Despre copiiOameni

Traducere la interviul realizat cu Doctorul Komarovskiy, criticat pentru eticheta „medic moldovean”

După interviul pe care l-am făcut cu Doctorul Komarovskiy, multe săgeți otrăvite au fost aruncate în direcția pediatrului ucrainean, dar și în direcția pediatrului moldovean Mihai Stratulat. Ultimul susține că a fost acuzat de colegii de breaslă de „lipsă de etică și deontologie medicală” pe motiv că l-ar fi „prelucrat” pe Komarovskiy, efectiv i-ar fi „dictat” textul pentru interviul pe care l-am avut cu acesta, ca să obțină mesajul că pediatrii din Moldova (cu excepția lui Stratulat desigur) sunt niște incompetenți. Prima întrebare care îmi apare în gând este: „Oare chiar credeți că un om inteligent precum e Evghenii Komarovskiy – fondatorul unei clinici de pediatrie, doctor cu zeci de ani experiență în domeniu, un pediatru extrem de iubit în tot spațiul CSI, prezentatorul unei emisiuni cu o popularitate cum rar vezi, un om cu influență urmărit de 2 milioane de oameni numai pe Instagram, ar putea fi „dirijat” de un tânăr pediatru din Moldova???” Americanii ar spune „are you kidding me?” (în traducere, glumiți? voi…serios vorbiți?)

Vedeți: http://ea.md/mihai-stratulat-dupa-interviul-lui-komarovskiy-despre-unii-pediatri-din-moldova-cate-zoaie-s-au-turnat-in-capul-meu/

Deoarece eu am pus întrebările în acel interviu și am înregistrat răspunsurile medicului, intervin cu o traducere pentru cei pe care aceasta ar putea să-i intereseze.

Deoarece eticheta „medic moldovean” a deranjat cel mai mult opinia publică (am văzut câteva comentarii la interviu și pe pagina Ea.md), o să încep anume cu ea.

Acest termen a fost folosit de medicul ucrainean ca să sublinieze mesajul că nu există medicină „ a la Moldova”, „a la Ucraina”, „a la Kazahstan” sau „a la Franța” și greșește acel medic moldovean (a se înțelege „acel medic din Moldova”) care ignoră rigorile și practicile internaționale ca să intervină cu un tratament propriu, ce poate dăuna sănătății copilului.

Komarovskiy a mai folosit sintagma „medic moldovean” atunci când a vorbit despre studenții de la Universitatea de Medicină. Doctorul a spus că și-ar dori un seminar cu ei, la care să le explice cum un student poate deveni „un medic bun, nu un medic moldovean, ci un medic normal, ca la ei să se privească cu respect, cum să câștige bani pe cunoștințele lor și nu pe vânzarea de medicamente, pe procente în laboratoare.” Ce au înțeles din această frază, mai bine zis, ce au vrut să înțeleagă medicii care s-au simțit ofensați? Că Doctorul Komarovskiy îi cataloghează pe toți pediatrii din Moldova drept „proști”, „incompetenți”.

ASTA ÎNSEAMNĂ „RUPERE DIN CONTEXT”.

ASTA ÎNSEAMNĂ „DISTORSIONAREA MESAJULUI”.

ASTA ÎNSEAMNĂ „INTERPRETARE GREȘITĂ”.

O să îi dezamăgesc pe cei ofensați spunându-le că mesajul este altul și că trebuie privită imaginea în ansamblu, nu pe bucăți. Evghenii Komarovskiy, continuând prima idee despre medicii din Moldova (respectiv acei medici moldoveni care stabilesc diagnosticuri greșite, prescriu antibiotice fără necesitate, etc.), lămurește că ar vrea seminare cu studenții ca să le transmită o parte din cunoștințele și experiența acumulată de-a lungul activității sale în calitate de medic. Asta, deoarece și-ar dori ca practicile greșite să nu existe în Moldova, unde părinții semnalează erori medicale destul de frecvent, uneori grave. Asta, deoarece și-ar dori ca anumite practici existente în Moldova, absente în alte țări ale lumii, să dispară. Komarovskiy spune că vrea să îi învețe pe studenți cum să „câștige bani pe cunoștințele lor și nu pe vânzarea de medicamente, pe procente în laboratoare.” Cine poate să bage mâna în foc pentru pediatrii de la noi ca să ne spună că nu fac asta? Oare unii medici moldoveni, deci din Moldova, nu fac bani prescriind tot felul de medicamente sau vitamine de care pacienții nu au nevoie?

Scriu, scriu și realizez că această traducere nu este necesară. Supărările de după interviu sigur nu vin de la medicii care își fac meseria ca la carte și sunt respectați, căutați de părinți. Spre exemplu eu sunt încântată de pediatrul Dorina Rotaru de la Spitalul Clinic Municipal Nr.1, iar prietenii mei – de Mihai Stratulat și Dorina Agachi – medici la Clinica Pediatrica.

De aceea, la final, voi spune doar că Doctorul Komarovskiy nu a inventat motivele pentru care unii pediatri moldoveni (a se înțelege pediatri din Republica Moldova) sunt ocoliți de părinți. Părinții sunt cei care semnalează problemele din sistem. Temele pe care Evghenii Komarovskiy le discută la seminare sunt propuse de părinți.

Nu întâmplător, la ultimul seminar, au venit 800 de părinți care au cerut să fie explicate subiecte, unele după mine, dificile. De ce vor acești părinți să știe cât mai multe din lumea medicală, din pediatrie? Dacă s-ar simți în siguranță în spitalele de la noi, în cabinetele tuturor pediatrilor, nu ar avea nevoie de seminarele și cărțile lui Komarovskiy. Și atunci , în loc să se supere, ar fi bine să își îmbunătățească serviciile pediatrii care se simt cu musca pe căciulă, medicii care nu lasă antibioticele din mână, cei care recurg la spitalizarea copilului când acesta poate fi tratat la domiciliu.

Vedeți interviul oferit de Doctorul Komarovskiy care a pus pe jar moldovenii, aici: http://ea.md/doctor-komarovskiy-la-chisinau-daca-un-medic-va-spune-despre-copil-ca-are-hipertensiune-intracraniana-fugiti-de-el/

Tags
Show More

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button
Close