Un sân mai mare, altul – mai mic. După încetarea alăptării, așa vor rămâne?
Eram sigură că sânii revin la mărimile obișnuite după încetarea alăptării. Discuția cu Olga Gutium - consultantă în lactație, m-a pus pe pompat sânul mai mic. Se pare că poți rămâne cu diferența neplăcut vizibilă, după ce încetezi să alăptezi. Femei cu o asimetrie pronunțată există, iar vestea bună e că nu se întâmplă foarte des.

Olga Gutium, consultantă în lactație la „Mămica Alăptează”, a avut o clientă (mamă care alăpta la sân) cu mărimea 5 la un sân și cu mărimea 1 – la al doilea. Împreună, cu multă sârguință, i-au adus la simetrie.
„Corpul uman este construit cu această asimetrie. Practic toate femeile au sâni cu diferite mărimi încă până la sarcină și până la alăptarea la sân, când în glanda mamară au loc transformări. În sarcină, sub influența hormonilor, se schimbă structura internă a glandei mamare și, într-adevăr, se întâmplă așa că diferența se face vizibilă. Așa cum unii oameni sunt dreptaci, alții – stângaci, unor femei le este mai comod să atașeze cu succes copilul la un singur sân. Sau mama preferă să doarmă pe o parte anume a corpului, de aceea iese că noaptea atașează la același sân mai des decât la altul. Ajungem în situația când un sân lucrează mai productiv decât altul, este solicitat mai mult. Am avut experiența când exista o diferență colosală. Un sân era de mărimea 5, altul de mărimea 1. Și nu exagerez. Dar împreună am rezolvat problema”, explică Olga Gutium.
Cum începi? Cum revii la simetrie? Așa cum era de așteptat, începi cu atașarea copilului la sânul mic. Fiecare alăptare începe cu sânul mic! În timpul nopții, se propune doar sânul mic. Aceste acțiuni nu se fac o zi sau două, ci câteva săptămâni sau chiar o lună. Începe alăptarea cu sânul mic, se încheie cu cel mare. Eventual, se pompează un pic cel mare, se pun comprese reci.
Deseori, după încetarea alăptării, diferența uriașă scade, dar foarte mult depinde de genetică și de ceea ce era înainte de sarcină. A existat asimetrie sau nu? Cât de mare era diferența? Și atunci, cu adevărat, chiar și după alăptare poate rămâne diferența mare de mărime a sânilor. Asta, dacă era folosit sânul mai mare în exclusivitate, dacă era folosit agresiv, se apăsa mult, se pompa intens, se rodea, a fost întins la modul fizic. Explicația e că, în așa caz, nu s-a întins glanda mamară, ci țesutul, pielea sânului. Alăptarea încetează, însă sânul oricum este mare.
Atunci când încetează alăptarea, glanda mamară trece printr-o evoluție. Ea se usucă și se micșorează până la starea de până la graviditate. Dacă se alăpta în exclusivitate cu un singur sân, o parte se va micșora mai mult, alta- mai puțin. Această diferență de mărime, cel mai des, e cauzată de faptul că a fost întinsă pielea. De aceea, este important să nu supunem sânul pompării dureroase, întinderii, să nu admitem să fie folosit un singur sân, să reglăm acest proces.