
Astăzi, există un grup de susținere a persoanelor care se simt singure, care au dificultăți în relațiile personale: nu pot începe o relație, suferă după despărțire, divorț sau infidelitate, se simte stresate în relație, etc. Psihoterapeutul Ana Niculăeș a venit cu ideea de a crea un asemenea grup.
„ Vrem să îi ajutăm pe participanți să-și dezvolte abilitățile de comunicare și socializare, astfel încât să întâlnească persoane noi și să formeze un cuplu armonios. Grupul de suport este dedicat, de fapt, tuturor persoanelor singure sau care se simt astfel din diferite motive, având experiențe de viață care le-au marcat, le-au cauzat suferință și durere”, explică Ana, specializată în psihologie educaţională şi a personalităţii.
Ana Niculăeș, împreună cu Ghenadie Vîrtos (specializat în psihodramă și terapie de grup), îi ajută pe participanți să recapete speranța în relație, să depășească trecutul, să își exploreze modelele proprii de relație. La o ședință pot participa între 4 și 12 persoane, Astăzi, există deja un grup pentru cele 12 ședințe săptămânale planificate. În cazul în care va exista interes, cei doi specialiști vor lansa un nou grup, eventual pentru a aborda alte subiecte: relația cu copiii, modul sănătos de viață, descoperirea sinelui, relația cu părinții sau familia lărgită, ș.a.
Cum a fost la prima ședință a primului grup, l-am întrebat pe Ghenadie. S-au discutat miturile despre dragoste.
„Miturile privind dragostea sunt idei disfuncționale, care nu-i lasă pe participanți să creeze noi relații, fie pentru că au așteptări inadecvate, fie că au frica de eșec sau pentru că încearcă să îndreptățească așteptări străine. Câteva mituri, des întâlnite la noi, sunt:
- Dragostea învinge totul;
- Există o singură persoană în lume care se potrivește cu mine;
- Partenerul perfect îmi va satisface toate necesitățile și așteptările.
Acestor mituri noi contrapunem judecăți echilibrate precum:
- Partenerul potrivit va putea să satisfacă multe din necesităţile mele, dar nu toate. Multe din ele pot fi satisfăcute de către prieteni şi familie.
- O partidă de sex foarte satisfăcătoare nu este neapărat un indicator al iubirii, însă a face dragoste – da.
- Iubirea nu este suficientă pentru ca relaţia să fie armonioasă. Într-o relaţie este important angajamentul şi compatibilitatea.”
Așadar, cei doi psihoterapeuți promit să sprijine clientul în travaliul său de descoperire a propriului sine, a propriilor mecanisme de gândire negativă, a resurselor proprii, să depășească și să proceseze psihotraume și evenimente stresante, astfel contribuind la clădirea unei vieți funcționale, ba mai mult, fericite.
„De obicei, la noi ajung persoane care deja au mers pe la tot felul de traineri și mentori, au citit mult, au încercat să se ajute singuri, dar din motive necunoscute lor, nu au reușit să-și depășească dificultățile. Este o muncă de finețe cu psihicul și mintea umană”, conchide Ghenadie.
Ai nevoie de ajutor? Bate și ți se va deschide. Înregistrează-te aici: consuela.md
sau aici: http://bit.ly/2UDAJRy