Oameni

Top 3 cel mai puțin vizualizate podcasturi din Moldova

Ordinea în care le voi enumera este una aleatorie.

Să nu îi credeți pe moldoveni atunci când spun că vor conținut de calitate pe social media.

Pe altcineva nu puteți arăta? Ne-am săturat pe toate canalale să îl vedem pe X” este doar unul din posibilele comentarii la un video cu sute de mii de vizualizări. Și mai curios este fenomenul când comentatorul spune că nu poate înghiți intervievatul, dar că oricum se uită și îl ascultă până la capăt.

Să nu îi credeți pe moldoveni că vor știri pozitive, despre realizări, despre fapte bune.

Altfel eu nu îmi explic valul de dramă, distribuit și consumat ca pâinea caldă. Judec acum după ceea ce se consumă pe YouTube. Dramă, conflicte, haos, înjurături (care din motive neînțelese de mine se încearcă a promova ca indicator de inteligență), derâdere, etc.

Eu vă invit să urmăriți două podcasturi, produse în Moldova, cu un conținut, în opinia mea, calitativ și util, chiar dacă nu sunt la fel de urmărite ca cele ce adună sute de mii de vizualizări în câteva zile.

  1. Podcastul „Laboratorul Social”, realizat de Victoria Coroban. Recunosc, am aflat despre existența lui abia o zi în urmă. O admir pe Victoria. E mereu bine pregătită, informată. Are un discurs echilibrat și precaut, respectuos. Apreciez enorm și  activitatea  invitatei din ultimul episod. Este Adriana Boroș, pe care o cunosc în calitate de fondatoare a Clubului Părinților Conștienți. Primul curs de educație parentală l-am făcut cu ea. Un moment pe care l-am reținut pentru toată viața, de la acest curs, a fost informația despre cortexul prefrontal – responsabil de decizii, planificare, etc, care se dezvoltă până la 24-25 de ani. Cortexul imatur în copilăria mică este motivul pentru care copiii trec printr-un carusel emoțional greu de înțeles de către părinți, atunci când nu cunosc nimic despre cum se dezvoltă creierul și psihicul copilului. În fine, iată că în ultimul episod al Laboratorului Social, Adriana Boroș vine cu informații prețioase despre cum să îi tratăm și să îi acceptăm pe copiii care au nevoi speciale. Dar discuția e despre ceva mai mult decât atât.

2. „Mai departe”, moderat de Artur Gurău. Îmi place foarte mult stilul lui Artur, felul lui de a fi în acest podcast. Simplu, autentic, direct. În ultimul episod, împreună cu programatorul și antreprenorul Vitalie Eșanu, Artur evaluează impactul pe care Al l-ar putea avea asupra educației. Cei doi vorbesc și despre start-up-uri, despre implicația civică a cetățenilor, despre osbtacolele pe care le întâmpină antreprenorii.

3. „1+1=3”, moderat de Anna Smolnițchi. Atenție, urmează un moment de publicitate! Podcastul e proaspăt, deocamdată disponibil doar pe YouTube. Și o să spun că e bun, nu pentru că eu îl fac, ci pentru că invitații sunt oameni care au ce spune. Podcastul e despre familie, despre educație și creștere (și aici nu mă refer numai la creșterea fizică). Deocamdată, am reușit să abordăm subiectul rănilor emoționale din copilărie, care în proporție de 90 la sută, ne dictează deciziile la maturitate. Am vorbit despre cum atașamentul format în primii doi ani de viață ne influențează relațiile pe care le dezvoltăm atunci când suntem adulți. Iar în ultimul episod, am dezvăluit ingredientul principal pentru o naștere lină și am venit cu sfaturi pentru a depăși frica. Psihologul perinatal din Odessa, Ala Bendiberea, ne-a povestit cum femeile din Ucraina nasc pe timp de război.

Dacă ai și tu niște titluri de podcasturi puțin vizibile, dar care merită să fie ascultate, cu impact pentru noi toți, te rog, lasă-le în comentarii. Cu plăcere le adaug aici.

Tags
Show More

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button
Close