Alimentație și sănătateOameni

# Sânii contează

Într-una din zile am primit o invitație misterioasă.  

Sunt o fire curioasă, îmi plac surprizele, așa că nu am pus întrebări, pur și simplu am acceptat această invitație. În ziua stabilită, la ora fixată, ajung la restaurant, unde, întâlnesc mai multe tinere (pe care le cunosc din social media și televiziune). Voie bună, toate intrigate, bine dispuse, am împărțit glume despre locurile de parcare din zonă, despre polițiști, copii, în fine, despre ale noastre, ale femeilor. La un moment dat, Doina Cernavca, inițiatoarea întâlnirii și fondatoarea asociației Ajută un OM,  ne anunță că vom coace ceva gustos. Toate invitatele primesc un boț de aluat și sunt îndemnate să frământe, să facă din el orice simt.

Eu încep să îl frământ și simt o biluță sub degete. O scot. Descopăr o perlă roz.

Nu a durat mult până fiecare dintre invitate a găsit o mărgea identică în aluatul ei.

„Când v-ați palpat ultima oară sânii? Câteva secunde sau cel mult câteva minute durează autopalparea care îi poate schimba viața unei femei. Autoexaminarea sânilor este o metodă eficientă de depistare a cancerului mamar, care trebuie efectuată cel puțin o dată pe lună”, sunt cuvintele Doinei, care mi s-au întipărit în minte, probabil pentru totdeauna.

Am căzut pe gânduri. S-a așternut tăcerea. 

Într-adevăr, câteva secunde îți pot întoarce lumea pe dos.

Dacă nu îți rezervi aceste câteva secunde, poți pierde câțiva ani din viață.

Cancerul mamar nu ține cont de vârstă. Vine la 16 ani și la 60. 

Autopalparea poate identifica tumori aflate în stadiul I sau II, care pot fi vindecate printr-un tratament medical corespunzător. 

Mai jos, voi lăsa câteva lucruri pe care eu aș fi vrut să mi le spună mama, importante a fi spuse oricărei adolescente, tinere, mame, femei cu vârsta de peste 45 de ani (ultimele sunt cele mai vulnerabile în fața cancerului).

  • Examinează sânii, o dată pe lună, în primele 5 zile după terminarea sângerării menstruale.

  • Odată depistat un nodul, adresarea la medic este obligatorie. Nu mai trebuie să faci mamografii dureroase. Astăzi cancerul poate fi diagnosticat cu ultrasunet.
  • Femeile pot afla dacă sunt genetic predispuse la cancer, prin intermediul unor teste specializate de laborator. Dacă au moștenit mutații ale anumitor gene, pot opta pentru mastectomia profilactică. Este o metodă chirurgicală care reduce riscul de cancer cu cel puţin 95% la femeile sănătoase. Chirurgul Natalia Botnariuc a avut paciente care au suportat această operație și spun că au simțit cum li s-a luat o piatră de inimă. Până la intervenție trăiau cu gândul că se pot îmbolnăvi oricând.
  • Stresul, traumatismele și predispunerea genetică sunt principalele cauze din care apare cancerul mamar.
  • Simptome de luat în considerație: forma, culoarea și retragerea mamelonului. Dacă mamelonul se retrage înăuntru, așa cum nu a fost până acum, e un simptom că sânul ar putea fi afectat de cancer, la fel ca și schimbarea culorii aureolei. Dacă pielea se face ca o coajă de lămâie, femeia neapărat să fugă la medic. Apariția unei gropițe pe suprafața sânului, chiar dacă nu e dureroasă, poate fi un semn de îngrijorare.

Aceste lucruri ne-au fost povestite de Natalia Botnariuc, mamolog oncolog, chirurg la Clinica „SANCOS”. Tot de la ea am aflat că astăzi, mastectomia (înlăturarea parțială sau integrală a sânului) nu mai este o necesitate și nu se mai practică în țările civilizate. Așa cum am zis mai devreme, se poate efectua mastectomia subcutanată (sub piele). O să mai spun la final că reconstrucția mamară se efectuează cu succes în Republica Moldova. Femeile nu mai trebuie să sufere din motive estetice, dacă le-a fost, totuși, extirpat sânul. Numai la clinica SANCOS, peste 20 de paciente au ales reconstrucția mamară. 

Mai presus de criteriile estetice, însă, stă viața. Așa că, fără îndoială, #sâniicontează. Vorbiți-le fetelor și femeilor importante pentru voi despre asta. Amintiți-le să meargă la un medic mamolog o dată la șase luni, ca să se asigure că sunt sănătoase. 

În fiecare zi, trei femei din Moldova sunt diagnosticate cu cancer mamar. În prezent, aproape zece mii de moldovence luptă cu această maladie. Cel mai frecvent sunt afectate femeile cu vârsta de peste 50 de ani.

 

Tags
Show More

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button
Close