Alimentație și sănătateOameni

Tamara Șchiopu: „Am lansat un serviciu interesant – EcoLocal la cutie, pentru a susține producătorii mici autohtoni”

Piața EcoLocal este prima piață a producătorilor ecologici și artizani din Moldova. De trei ani îi bucură pe pofticioși cu produse Eco și artizanale locale. Acum că e carantină, piața săptămânală din scuarul centrului de afaceri Kentford a trebuit să fie închisă. Ca să nu îi doboare criza pe unii producători, care își vindeau marfa doar la EcoLocal, organizatorii pieței s-au gândit la un model de serviciu încă neobișnuit în Moldova - EcoLocal la cutie.

Noi nu facem asta pentru a vă hrăni, pe voi, consumatorii, că vezi Doamne, nu aveți ce mânca, noi facem asta pentru a le oferi o funie de salvare producătorilor mici, ca să îi mai vedem la Piața EcoLocal. Am primit foarte multe mesaje pozitive de la oamenii care au comandat cutii, majoritatea fiind cetățeni străini prinși în carantină la noi în Moldova. EcoLocal la cutie este o oportunitate extraordinară de a învăța și de a descoperi produsele de sezon. Consumatorii pot primi legume sau verdețuri despre care nu au mai auzit. Am asemenea cazuri și în Anglia, când mă întreabă ce să facă ei cu ridichea neagră, de exemplu. Noi oferim rețete și idei. Facem asta și în Moldova.”

Așadar, ce se întâmplă când accesăm site-ul pieței EcoLocal, www.ecolocal.md? Găsim secțiunea „EcoLocal la cutie”, iar acolo ni se dau trei opțiuni, trei cutii cu un conținut și preț diferit:

„Susțin artizanal”

„Susțin local”

„Susțin econom”

Cumpărătorul poate alege orice cutie, după puterea buzunarului său, dar nu și conținutul. Un asemenea serviciu este absolut normal în Anglia și consumatorii se bucură să descopere noi produse, să experimenteze în bucătărie, ghidați de fermieri. Voi menționa aici că președinta Asociației Consumatorilor și Producătorilor ECO și Artizanali  , Tamara Șchiopu, este directoarea fermei Eco „Tolhurst Organic” din Anglia. Având această experiență acolo, s-a gândit că practici asemănătoare ar da roade bune și la Chișinău. Fiind întrebată de Agenția de Cooperare Elvețiană ce s-ar putea face pentru a ajuta producătorii mici autohtoni, Tamara Șchiopu a răspuns fără să ezite: „Să lansăm serviciul de criză, să livrăm produsele, în cutii.”

În fiecare săptămână, conținutul cutiei este altul. 

„Scopul nostru e să cuprindem cât mai mulți producători care nu au acum unde să își vândă produsele. Dacă am pune toate produsele la noi pe site, bineînțeles că unele produse, de exemplu salatele, spanacul, ar fi lideri. Riscăm ca ceilalți să nu vândă nimic. Am putea avea  încă o situație – 50 cereri de spanac și de două sticle de ulei. Ori noi nu putem să îi cerem producătorului să facă drum până la noi, ca să aducă două sticle de lei. Noi nu avem depozit unde să le păstrăm și să le punem în cutie atunci când va fi cererea. Asta fac magazinele. Au depozit. Suntem un serviciu de criză, temporar. Suntem într-o concurență enormă, toți livrează acum, ceea ce e bine, dar noi trebuie să ne poziționăm diferit, și anume cu un set de produse, toate autohtone. Acum prevalează verdețurile, varza Kale, salatele, mirodeniile proaspete pentru salate, borș. În afară de aceasta, propunem fasole, tăiței de casă, pâine, un pahar de vin bun la o strachină de borș parfumat”, mi-a povestit Tamara Șchiopu, LIVE, pe Instagram.

Comenzile se fac până miercuri, iar cutiile se livrează în fiecare vineri.

Vedeți interviul integral #LIVEforLife despre EcoLocal la cutie mai jos:

Tags
Show More

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button
Close