Despre copiiOameni

Top 3 terenuri de joacă din Chișinău, pe placul familiei mele

În ultima vreme, ca niciodată, în Chișinău au început să răsară terenurile de joacă. Se vede că primarul e însurat și are copii mici (Glumă, menită să ocolească nuanțele politice).

Eu și copiii mei, care nu merg la grădiniță, suntem fericiți că am ajuns să alegem în ce parc să mergem. Înainte opțiunile noastre se limitau la Valea Morilor, Grădina Publică Ștefan cel Mare și Grădina Botanică.

Acum, ziua noastră începe cu întrebarea „La ce teren de joacă mergem? În parcul Alunelul? În Scuarul Consiliului Europei? La lac? La corabie?”

Și asta e minunat!

Copiii adoră să se cațere. Cățăratul e distractiv și sănătos. Cu cât mai devreme încep, cu atât mai bine. De aceea, am doar cuvinte de laudă pentru proiectanții de terenuri care nu uită de sfori și de panourile de escaladare. Un panou face cât 10 rățuște pe spirală, ce se leagănă înainte-înapoi, deseori scârțâind.

Deoarece pentru mulți părinți, locurile de joacă sunt o chestiune de supraviețuire (atunci când copiii sunt mici, nu merg la grădiniță, iar deviza familiei este: „Fără desene animate”, așa cum e la noi), venim cu un top al terenurilor proaspăt amenajate, preferate de fetițele noastre. Căci oricât și-ar lăuda creațiile autoritățile locale și proiectanții terenurilor de joacă, tot copiii știu mai bine, care dintre terenuri merită ode. Am testat toate terenurile proaspăt instalate și avem câteva recomandări.

  1. Terenul de joacă din parcul Alunelul. Fetița cea mică, alergând a treia sau a patra oară spre panoul de escaladare, care duce spre un mic labirint și sfori, apoi spre un topogan pentru coborâre, mi-a declarat cu zâmbetul până la urechi: „O să urc aici în fiecare zi!” E un loc de joacă extraordinar! Frumos și bine amenajat, cu suprafața din cauciuc! Deci mai este și un loc de joacă sigur. Mă bucur că s-a renunțat la pietricele în favoarea cauciucului. Terenul e parțial umbrit, ceea ce îl face atractiv și în zilele însorite. Apoi, atenție! Are vecee civilizate, ce-i drept, cu plată. Taxa este de 2 lei. Dar merită! E foarte curat. L-ar face ideal o măsuță pentru schimbarea scutecelor. În acest parc ne place și havuzul cu jeturi de apă care dansează în ritmul muzicii, până la înălțimi de 10 metri. Muzică încă niciodată nu am auzit, în schimb am alergat printre stropii de ploaie. Mare distracție e aici. Aștepți până jeturile de apă coboară, apoi „țuști!”, sari în mijlocul lor, ca să te răcorești. E o mare plăcere pe caniculă! Copiii se pot plimba cu bicicletele și trotinetele sau rolele printre jeturile de apă, chiar pe suprafața havuzului. Parcul Alunelul a fost renovat cu suportul financiar, de 846 mii de euro, al Primăriei sectorului 6 din București.

2. Locul de joacă din scuarul Consiliului Europei este pentru esteți. Dacă nu aș ști că merituosul designer industrial, Mihai Stamati, și-a lăsat amprenta în acel scuar, creând un spațiu de joacă extraordinar pentru copii, prin care imită obiecte din natură, jur că nu l-aș fi observat. Atât de bine ascuns este el, printre tufișuri și copaci. E o oază de liniște și joacă, într-un colț bine înverzit al orașului. Pentru cei care, la fel ca mine, nu știu că avem un scuar al Consiliului Europei în oraș, o să vă spun că se situează pe strada Kogălniceanu, vis-a-vis de parcul Valea Morilor, lângă Institutul Național de Justiție, în scuarul în care altădată se juca șah. E greu cu locurile de parcare aici, așa că vă sugerez să lăsați mașinile undeva pe strada Serghei Lazo.

Când am ajuns la terenul de joacă, după multă reclamă din partea mea, că urmează să explorăm un nou teren de joacă, fetele și-au lăsat șovăind trotineta și bicicleta, la margine de scuar, și m-au întrebat nedumerite: „Acesta e terenul de joacă?”

Instalațiile nu țipă, adică gama de culori e neobișnuit de liniștită față de cele clasice.

Mai întâi, fetele s-au apropiat de balansoar, li s-a cam părut ciudat, au renunțat. Au mers glont spre topogane…Prima alunecare – primul zâmbet, mai mult curaj. S-au îndreptat să exploreze podul cu sfori. Au început să apară idei despre cum să îl exploateze. Mie, ca părinte, mi-a plăcut că terenul de joacă e așezat în umbră, scuarul fiind foarte verde, și că sunt instalate bănci chiar lângă terenul de joacă. Deci nu trebuie să stai în picioare, ca să îți supraveghezi copilul. Cât mă odihneam pe o bancă, savuram reacțiile unei tinere care nu se oprea din fotografiat scuarul. „Vai, ce îmi place, vai ce îmi place”, exclama ea, parcă așteptând aprobarea partenerului ei. Eu m-am băgat în seamă și i-am spus cine e autorul proiectului. S-a legat o discuție lungă, tânăra fiind stabilită cu traiul în Canada. Cât despre teren, a zis entuziasmată: „Nici acolo nu avem așa ceva”. Instalațiile imită natura. O să vedeți piatră, lemn …

Pe o piatră echipa de meșteri a scobit mici canale pentru apă, astfel copiii pot urmări cum curge ea la vale (să aveți apă la voi)…Ce mai! Un soi de meditație. Meșterii au scobit și în lemn, ca să creeze mici panouri de escaladare. Mi-a plăcut enorm bordura din lemn, îmi amintea de bordurile de pe stadioane, pe care urcam ca să îmi testez abilitățile de coordonare și echilibru. Deoarece scuarul era preferat de către amatorii de șah, autorii au turnat o tablă chiar în piatră. De aceea nu uitați piesele de șah sau pentru jocul de dame, acasă, o să vă prindă bine aici!

Detalii despre cum s-a implementat proiectul, vedeți aici: https://mikelesta.com/joaca-in-consiliul-europei-scuarul/?fbclid=IwAR0-aParjU90D9sBcIyErV2w2UawRbYSaMpRzl-CdRGFT2EARBRWeSsHvLc

3. Terenurile de joacă din parcul La Izvor. Aici avem corabia imensă de lângă podul parcului și un loc de joacă lângă stadioanele pentru fotbal și baschet. Uite că al doilea ne place. O problemă aici este lipsa WC-ului și că terenul este în totalitate expus la soare. Chiar și băncile pe care stau părinții, sunt în soare, iar în plină zi, te topești. Nouă, părinților, ne place suprafața din cauciuc, ceea ce face terenul sigur. Copiilor le plac piramida din sfori și labirinturile.

Adoră să urce prin anvelopele agățate de ele. Apoi, tuturor ne place proximitatea lacului. Pe aleile proaspăt renovate poți coborî la apă, în care copiii aruncă pietricele. Am înțeles că pe digul instalat pe oglinda lacului se vor organiza tot felul de evenimente. Eu mi-am desenat în cap și o terasă pe apă , pe lângă terenul de joacă. Să vedem însă ce urmează, începutul e minunat!

Voi unde vă jucați cu cei mici? Lăsați recomandări în comentarii.

 

Tags
Show More

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button
Close