Un teren de joacă pentru copiii de 0-10 ani, GRATUIT, printre cărți, este paradisul din strada Șciusev
Oricât ne-am dori, nu putem avea toate cărțile din lume. Așa că am revenit la obiceiul de altădată - cel de a împrumuta cărți!

În sfârșit, am găsit un colț de rai pentru fetițele noastre, situat la intersecția străzilor A. Șciusev și A. Pușkin.
Ne doream un loc în care să ne ascundem de ger, în care să răsfoim în voie cărți, să construim turnuri, să rezolvăm puzzle-uri, dar cel mai important, un loc în care Emma și Mia să cunoască alți copii.
În parcuri, pe frigul și umezeala asta, nu ai cum să stai prea mult. Centrele comerciale nu sunt o opțiune pentru noi. E o nebunie acolo, o sursă imensă de suprastimulare pentru copii, dar și pentru adulți. În plus, ai de cheltuit bani. Deloc puțini.
În fine, sala de lectură pentru copiii de 0-10 ani, pe care am găsit-o la Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” este ideală în toate anotimpurile. Nici nu am simțit când au zburat două ore, deși eram acolo doar noi trei – eu și fetițele noastre de 1,3 și 2,2 ani. Fetele nu au stat o secundă fără treabă.
Ne-a întâmpinat doamna Angela Niță, cu un zâmbet larg și cu multă blândețe în privire, în voce. Deși este în concediu, a venit la muncă, de dragul unui grup de copii de la o școală din Stăuceni.
Le-a organizat o excursie prin biblioteca pe care eu am botezat-o „palatul cu povești”. Are atâtea labirinturi, pereții sunt groși, ca în fortărețe, iar tavanul înalt și geamurile mari te poartă într-o călătorie, în trecut.
Doamna Angela, bucuroasă să ne vadă, de parcă suntem prieteni de o viață, ne-a invitat la joacă, ne-a povestit că e mare distracție la bibliotecă în zilele de duminică. Atunci e FULL (plin).
„Aha, iată când nu vom veni noi”, mi-am însemnat cu un creion roșu, în minte.
În schimb, de luni până vineri e ZEN. Vin puțini copii, toate rafturile cu jucării și cărți sunt ale tale.
Ce credeți? Treaba e serioasă la bibliotecă. Le-am făcut și fetelor permis de cititor. Pot împrumuta și ele cărți pentru 2 săptămâni. În caz de necesitate, pot prelungi împrumutul pentru alte 2 săptămâni.
În sală e amenajată și o scenă pe care părinții și copiii pot improviza spectacole. Dar, deloc surprinzător, atracția principală rămâne căsuța din lemn. Cred că e cel mai neobișnuit locușor pentru lectură. În interior se aprinde lumina, deci părinții să nu își facă griji pentru vederea copiilor. Sunt în siguranță. Ascunzându-te în căsuță cu o carte bună, evadezi mai ușor în lumea poveștilor. În fine, sala e luminoasă, bine încălzită, toți angajații (de la recepție , vestiar, bibliotecarele) par proaspăt mutați din rai. Sunt foarte amabili, zâmbitori, binevoitori. Dacă părintele trebuie să fugă la baie (eu am pățit-o), bibliotecarele au grijă de cei mici. Le citesc povești, stau cu ei de vorbă sau, dacă cei mici sunt ocupați cu treburile lor, doamnele pur și simplu sunt cu ochii în patru, ca să nu pățească nimic rău.
Iar acum, vin cu un anunț. Biblioteca Națională „Ion Creangă” caută o tânără , în ideal cu studii pedagogice, care să se alăture echipei. Care sunt așteptările?
*Clar, să îi iubească pe copii, să își dorească să intre în lumea lor, să se joace cu ei, să le citească povești (e tare fain că biblioteca organizează ore de lectură , când picilor li se citesc povești (asta am văzut doar în filmele americane, până acum). Ocazional, bibliotecarele merg cu lectura în grădinițe și școli.

Alteori, vin micii cititori la bibliotecă și li se fac excursii. Li se arată cele mai curioase cărți (cele mai mici, cele mai mari, cărțile „cu mâini și cu picioare”, „cărțile transformer”, „cărțile grăitoare”).
Alte detalii despre angajare le va povesti doamna Angela sau oricine altcineva va răspunde la telefon. Da, puteți suna la 022 229 509 pentru a afla orice vă interesează despre locul vacant, dar și despre programul de activitate a Bibliotecii. Vă recomand să dați LIKE la pagina de Facebook și să urmăriți evenimentele pe care le organizează bibliotecarele pentru copii. Click aici: https://www.facebook.com/biblioteca.creanga/
Mulțumim, dna Anna Smolnițchi pentru acest articol despre Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”. Oricând sunteți bineveniți cu toată familia să petreceți timpul la bibliotecă și, dacă se poate, să îndemnați și alți părinți să le ofere copiilor șansa de a descoperi biblioteca de la cea mai fragedă vârstă.
Vă mulțumim mult! E minunat că părinții și copiii au acces la un asemenea spațiu – luminos, primitor, care încurajează lectura. Nu îmi imaginez viața fără cărți.