Sus în deal e o casă, iar acolo … răsăritul meu. O nouă pensiune din Moldova mi-a furat inima
Pe un vârf de deal din satul Goian (comuna Ciorescu), deci sub coasta Chișinăului, poți atinge răsăritul cu mâna, atât de aproape de cer ești. Ochii cuprind un alt deal și păduri fără sfârșit. Apoi privirea mângâie curba drumului ce șerpuiește dealul, pe care își face cale câte un călător grăbit. Iar tu, privitor la un spectacol de culori, verdeață, cocostârci și viață...nu vrei să pleci nicăieri. Ești Acolo și Acum, contopit cu feeria naturii, pe o palmă de pământ, mult iubită de Emil Loteanu. Regizorul a și filmat în curtea casei gospodarilor o secvență din filmul „Luceafărul”. Încă în 1987.

„Bună ziua, bine ați venit!”, ne întâmpină noii gospodari – doi tineri de 31 și de 28 de ani, Alexandru și Octavian.
Eu, cu o curiozitate greu de stăpânit, am pus o întrebare indiscretă: „Voi sunteți proprietarii?”
„Noi și mama noastră. Intrați, intrați.”
Pornim spre curte, iar în capul meu, mâinile mele se fac aripi. Le întind și îmi iau zborul de pe acest deal imens, spre nemărginirea peisajului pitoresc.
Notați în carnețele: defileul Goian. E o destinație ce poate fi explorată la pas, dar și pe bicicletă.
„În timpul unei drumeții, am descoperit această casă, aveam senzația că așteaptă să o salvez. Pe o poartă veche, ruginită, scria cu litere mari: SE VINDE”, îmi povestește mama băieților, Maria Bodean.
„Gardul era din plasă de sârmă, deci am putut atinge cu privirea fiecare piatră, dar mai ales prispa casei. Anume prispa casei, care îmi amintea de satul meu natal Scumpia, din raionul Fălești, m-a făcut să revin deja cu fiii mei. Nu a trebuit să îi conving să cumpărăm casa. Ne-am înțeles practic din priviri și nu a trecut mult până ne-am răsuflecat mânecile ca să ne apucăm de muncă.”
„Am dat jos acoperișul, am restaurat prispa, am păstrat ușile din casă, covata și alte obiecte, care astăzi, sunt parte din patrimoniul micului nostru muzeu. Am găsit și fotografia proprietarilor care au construit casa și beciul din piatră prin anul 1940. Tot în muzeul nostru veți vedea măsuța la care Mihai Eminescu și Ion Creangă mâncau plăcinte, în ograda casei, în pelicula „Luceafărul”, turnată de regizorul Emil Loteanu. Am păstrat și butoiul în care s-au scăldat. În film am văzut gardul din piatră, pe care l-am reclădit din pietrele adunate de prin sat, de la vecini.”
„Ne simțim onorați să valorificăm acest colț de rai, mult iubit de omul de artă Emil Loteanu. El era îndrăgostit de satul Goian. Tot aici a filmat „Poienile roșii” în 1966, la care au participat chiar și localnicii. Au apărut și ei în anumite secvențe. Valsul de primăvară și crucea de piatră pe care vrem să o conservăm, s-au filmat aici, în Goian. Se poate înțelege foarte ușor încântarea celui ce calcă pe acest pământ. Te umpli de energie și dragoste aici. Să vezi cum răsare soarele în palmele tale, cum se plimbă ceața densă peste defileu, cum anotimpurile pictează dealurile, cum cocostârcii mângâie văzduhul, cum roua alintă florile … e o binecuvântare.”
Viața mamei și a fiilor ei s-a schimbat foarte mult în ultimii 2 ani, de când trudesc în fiecare zi la transformarea locului într-o oază.
Practic tot ce veți vedea acolo e făcut de ei, cu mâna. Gardurile din lemn, obloanele casei, mobilierul…Au transformat coșterețele și saraiurile în spații ce le servesc pentru masă, trai și odihnă. Pe locul căsuței pentru iepuri a răsărit o terasă cu vedere spre defileul Goian. În loc de sarai – un „tiny house” (feblețea mea). Îmi place enorm simplețea spațiului, laconicitatea designului, în care se întâlnește tradiționalul cu modernul. Beculețele care luminează ograda sunt cireașa de pe tort.
Și iată că, la un moment dat, ceea ce se planifica a fi o căsuță de vacanță s-a transformat într-o pensiune. Familia a simțit nevoia să împartă ZEN-ul lor cu ceilalți. Alexandru recondiționează mașini, Octavian e instructor de Yoga, iar doamna Maria – absolventă a facultăților de drept și business/administrare, alături de fiii ei, este acum gazda pensiunii Sus pe Deal. Beciul e plin de gemuri, murături și alte minuni.
Toți s-au reprofilat într-o mare măsură, ca să aducă la bun sfârșit șantierul început doi ani în urmă, iar din ianuarie, cei trei magnifici întâmpină musafiri. Au găzduit și refugiați ucraineni.
Știu sigur, multe prietenii se vor lega aici. Gazdele au o inimă mare, brațe încăpătoare și muncitoare. Octavian vă invită și la antrenamente de Yoga, pentru reîntregire, reconectare cu SINELE și natura, pentru resetarea corpului și liniștirea minții.
„Am creat un spațiu în care omul poate experimenta diverse senzații, în funcție de experiențele și amintirile sale. Nu încercăm să scoatem în față un mesaj sau o anumită idee, nu vrem să vă spunem ce să simțiți. Sunteți liberi să explorați. Cine poate simți mirosul florii de cireș sau de cais, ca să fie aruncat într-o amintire din copilărie. La fel e cu pietrele, căruța, alte elemente. E ca o trezire. Suntem mult prea cufundați în consum și goana după lucruri materiale. Avem nevoie să ne împământăm. Să ne oprim. Avem multe trasee pentru drumeții. Putem fi ghizii voștri. Vă putem conduce spre carieră, spre pitorescul sat Făurești, spre stâna cu căprițe sau râul Ichel. Ne gândim și la retreat-uri cu Yoga, cu zile în tăcere”, mi-a povestit Octavian.
Iar seara, suntem invitați la foc de tabără. Probabil vreți deja să cunoașteți cât costă cazarea Sus pe Deal. Deocamdată, costă 1000 de lei, iar în acest preț se includ și 3 mese.
Date de contact:
Nr. de telefon: 0695 23 510
Facebook: https://www.facebook.com/SuspeDealGoian
Instagram: https://www.instagram.com/sus_pe_deal_/