Valeriu Istrati vrea să dezvolte echitația naturală în satele Moldovei. Caii își pot ajuta stăpânii, fără să fie loviți cu biciul
Acum trei săptămâni, Valeriu a pornit într-o expediție plină de provocări, împreună cu Yuki, Wise, Agni și Casper. La ce i-a trebuit Odiseea celor patru cai?


În Moldova, după primii 2 ani de viață, cei mai mulți cai din sate nu vor mai fi niciodată liberi. Sunt puși să tragă căruțe improvizate, astfel încât după doar 2-3 ani de viață sunt „rupți”, efectiv caliciți pe viață.
„O practică devenită comună este violența, bazată pe frică. Caii sunt bătuți ca să fie supuși. În consecință, animalele devin imprevizibile, deseori agresive, ceea ce face complicată relaționarea cu ele și le face periculoase aflarea în gospodărie. Vrem să dezvoltăm o comunitate care practică echitația naturală ca pe o alternativă sănătoasă în comunicarea cu un cal și vrem să îi instruim pe stăpânii de cai din regiune. Vom oferi cele mai bune practici legate de îngrijirea cailor, de gestionarea obiceiurilor agresive sau defensive ale cailor, alegerea celor mai bune tactici, îngrijirea corectă a copitelor”.
Cu susținerea oganizației EcoVisio, Valeriu a lansat o campanie de colectare a fondurilor pentru dezvoltarea și implementarea programului de echitație naturală. Din acești bani, el își va asigura și caii cu hrană pentru iarnă. Pandemia i-a dat peste cap toate activitățile legate de vizitele oamenilor care vor să interacționeze cu cei patru căluți. Apoi a venit și seceta. Baloții cu paie s-au scumpit de 2-3 ori. Horse Sanctuary Riscova nu are alte surse de venit decât salariul lui Valeriu din munca pe care o face pe lângă îngrijirea cailor și evenimentele la care oamenii se întâlneau cu Agni, Wise, Yuki și Casper pentru un soi de terapie, autocunoaștere și uniune cu natura. Da, da, pe toate acestea le poți avea atunci când ai lângă tine cai tratați cu blândețe.
Amintesc, anterior, Valeriu a beneficiat de ajutorul donatorilor. Din banii adunați, la Eco Village Moldova din satul Rîșcova, r. Criuleni, s-a construit un grajd cu locuri de cazare a voluntarilor/turiștilor. În paralel, s-a amenajat o arenă pentru instruirea cailor și caii, pe care Valeriu i-a adoptat ca să nu fie trimiși la abator, au fost asigurați cu hrană.
Împreună putem face lucruri mari! Las aici link-ul spre platforma de colectare a donațiilor pentru implementarea programului de echitație naturală: https://www.globalgiving.org/projects/natural-horsemanship-for-moldovas-village-horses