Despre copiiOameniSarcină/Naștere

SINCERITĂȚI la TITANIA PODCAST pe timp de război. Cum trăim? Cum naștem?

Unicul om pe care îl putem schimba în mod direct e cel pe care îl vedem în fiecare zi în oglindă. Îmi place foarte mult această frază, care mai sună și așa: „Dacă ești în căutarea acelui om care să îți schimbe viața pentru totdeauna, uită-te în oglindă.”

Probabil tu, la fel ca mine, nu poți opri războiul din Ucraina. Nu la modul direct. Nu printr-un apel telefonic. Nu printr-un mesaj video adresat șefilor celor două state care se află acum în plin război. Apeluri au fost, mesaje motivaționale – la fel.

Și atunci, mă gândesc, ce putem face noi astăzi, ca să trăim, totuși? Căci este important să trăim. Dacă nu pentru noi (deși asta ar trebui să fie motivația nr. 1, căci am primit un dar nemaipomenit de la Dumnezeu – viața), atunci pentru copiii și părinții noștri.

Tania m-a onorat cu o invitație la „Titania Podcast”. Și când spun „m-a onorat”, exact asta simt. Îmi place enorm podcastul ei, îmi plac invitații, îmi place firul discuției pe care le poartă. Am stat de vorbă aproape 3 ore (nu vă temeți, a lăsat doar o oră și jumătate în podcast) și nu a existat un minut în care să nu ne fi privit în ochi, cu același interes față de subiectul discuției. Iar asta e de apreciat în zilele de azi, când oamenii se aud, dar nu prea se ascultă unii pe alții.

O să trag câteva linii aici, după care o să vă îndemn să dați click pe fereastra de mai jos, ca să vedeți și să ascultați tot interviul.

