Alimentație și sănătateCălătoriiOameni

Valeriu Istrati vrea să dezvolte echitația naturală în satele Moldovei. Caii își pot ajuta stăpânii, fără să fie loviți cu biciul

Acum trei săptămâni, Valeriu a pornit într-o expediție plină de provocări, împreună cu Yuki, Wise, Agni și Casper. La ce i-a trebuit Odiseea celor patru cai?

„Această expediție este pentru și despre cai. Călătoriile sunt unul dintre lucrurile pe care le pot împărți cu ei, în care le pot fi mentor. Tot ce au văzut în viața lor sunt câteva ulițe din 2 sate și aceleași pajiști. Odiseea celor patru cai este și despre pajiștea ideală, pe care am găsit-o. Am înțeles că odiseea e foarte reprezentativă pentru ceea ce urmează să devină cea mai lungă și, din câte observ, cea mai minunată expediție a vieții mele. Am un vis: ca mult mai mulți cai, dar și alte animale domestice din țara noastră mică să nu mai fie maltratate, abuzate, exploatate, rănite și trimise la abator. Îmi doresc să se recupereze cel puțin la fel de frumos precum Wise, Agni, Casper și Yuki. Am și un plan pe care vreau să îl realizez”, scrie în jurnalul său de călătorie Valeriu. Puteți vedea postarea în întregime pe profilul său de Facebook.
Deci care este planul lui Valeriu? Să dezvolte echitația naturală în Moldova („natural horsemanship”), care îi ajută pe proprietarii de cai să își disciplineze cu blândețe animalele. 
Proiectul lui Valeriu prevede că cel puțin 10 oameni vor fi antrenați în domeniul echitației naturale, ca să îmbunătățească viața a cel puțin 100 de cai din satele Moldovei, în următorii 2 ani. Valeriu, ajutat de 2 experți din SUA și Marea Britanie, va crea un program de echitație naturală, care va permite salvarea cailor de bătăi, exploatare și abatoare.

În Moldova, după primii 2 ani de viață, cei mai mulți cai din sate nu vor mai fi niciodată liberi. Sunt puși să tragă căruțe improvizate, astfel încât după doar 2-3 ani de viață sunt „rupți”, efectiv caliciți pe viață.

„O practică devenită comună este violența, bazată pe frică. Caii sunt bătuți ca să fie supuși. În consecință, animalele devin imprevizibile, deseori agresive, ceea ce face complicată relaționarea cu ele și le face periculoase aflarea în gospodărie. Vrem să dezvoltăm o comunitate care practică echitația naturală ca pe o alternativă sănătoasă în comunicarea cu un cal și vrem să îi instruim pe stăpânii de cai din regiune. Vom oferi cele mai bune practici legate de îngrijirea cailor, de gestionarea obiceiurilor agresive sau defensive ale cailor, alegerea celor mai bune tactici, îngrijirea corectă a copitelor”.

Cu susținerea oganizației EcoVisio, Valeriu a lansat o campanie de colectare a fondurilor pentru dezvoltarea și implementarea programului de echitație naturală. Din acești bani, el își va asigura și caii cu hrană pentru iarnă. Pandemia i-a dat peste cap toate activitățile legate de vizitele oamenilor care vor să interacționeze cu cei patru căluți. Apoi a venit și seceta. Baloții cu paie s-au scumpit de 2-3 ori. Horse Sanctuary Riscova nu are alte surse de venit decât salariul lui Valeriu din munca pe care o face pe lângă îngrijirea cailor și evenimentele la care oamenii se întâlneau cu Agni, Wise, Yuki și Casper pentru un soi de terapie, autocunoaștere și uniune cu natura. Da, da, pe toate acestea le poți avea atunci când ai lângă tine cai tratați cu blândețe.

Amintesc, anterior, Valeriu a beneficiat de ajutorul donatorilor. Din banii adunați, la Eco Village Moldova din satul Rîșcova, r. Criuleni, s-a construit un grajd cu locuri de cazare a voluntarilor/turiștilor. În paralel, s-a amenajat o arenă pentru instruirea cailor și caii, pe care Valeriu i-a adoptat ca să nu fie trimiși la abator, au fost asigurați cu hrană.

Împreună putem face lucruri mari! Las aici link-ul spre platforma de colectare a donațiilor pentru implementarea programului de echitație naturală: https://www.globalgiving.org/projects/natural-horsemanship-for-moldovas-village-horses

Tags
Show More

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button
Close