Un traseu minunat pentru biciclete, pe placul copiilor. L-am testat și mai vrem!

Poți face înconjurul satului Râșcova din raionul Criuleni fără să cobori de pe bicicletă. Lași masina pe toloaca de fotbal, urci copiii în scăunelele de biciclete (dacă sunt mici), apoi te îndrepți spre răscruce, iar de acolo o tot ții înainte, pe lângă pădure. Vei străbate Codrii, apoi câmpiile și nici nu vei observa când drumul de țară te va duce spre lanul de grâu și lacul din localitate. Acesta e străjuit de plopi înalți, unde pasc în liniște vacile. După umbriș – din nou câmpii și pajiști.
Vei dori, probabil, să faci fotografii lângă casele bătrânești, cu prispe lungi și înguste, cu perdeluțe și horboțică pe la geamuri. Asemenea plimbări sunt un mod extraordinar de conectare cu cei mici. Ei află atâtea lucruri! Important e părinții să nu se lenevească să răspundă la toate întrebările care apar.
Emma, de exemplu, m-a întrebat de ce cucoșul stă după gard, în căsuță. I-am zis așa cum este. E crescut ca să fie mâncat. Apoi m-a întrebat ce are vaca pe fund. I-am zis, e coadă, toate animalele au cozi – lungi sau scurte. A urmat replica ei: Nu trebuie să mă uit. De ce? O întreb mirată. „E intim”, îmi răspunde ea. Wow, și totuși copiii știu să ne surprindă. De ce a zis asta? Pentru că noi punem mare accent pe respectarea părților intime și le povestesc despre necesitatea de a le acoperi, astfel încât să nu le vadă nimeni. Prin urmare, fundul vacii e partea intimă. O concluzie foarte corectă! (zâmbesc).
Se pare că familia noastră nu va coborî de pe biciclete degrabă. După un test drive de trei ore pe străzile Chișinăului, am înțeles că ciclismul ne priește și ne bucură. În capitala noastră europeană ne-au deranjat doar bordurile înalte și praful care scârțâia printre dinți la finalul călătoriei.
Din acest motiv, am decis să ne mutăm plimbările la sat. E mai plăcut, mai sănătos, mai interesant îndeosebi pentru copii. La fiecare pas apar teme de discuții, așa cum am povestit mai devreme. În plus, asemenea escapade dezvoltă spiritul de echipă, copiii învață să ajute, să împartă mâncarea și apa, se obișnuiesc să găsească soluții. Of, nici nu am încheiat bine traseul din Râșcova, că ne-a și venit o idee despre care ar putea fi următorul. Fiți cu ochii pe noi! #TODDLERSONBIKES
De unde am luat scăunelele? Ne opreau să ne întrebe trecătorii. Le-am găsit la un preț bun (950 lei, produse în Italia), la magazinul VeloJan, de pe strada Aleea Gării 1, din Chișinău. Sunt atât de comode, încât copiii adorm buștean așezate în ele. Magazinul oferă biciclete în chirie.
De unde am luat fixatorul de biciclete pentru portbagaj? Și de ce nu am luat unul pentru acoperiș? Răspunsul e scurt: e mai comod acest sistem. Se fixează ușor, nu ai nevoie de scară așa cum s-ar putea întâmpla dacă ai un SUV și un fixator pentru acoperiș. L-am ales pe cel mai simplu, de 1500 de lei, în magazinul X-style. Este pentru două biciclete. Scăunelele trebuiesc demontate, dar nu e o problemă, deoarece se atașează și detașează foarte ușor.
Multe despre traseul din Râșcova nu vreau sa va spun. Mai bine o dată să îl vezi, decât o mie de cuvinte să citești despre el. O să mai adaug doar ca prin pădure, pe bicicletă, poți ajunge la lacul Ivancea. Nu departe de toloaca pentru fotbal e Eco Village, o comunitate care promovează modul sustenabil de viață. De la ei poți cumpăra săpunuri din ierburi (cu un miros îmbătător), poți învăța multe lucruri faine despre agricultura si si constructia caselor Ecologice! În spatele casei Eco Village începe un traseu pentru drumeții, marcat cu albastru. Sunt 7 km de mers prin Codri. Ai de străbătut un canion, un ascunziș al plopilor înalți de 40 de metri și poienițe ademenitoare pentru un popas.
Cică din satul Râșcova, pe bicicletă poți ajunge și la Butuceni, vrem să încercăm acest traseu. Voi reveni cu povești!