
Din 15 iulie avem voie să ieșim pe apă! Guvernul a anulat restricțiile privitoare la activitățile cultural-sportive în aer liber, în pandemie. Ne-am „uns” vâslele, am urcat în kayakuri și ne-am pornit pe Nistru.
Kayaking Tours are tururi de 4 ore și 8 ore, punctul de pornire este în orășelul Vadul lui Vodă. Orice GPS îți va arăta drumul spre Kayaking Tours, așa și scrii în caseta cu destinații – Kayaking Tours. Organizatorul plimbărilor, Alex Guțaga, a făcut mai multe schimbări, în beneficiul călătorilor. Nu mai trebuie să aștepți o zi anumită sau formarea unui grup din X sau Y persoane, ca să te plimbi.
E suficient să ai cu tine un prieten sau persoana iubită, ca să pornești la drum. Alegi traseul, anunți ora la care ajungi. Alex Guțaga vă pune pe hartă punctul cu destinația voastră, la care veți fi preluați de un șofer și aduși înapoi la camping. Ieri, un grup a venit fără a face rezervarea și nu a dat greș. Am aflat că a crescut și capacitatea companiei. 125 persoane pot porni pe Nistru, concomitent (în kayakuri diferite, se înțelege). Eu făceam glume. Zic: „Putem ușor organiza un flashmob, să invităm oamenii să se odihnească activ”.
Ieri am avut cel mai leneș tur din câte am avut noi vreodată cu un kayak. Ne-am plimbat până la malul satului Corjova. Un vulture ne-a fost călăuză. Am trecut pe sub brațele copacilor, întinse peste râu. Nistrul a fost atât de blând cu noi, ne-a purtat pe palme, ne-a legănat. Curenții de apă făceau practic toată treaba pentru noi, am luat cina la bord (mama mea face cele mai gustoase sarmale, pe care mi le-a împachetat ca să nu fac foamea în marea mea expediție), am stat întinși ca niște lei de mare, am ascultat păsările și foșnetul frunzelor. Am avut noroc de vremea perfectă – cu un pic de nori, fără vânt, fără ploi. Îmbătați de liniște și aer curat, am revenit acasă.
Noi am ales turul de 4 ore. Pe apă ne-am aflat în jur de 2 ore. Restul timpului e pentru instrucțiuni, îmbarcare, retur.
Cine poate urca în kayak? Orice persoană care are cel puțin 2,5 ani (eu încă mai încerc să îl conving pe Alex Guțaga să ne lase și cu fetița de 1,10 ani. Important e căpitanul să fie capabil să vâslească. Ieri doi adolescenți s-au descurcat de minune.
De ce trebuie să te ții departe, când ești în kayak? De vapor și fulgere. Vaporul nu poate să frâneze ca să nu dea în tine, iar fulgerul țintește oamenii care stau pe apă, mai ales că scheletul kayakurilor și vâslele de la Kayaking Tours sunt metalice. Cum vine ploaia puternică, tragi vehiculul de apă la mal. Te ascunzi sub un copac (dar nu pe rădăcini) și aștepți să treacă „valul cel mare”. Despre asta o să vi se explice la punctul de pornire.
Vorbind despre punctul de pornire, Kayaking Tours a amenajat și o zonă de camping. Mai ales copiii vor fi încântați să petreacă cel puțin o noapte într- un cort și într-un sac de dormit. Important e să aveți soluții anti-țânțari. Acolo sunt mulți, pișcă rău. Campingul, în acest an, va fi disponibil doar pentru familii relativ mici, care fac și kayaking.
Prețul pentru o noapte este de 200 lei/ persoană. Aici se includ sacul de dormit, lenjeria pentru sacul de dormit, izopren (nu știu ce este asta), cortul, frigiderul. Cei ce aleg 2 zile de kayaking au acces gratuit la camping.
Recomand traseele pitorești, pe lângă satul Japca, Vadul-Rașcov. Kayaking Tours va putea, în scurt timp, să ne asigure cu locuri de cazare în casele sătenilor. Până atunci, ne propune corturi. Sună bine, nu-i așa? Perioada de activitate e 15 martie – 30 octombrie.