au distrat la greu, râdeau în hohote. Le-a plăcut și mai mult cum am trecut pe sub trunchiurile de copaci, doborâți la pământ. Chicoteau într-o veselie. Rucsacurile pe care le-am folosit ca să le ducem pe fete în spate ne-au permis să ne „contopim”, să devenim un tot întreg, astfel încât să le simțim și să evităm accidentările.

Mă aplecăm eu, ca să ocolesc niște crengi, în mod automat se apleca și cea mică. Să îi dea sănătate inventatorului care a creat aceste rucsacuri pentru drumeții, sunt foarte practice, comode, ușor de folosit. Pe unul l-am cumpărat de la cineva, iar al doilea rucsac îl luăm cu chirie a doua oară de la X-style. Am plătit 500 de lei pentru cinci zile. Dacă știți pe cineva care vinde un asemenea rucsac, rog să îmi scrieti.

Căutăm unul, să îl cumpărăm, cică îți servesc până la vârsta de 3 ani a copilului. În aceste rucsacuri copiii sunt în mare siguranță, grație centurilor interioare si exterioare.

Acum, vin cu mai multe detalii despre canionul Valea lui Stan:

  • Este singurul canion din Munții Făgăraș, amenajat turistic.
  • Accesul în canion s-a realizat încă la construcţia barajului Vidraru, în 1965. Atunci Valea lui Stan a fost captată şi deviată pentru a furniza apă lacului de acumulare. Odată cu devierea s-au montat podeţe şi trepte metalice pentru a facilita accesul la stăvilarele de pe vale. In 2012 Salvamont Argeș a început modernizarea amenajărilor, astfel încât, în prezent, canionul Valea lui Stan este unul din cele mai bine echipate canioane, ce poate fi parcurs fără echipament special de căţărare.
  • Traseul Transfăgărășan- Canionul Valea lui Stan – Poiana Călugărița – Barajul Vidraru – Transfăgărășan este marcat cu un punct roșu. Te ții de el și ajungi la ieșire fără peripeții. Punctul de pornire e situat între Cetatea Poieniței și Vidraru. Traseul are o lungime de circa 9 km, pe care îi străbați în 4-5 ore.
  • Nu se percepe taxă pentru străbaterea canionului.
  • Prin canion faci circa 2 km, in aproximativ 2 ore.

Mai multe despre Valea lui Stan citiți aici: https://www.travelguideromania.com/ro/canionul-valea-lui-stan-muntii-fagaras/

 

Tags
Show More

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button
Close