Alimentație și sănătateOameni

Silvia Morgoci despre Invitro Diagnostics în pandemie de Coronavirus

„M-am convins, e ușor să fii lucrător medical pe timp de pace. Dar este important să rămâi profesionist pe timp de criză, când propria ta viață este în pericol”

Atunci când a ajuns virusul COVID-19 la Chișinău, oamenii care au călătorit în țările unde existau focare de Coronavirus, făceau coadă la ușa laboratorului Invitro Diagnostics. Cuprinși de frică ei spuneau: „Plătim orice bani, doar testați-ne”

Laboratoarele din Serviciul public nu îi testa pe cei ce nu prezentau simptomele infecției cu temutul virus de tip nou, de aici și disperarea oamenilor care admiteau că ar fi putut contracta boala în Italia, China, Thailanda și în alte țări europene sau asiatice din care abia reveniseră. Pe de o parte, le era frică să-și infecteze familia. Pe de-altă parte, unii dintre ei nu puteau munci fără confirmarea că nu sunt purtători ai virusului.

Invitro Diagnostics a devenit colacul de salvare pentru mulți oameni și aliatul numărul unu al autorităților publice care aveau de gestionat o criză de sănătate.

„La Call Centru au început să vină apeluri de la persoanele care au călătorit în țările asiatice. Noi am comandat testele, însă partea cea mai grea abia urma. Trebuia să rezolvăm o sumedenie de sarcini, să ne gândim cum să oferim un serviciu de calitate, în același timp cum să prevenim infectarea angajaților cu virusul COVID-19. Am ales o filială a laboratorului, pentru a limita zona de contact cu pacienții potențial infectați. După primele cazuri confirmate pozitiv, am testat personalul. Rezultatele au ieșit negative pentru toți angajații noștri”, își amintește Silvia Morgoci – director medical la Invitro Diagnostics.

Frica angajaților creștea. Unii refuzau să preleveze probele la Coronavirus.

„Creștea numărul cererilor pentru testare. Creștea și frica angajaților de a se contamina. La un moment dat, medicii au trebuit să se implice. Deci probele erau prelevate de medici, nu de asistente medicale. În același timp, efectuarea analizelor medicale obișnuite s-a redus de 6 ori. Dacă până la Coronavirus se făceau 80 de analize zilnic, atunci în carantină uneori nu se ajungea nici la 10. Am fost nevoiți să reorganizăm resursele umane.”

Numărul pacienților era în continuă creștere și a trebuit să extindem numărul locațiilor pentru prelevare.

Asistentele medicale din filiala Bălți au fost de acord să preleveze probele la Covid, astfel pacienții din nordul țării au avut posibilitatea să scurteze drumul pentru a fi testați. Și în sediul central au fost deschise mai multe puncte de prelevare a probelor la Covid.

Invitro Diagnostics
Vasile Potoroacî

Un coleg în vârstă de doar 24 de ani a acceptat să se ocupe de prelevarea probelor la Coronavirus în sediul central. S-a întâmplat să testeze și 140 de oameni într-o singură zi.

Vasile Potoroacî, originar din satul Verejeni, raionul Telenești, este mândria laboratorului nostru. E un tânăr cu valori devenite o raritate astăzi. Felcer laborant, student la biologie, patriot în suflet și sânge, are o inimă uriașă, plină de iubire față de oameni. În clipele în care unii colegi refuzau să preleveze probele pentru analizele la COVID- 19, Vasile a acceptat să o facă. A înaintat o singură condiție: să fie echipat din cap până în picioare, de la vârful părului până la vârful degetului mic de la picior. El face asta de o lună și ceva. Zilnic testează între 40 și 140 de persoane și e admirabil felul în care abordează pacienții. Nu se comportă ca un robot. El e și psiholog pentru oamenii care simt o mare frică încă în secunda în care pășesc în punctul nostru de prelevare a probelor. Vin copii, tineri, bătrâni. Pentru fiecare Vasile are un cuvânt de încurajare. Nu știu cum îi reușește, dar găsește cele mai potrivite cuvinte. Ziceam că e un mare patriot. Nu e o falsă laudă, ci un adevăr. Pasionat de numismatică, a scris o carte despre istoria leului moldovenesc și i-a prezentat-o guvernatorului BNM. Ar putea fi publicată în acest an. Vasile a fost plecat în Italia pentru scurt timp, ca să câștige bani, avându-i la întreținere pe mama și bunelul de 80 de ani. Nu a rezistat mult în străinătate, fiindcă îi era dor de casă, de pământul moldovenesc. Noi toți îl iubim și îl admirăm.

