Despre copii

Top 5 motive pentru care vrei să angajezi o femeie proaspăt ieșită din concediul de îngrijire a copilului

Foarte multe femei se tem că odată reținute în concediul de îngrijire a copilului, vor pierde o mulțime de abilități profesionale. Se tem că vor fi cumva uitate, că le va lua cineva locul, că angajatorii le vor considera „plafonate”, „plictisitoare”, „out of date”. Anume acestor femei, dar și angajatorilor le dedic acest material. Am născut și eu doi copii, sunt și astăzi în concediul de îngrijire a două fetițe minunate, lucrez când apuc și mă încântă ceea ce descopăr în proces. Iată 5 motive, pentru care o femeie devine o angajată de vis după o pauză profesională:

  1. Are o poftă imensă de muncă, e un bun organizator. Nicio meserie nu este mai grea decât cea de mamă și tată. Dacă stai în concediul de îngrijire a copilului, mai ales a COPIILOR, treci printr-un antrenament mai dur decât cel din armată. Provocările emoționale, după mine, sunt mai dificile decât cele fizice sau intelectuale, fără glume. Și apoi, fără să vrea, îngrijitorul copilului se pomenește într-o rutină. Copiilor le plac ritualurile și o ordine previzibilă a activităților. Prin urmare, mamele fac practic aceleași lucruri în fiecare zi. Numai schimbatul scutecelor și pregătirea hranei, spălatul hainelor, plimbările pe același terenuri de joacă, cititul acelorași cărți cu povești, câtă monotonie pot instaura! După ce faci aceleași lucruri, în fiecare zi, timp de cel puțin un an, vrei să „rupi” , să creezi, să inventezi, să îmbunătățești ceea ce vezi la locul de muncă. Eu, spre exemplu, am scris în capul meu până la o sută de articole și idei, care așa și nu au prins viață până astăzi, din lipsă de timp. Apoi, ești atât de flămândă după interacțiunea cu oamenii care vorbesc în limba ta (cei mici o au pe a lor), încât ți se pare chiar vesel să ai de-a face și cu acei colegi pe care altădată îi considerai nesuferiți. Aici vine motivul #2, pentru care angajatorii te vor înapoi la lucru.
  2. Ești un negociator de poveste după ce devii părinte. Un părinte adevărat nu încearcă să devină dictator în ochii copiilor, ci un căpitan de navă. El înțelege că e sănătos și prielnic pentru ambele părți, deci și pentru copil, să dezvolte o relație de cooperare. Despre asta sunt maternitatea și paternitatea: despre cooperare. Pentru ca un copil să coopereze, trebuie să fii capabil să intuiești, să simți, să afli și să satisfaci nevoile copilului. Astfel obții un răspuns pozitiv la rugămințile tale. O femeie care stă în concediul de îngrijire a copilului știe să negocieze. Cu un copil ai un milion de subiecte de negociat. Cum îl convingi să intre în casă când ar sta zi și noapte afară? Cum îl convingi să își pună geaca sau căciula? Cum îl convingi să doarmă când e rupt de oboseală și se împiedică pe loc drept? Apoi o mamă știe cum și tehnicile de convingere sunt perfect aplicabile în comunicarea cu adulții. După zeci de cărți și articole citite despre educația conștientă și cu blândețe a copiilor, am înțeles că toate cunoștințele dobândite trebuie implementate și în raportul cu maturii. Mai presus de inteligența cognitivă este cea emoțională.
  3. O mamă are răbdare de fier și știe să își păstreze cumpătul în cele mai fierbinți momente. Aici vorbesc despre o femeie care nu e adepta pălmuirii, pedepsirii, strigatului. În timp, o mamă dezvoltă tehnici de menținere a calmului de care are nevoie orice angajator. Situații stresante se ivesc, mai devreme sau mai târziu, la orice loc de muncă. Gestionarea lor într-un mod inteligent, echilibrat, fără panică sau crize de nervi este vitală! Nimănui nu îi plac angajații isterici.
  4. O femeie care stă cu cei mici acasă este multilateral dezvoltată. E un desăvârșit psiholog, artist, grădinar, stilist, frizer, pediatru, endocrinolog, dermatolog, croitor…Lista de meserii pe care e nevoită să le îmbrățișeze, ca să aibă grijă de copiii ei, este lungă. Mai ales în Moldova, angajatorilor le plac oamenii care știu să facă mii de lucruri pentru care să ridice un singur salariu. E ca și cum ai împărți un onorariu la zeci de angajați. Pe lângă toate astea, dacă nu se prea putea lăuda cu un bun simț al umorului înainte, de când e mamă, o femeie de nevoie găsește resurse pentru a face haz de necaz. Eu nu îmi imaginez ZEN-ul într-un birou în care nu se fac glume.
  5. O mamă se mișcă repede. Cică timpul, an de an, se scurge mai repede și zilele se scurtează. Apoi … nu e timp de pierdut! Angajatorii au nevoie de oameni care gândesc repede, iau decizii în timp record și acționează corespunzător. Femeile care au stat mult timp cu copiii acasă au aceste abilități. Capul se transformă într-un calculator, care face tot timpul socoteli despre riscuri, probabilități, etc. Copiii, dacă ar fi obiecte astrale, sigur comete ar fi. Iaca este, iaca nu-i. Mama se adaptează și devină supereroina care le reușește pe toate.

Toate acestea sunt valabile atunci când:

  1. Mama profită de pauza profesională ca să se documenteze despre tot ce e legat de domeniul ei de activitate, căci timp se găsește, totuși. Eu așa fac. Citeeesc…Nu trebuie să fie mult. Câteva pagini pe zi fac diferența!
  2. Femeia profită de „retragerea din business” ca să facă o schimbare de look și viziuni. O pauză e chiar necesară. Așa ajungi să vezi activitățile de altădată dintr-o parte. Când faci aceeași muncă, în fiecare zi, inevitabil creezi șabloane. E greu să te detașezi, ca să descoperi ce poate fi îmbunătățit, reinventat. E ca și cu o relație. E greu să fii „treaz” atunci când ești implicat emoțional. Dintr-o parte se vede mai bine.
  3. Femeia își revizuiește pasiunile. Sunt convinsă că un om devine un angajat bun doar atunci când trăiește cu pasiune, atunci când se ocupă în primul rând de nevoile proprii. Nu ai cum să bucuri, să ajuți, să colaborezi cu alții atunci când ești nemulțumit de viața ta, atunci când nu ai timp pentru tine. Hobby-urile sunt o sursă de hrană pentru rezervorul iubirii din noi, căci la serviciu, ca în toate, e bine să iubești. Iubește ceea ce faci și nu vei munci nicio zi.
Tags
Show More

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button
Close