Alimentație și sănătateDespre copiiSarcină/Naștere

Trei condiții pentru o naștere ușoară: liniște, căldură și semiîntuneric

Nașterea se desfășoară grație oxitocinei - un hormon despre care obstetricianul Michel Odent spune că e foarte timid. Poate fi ușor speriat.

Oxitocina declanșează nașterea prin contracții. Grație contracțiilor copilul este împins spre ieșirea din canalul de naștere. Tot oxitocina expulzează în mod natural placenta. Oxitocinei trebuie să îi mulțumim pentru ejecția laptelui. Același hormon previne hemoragia.

Dar ca să avem oxitocină din plin la naștere, avem nevoie de căldură, liniște și semiîntuneric. Ajută și somnul. Când dormim, se deconectează neocortexul – partea cea mai elaborată a creierului uman, care lipsește la animale, responsabil pentru luarea deciziilor, planificare, raționamente. Neocortexul inhibă oxitocina.

Ce poate stimula neocortexul, pe care îl vrem deconectat la naștere? Orice. Gândurile, discuțiile…Femeia care naște nu trebuie să audă întrebări. Ea are nevoie să se relaxeze și să se abandoneze procesului. Femeia trebuie să aibă posibilitatea să cadă în somn la naștere, la propriu și la figurat. Și atunci ea nu gândește, neocortexul tot doarme, iar oxitocina își face treaba în liniște. Nu trebuie să existe observatori, mama nu trebuie să se simtă observată. Acest lucru, la fel, pune pe fugă oxitocina. Femeia trebuie să se relaxeze, căci stresul produce un alt hormon – adrenalina, ea suprimă oxitocina. Andrenalina se formează când se conectează sistemul luptă sau fugi, provocat de frică, de stres. Adrenalina, apropo, este molipsitoare. Dacă simți că cineva din anturajul tău este stresat, de exemplu soțul sau partenerul tău, deci tatăl copilului, mai bine să îl rogi să te lase să trăiești travaliul singură. Ca să te poți relaxa, ca să te poți concentra doar pe tine, pe corpul tău și pe copil. Ca să dormi, de ce nu? Poate să mănânci ceva gustos, dar ușurel. Deci nu vă gândiți la friptură, deși, cunosc două femei care și-au trăit travaliul în restaurant. Au ajuns la spital cu o deschidere de 7-8 cm și au născut foarte repede. Iată ce înseamnă plăcere. Este exact ce-i trebuie oxitocinei ca să se producă.

Mai multe despre oxitocină aflați din videoul de pe vlogul „Nașterea Mea”. Apropo, dacă încă nu v-ați abonat, vă invit să o faceți. Vă mulțumesc!

 

Tags
Show More

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button
Close