Alimentație și sănătateDespre copiiOameni

Un sfat bun pentru vremurile pe care le trăim: păstrați distanța și spălați-vă des pe mâini

Eu nu sunt genul de om care să se aprovizioneze cu tone de conserve și să stea închis în casă, pentru că peste hotarele țării bântuie Coronavirus- un virus care ar putea ajunge la noi împreună cu moldovenii reveniți din Italia, acasă. Dintre toți cetățenii lumii, care ar putea fi purtătorii acestui virus, moldovenii se tem cel mai tare de moldovenii stabiliți cu traiul în Italia (sunt mulți, vin deseori în țara de baștină sau pur și simplu pentru că sunt ai noștri, deci mai aproape, cu tot cu virus). Pe mulți îi îngrijorează cifrele care stau în capul buletinelor de știri, la toate posturile de televizune și de radio. Autorităţile italiene anunțau acum două zile că numărul cazurilor de infecţie cu noul virus Covid-19 a crescut la 400 pe peninsulă. 12 persoane au murit până acum din cauza epidemiei. La nivel global, peste 80.000 de oameni din aproape 40 de ţări au fost infectaţi cu virusul Covid-19, care a apărut la sfârşitul lui decembrie 2019. Marea majoritatea a cazurilor au fost înregistrate în China.  Covid-19 a ucis până acum peste 2.700 de oameni la nivel mondial. Sfârșit de știre.

Ultimele cifre bagă spaimă în oameni, care își închipuie că acest Coronavirus seceră oameni cu viteza gândului.

Dar cât de „ucigaș” este cu adevărat virusul?

E mai de temut decât virozele?

Cum să ne protejăm de Coronavirus?

Anulăm vacanțele în Italia?

Am avut o discuție cu doamna doctor Angela Axînte, de la American Medical Centre, specialistă în viroze. Eu și alte trei bloggerițe de la noi, am mers la întâlnire ca să deconspirăm miturile legate de Coronavirus și vin astăzi cu informații, sper eu, utile pentru toți.

CORONAVIRUS este aproape la fel ca virozele obișnuite, ca o gripă ordinară. Nu există motive de panică, așa cum nu intrăm în panică în perioada virozelor.

Ce îl face, totuși, deosebit? Ce, pe bună dreptate, ar putea să ne deranjeze un pic mai mult la Coronavirus decât la o gripă/răceală?

Perioada de incubație ( perioada dintre momentul infectării şi debutul simptomelor clinice ale bolii) este de 10-14 zile, s-au înregistrat cazuri când a ajuns și la 21. Prin urmare, purtătorul de Coronavirus ar putea să trăiască vesel în această perioadă, molipsind mult mai multă lume, decât dacă ar fi prezentat primele simptome de boală mai devreme. Și apoi, dacă apar simptome, atunci sunt foarte asemănătoare cu cele ale unei viroze – jenă în gât, nas înfundat…

Virusul rezistă pe suprafețele exterioare câteva zile. Clorul, detergenții, săpunul și alcoolul îl pot ucide.

Te poți îmbolnăvi de Coronavirus în mod repetat.

Cât de periculos este Coronavirusul? La fel ca alte boli respiratorii, infecţia cu 2019-nCoV provoacă simptome uşoare, inclusiv scurgeri nazale, dureri în gât, tuse şi febră. Se manifestă mai sever şi poate duce la pneumonie sau dificultăţi de respiraţie dacă persoanele sunt în vârstă, au afecţiuni ca diabetul, boli de inimă, o maladie oncologică. Vulnerabile sunt gravidele și persoanele care au suferit un transplant de organe (li se administrează preparate care le scad imunitate).

O să mai dau un exemplu. O zi în urmă, răsuflam cu toții ușurați citind că o moldoveancă testată pozitiv cu virusul din China, stabilită cu traiul în Italia, a fost plasată în carantină la DOMICILIU (deci spitalizarea nu este obligatorie, semn că nu e o afecțiune letală, așa cum se vehiculează pe internet) și că starea ei de sănătate este bună. Femeia s-a molipsit de la bătrâna de care avea grijă. Vârstnica suferea de obezitate, afecțiuni cardiace și respiratorii.

Nimeni nu vorbește despre câți oameni ucid gripele. Cifrele ar alarma mult prea tare.