  1. Cred că este important să continuăm să ne bucurăm de viață, de oamenii dragi, de lucrurile mărunte care ne colorează existența, fără sentimente de vină.
  2. Cred că putem reduce anxietatea cauzată de război și de probabilitatea extinderii acestuia, ajutându-i pe alții. Am testat, funcționează. Eu și familia mea ne implicăm la maxim în acțiuni de susținere a refugiaților din Ucraina. Nu doar pentru că simțim compasiune, ci și pentru că așa ajungem să ne simțim bine. Am mai zis-o: există studii care demonstrează că faptele noastre bune duc la producerea de endorfine – hormonii plăcerii.
  3. Cred că acum, ca niciodată, trebuie să ne unim, să creștem în sufletul nostru empatia, dragostea și pacea. Urând pe cineva sau ceva, nutrind sentimente de răzbunare, ne încărcăm cu energie negativă, care pot să ducă la autodistrugere morală, spirituală, ba chiar și fizică, atunci când perpetuează. De la emoțiile negative apar bolile. În schimb, propun să cultivăm compasiunea și iertarea, înțelegerea că cei care pornesc războaie sunt oameni nefericiți, neiubiți. Atunci când privești războiul ca pe o oglindă a lumii, care a adunat prea mult consumerism, invidie, ură, răzbunare, dorința de a stăpâni, de a domina, etc., ai mai multă înțelegere și în mod automat îți dorești o schimbare în interior. Războaiele sunt o radiografie a sufletelor noastre. Ce ai în suflet? Lumină sau întuneric? Adu o lumânare într-o încăpere întunecoasă și se va face lumină. Fii tu lumină. Ce imagini urmărești în aceste zile? Te atrag ca un magnet imaginile cu capete și corpuri sfârtecate de gloanțe, de bombe? De ce simți nevoia să urmărești scene de groază, să te cerți în fiecare zi cu vecinii sau rudele apropiate la subiectul războiului? De ce te hrănești cu informații predominant negative? Nu spun să trăim în ignoranță. Neștirea e parțial de vină pentru ceea ce se întâmplă astăzi. Ajută să ne informăm, dar de ce e atât de ușor să cazi în negativism, în lamentări, în răzbunare, în ură, în atacuri la persoană pe internet și nu numai? Familiile sunt destrămate astăzi de război, la propriu și la figurat. Membri de familie și rude apropiate ajung să nu își mai vorbească fiindcă au viziuni politice diferite. Să ne oprim și să ne gândim. Ce ar vrea Dumnezeu de la noi acum? Dacă aș fi un instrument în mâna lui, cum aș acționa? Ce aș face? Așadar:
  4. Să incităm la iubire, nu la război. Să răspândim mesaje de dragoste și să stârpim discuțiile deseori gândite să ațâțe spiritele, să ne dezbine.
  5. Viața continuă, la propriu, chiar și în subsolurile din Ucraina. Femeile nasc. Dacă ești tu însărcinată, nu inhiba emoțiile ca frica, nesiguranța, anxietatea, etc. Vorbește despre ele cu oamenii din cercul tău de siguranță. Ține un jurnal. Descrie tot ce simți și, cel mai important, vorbește-i neîncetat copilului din burtica ta. Explică-i că emoțiile sunt ale tale, nu sunt ale lui, ca să nu le preia, ca să eviți cât e posibil, afectarea lui emoțională. Nu uita că fătul simte totul și absoarbe emoțiile mamei, creierul lui fiind incapabil să își distingă propriile trăiri de ale mamei. Ca să decurgă sarcina cât mai bine, vorbește-i și dă-i asigurări că vei face totul pentru a vă oferi siguranță. Bea cât mai multă apă. Deconectează-te de știrile cu impact emoțional negativ. În general, urmărește mai puțin televizorul și meditează mai mult. Roagă-te. Sarcina este cea mai prielnică stare pentru conectare cu Sinele, cu Natura, cu Dumnezeu. Dormi cât mai mult. Ca să nu ai insomnii, stinge toate luminițele din jurul tău. Du telefonul în altă cameră. Nu privi televizorul cu 2-3 ore înainte de somn. Alimentează-te corect. Bea apă pe parcursul zilei. Asigură-te că ai proteină, grăsimi naturale, calciu, vitamina D, Magneziu. Despre asta și alte detalii te aștept pe profilul meu de Instagram: @nasterea_mea.
  6. Respiră. Urmărește-ți respirația. Respiră profund și urmărește senzațiile din corpul tău. Meditația nu e numai despre poziția lotus și vocea cuiva pe fundal. Fii tu vocea ta care să îți aducă alinare și calm. Meditație poate fi orice: gătitul, alergatul, grădinăritul, joaca împreună cu ai tăi copii sau animalele de companie. Orice îți potolește mintea și te ajută să întrerupi gândurile e o formă de meditație. Treci atenția de la minte la corpul, mâinile tale. Și dacă ai credință, roagă-te lui Dumnezeu. Înainte să îi înaintezi zeci de rugăminți, mulțumește-i pentru tot ce ai. Recunoștința atrage abundență. E testat!
  7. Înconjoară-te de oameni cu o gândire pozitivă, care reușesc să își păstreze calmul în situații de criză și care emană blândețe, bunătate, liniște. Evită oamenii care se încarcă predominant cu informații negative, care tind să critice și să judece.
  8. Fii voluntar! Ajută refugiații, ajută autoritățile de la noi să gestioneze cât mai bine tot ce este legat de refugiați. Iată câteva platforme utile: https://dopomoha.md/. Fă click pe butonul roșu și completează formularul în care să indici cu ce anume poți ajuta, inclusiv cu medicamente, servicii juridice, consiliere psihologică, produse, etc. Nu îți minimiza contribuția. Orice poate fi de folos. Aderă la grupul Ajutor ucraineni în Moldova de pe Facebook, din care astăzi fac parte peste 85 mii de oameni. Noi nu putem opri războiul, dar putem deveni un umăr de sprijin pentru oamenii alungați din case de război, de bombe și de gloanțe.

Tu poți deveni cea mai frumoasă amintire despre acest război a unui om, poate chiar a unui copil, care s-a refugiat la noi în țară.

Acum, vă invit să vedeți podcastul. Nu uitați să apăsați butonul Subscribe la final. Tania merită!

Tags
Show More

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button
Close