Colegul care prelevează probele la COVID -19 este testat și el, o dată la 4-5 zile.

Acest serviciu, de testare a pacienților la Coronavirus, ne-a complicat enorm de mult activitatea. E o presiune financiară și logistică uriașă. A trebuit să ieșim din zona noastră de confort ca să le fim utili oamenilor, ca să îi ajutăm. Am ales să achiziționăm reactive de cea mai înaltă calitate, produse în Germania și Italia. Cineva ne-a învinuit că facem bani pe deznădejdea oamenilor, testele fiind scumpe. Nimic mai neadevărat. În timp ce vânzările de analize ordinare se aflau în continuă scădere, noi cheltuiam și continuăm să cheltuim sume enorme de bani pe echipament, pe dezinfectanți. Numai în punctul central de prelevare se consumă  circa 10 litri de dezinfectanți pe săptămână. După fiecare pacient sala de prelevare se dezinfectează în totalitate. Aplicăm cuarțarea după grafic.

Invitro Diagnostics le-a oferit oamenilor șansa la testare.

Rolul nostru în pandemie nu s-a rezumat la descărcarea autorităților responsabile de testarea pacienților la Coronavirus, care aveau un volum mare de muncă. Eu consider că meritul laboratorului Invitro Diagnostics este șansa la testare, pe care le-a oferit-o cu inima deschisă oamenilor disperați și înspăimântați. Agenția Națională pentru Sănătate Publică testează doar pacienții care întrunesc ”definiția de caz”, așa cum prevede cerința OMS. Noi însă ne-am gândit la cazurile asimptomatice și la cei care au fost în contact și sunt în zona de risc. Primul val de pacienți erau oamenii care au călătorit în țările în care exista focar de Coronavirus. Unii erau obligați de angajatori să facă testul și numai dacă era negativ se acceptau înapoi la serviciu. Al doilea val de pacienți reprezenta persoane infectate și oameni care au intrat în contact cu potențiali purtători ai virusului. Aceștia voiau să verifice dacă s-au infectat, având în vedere că erau deja declarate cazuri asimptomatice de COVID pozitive.

Și atunci, Invitro Diagnostics devenise primul laborator privat care a început această testare, urmat de altele două.

Consider că valoarea noastră în această perioadă complicată a fost că noi, cu riscurile proprii, le-am oferit oamenilor posibilitatea de a se testa. A trebuit să fim inventivi, flexibili, curajoși, ca să le fim de ajutor. Oamenii veneau și ne rugau să îi testăm. „Vă rugăm mult, orice bani plătim, doar să ne testați”, ne implorau ei.

Am organizat și echipe mobile care se deplasau la domiciliu, unde familii întregi erau supuși testării.

Silvia Morgoci a mai opinat că o bună parte din  populația țării se va întâlni cu acest virus. Dar ne vom îmbolnăvi? Răspunsul depinde de imunitatea fiecăruia dintre noi. Respectarea măsurilor de precauție, alimentația corectă și echilibrată, mișcarea, vizitele la medici, analizele medicale de rutină sunt doar câteva metode prin care puteți ține mâna pe pulsul sănătății. Laboratorul Invitro Diagnostics și echipa sa de medici sunt mereu bucuroși să vă confirme că sunteți sănătoși sau să vă ghideze pe drumul spre sănătate.

Tags
Show More

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button
Close