Așadar, aici e importantă remarca: Statistica despre Coronavirus nu ne spune că persoanele infectate, care au decedat în cele din urmă, sufereau de alte maladii, inclusiv de cancer. Iar asta este VITAL în povestea despre Coronavirus. Imunitatea este cea care dictează cursul virusului. Senzația mea personală este că se urmărește instalarea fricii, pentru ca cererea de vaccin împotriva virusului din China să fie foarte mare. Se spune că va fi lansat unul pe piață în luna aprilie.

Apropo, frica slăbește imunitatea, de aceea se recomandă regăsirea stării de ZEN.

Cum se transmite Coronavirusul? Prin contactul cu o persoană infectată, prin inhalarea unor particule provenite din tuse, strănut, picături de salivă, secreţii nazale sau atingerea suprafețelor pe care au ajuns aceste particule.

Cum se manifestă Coronavirusul? Ca o viroză obișnuită.  Febră, tuse uscată (iritantă), dispnee (senzația că nu ai aer). Dar poți ști cu certitudine dacă ai înhățat virusul chinezesc doar dacă faci teste medicale speciale.

Pot lua virusul de la animalul meu de companie? Nu. În prezent nu există dovezi care să confirme că animalele de companie, cum ar fi pisicile, câinii, le pot transmite acest virus oamenilor.

Produsele „MADE in CHINA” sau pachetele primite din China nu sunt periculoase.

Masca medicală nu te salvează de Coronavirus. Oricum te poți infecta. Există măști speciale, în formă de con, care sunt eficiente, grație unor straturi de protecție specială. De altfel, acele măști sunt foarte costisitoare.

Ce facem ca să nu ne îmbolnăvim de Coronavirus?

  • Menținem distanța! Ne străduim să păstrăm o distanță de 1 metru sau, și mai bine, de 1,5 metri, ca să ocolim particulele din tuse sau strănut.
  • Ne spălăm pe mâini. Des și bine, frecând bine palmele, asigurându-ne că săpunul ajunge între degete. După ce am spălat o dată, repetăm procedura. Europa Liberă din România a venit cu un lifehack amuzant. Cântați-vă de două ori „Mulți ani trăiască” și veți ști că v-ați spălat suficient.
  • Dezinfectăm telefonul mobil atunci când ajungem acasă.
  • Consumăm multă apă, ca să menținem gâtul umed. Care este explicația? Ce se întâmplă atunci când nu hidratăm pielea de pe mâini de exemplu? Se usucă și crapă. Așa se întâmplă și cu mucozitățile bucale și nazale. Dacă nu-i ajunge lichid, virusul le accesează mai ușor. Umidificatorul, soluțiile fiziologice pentru nas, soluțiile marine, apa plată consumată sunt o armă bună împotriva virusului.
  • Nu atingem mâinile, ochii sau nasul cu mâinile nespălate.
  • Tușim și strănutăm în cotul mâinii sau într-un șervețel pe care să le aruncăm la gunoi. Să duci mâna la gură când tușești, nu îi protejează pe ceilalți de viroze, căci atingi cu mâna tot felul de suprafețe, apoi mai și interacționezi cu alți oameni.
  • Sunăm la 112 dacă avem febră, tușim sau dacă ne-am întors din China, Italia sau alte zone în carantină din Europa, de cel puțin 14 zile.
  • Preparați bine carnea (sfatul meu, de om care nu consumă carne, pește, nici lactate, este să renunțați măcar pentru o perioadă la aceste alimente și atunci veți dormi mai liniștit).
  • Evităm locurile aglomerate, pentru că niciodată nu știi de unde poate să sară un strop de salivă infectată cu virus.

Noul virus descoperit în China face parte din familia coronavirușilor, care cuprinde viruși ce se găsesc în mod normal la diferite specii de animale precum cămile, vite, pisici sau lilieci. Potrivit informațiilor din presă, sursa infecției e o piață insalubră din orașul Wuhan, China. Cercetătorii chinezi spun că primii pacienți infectați au luat virusul direct de la şerpii pe care i-au mâncat şi mai ales de la supa de liliac, care este o delicatesă în Wuhan. Acest lucru a fost posibil deoarece virusul a dobândit o serie de mutații genetice ce i-au permis să infecteze și să se înmulțească în organismul uman.

Foto: a1.ro

 

 

 

 

 

 

Tags
Show More

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button
Close