Despre copii

„Voi naște bebelușul și pe loc mă voi lămuri cum să îl alăptez la sân”

Din bagajul de maternitate al multor mămici nu lipsește biberonul. O infirmieră, înainte de operația mea de cezariană, m-a întrebat și pe mine unde e sticluța cu suzetă salvatoare. Eu i-am zis că nu am nevoie de ea. Presupun că răspunsul unei graviduțe care nu s-a informat despre alăptarea la sân, înainte de a ajunge în sala de nașteri, ar fi răspuns altfel.

Ca să devenim ingineri, medici, economiști, juriști, ba chiar și pictori iscusiți, absolvim facultăți, studiem intens materiile, facem totul ca să ajungem profesioniști în domeniul ales. Nu știu de ce, o parte din noi, consideră că maternitatea și paternitatea necesită doar instincte.

„Ați fost la seminarele de pregătire a viitorilor părinți, ați citit cărți despre îngrijirea bebelușilor?”, am întrebat mai mulți părinți în devenire.

„Nu” sau „Mmm, dap’ e încă devreme. Stai să se nască bebelușul și o să le facem pe toate”.

Al doilea răspuns e cel mai frecvent din câte am auzit până acum. De la viitoarele mame mai aud despre alăptare: „Voi naște și mă voi lămuri pe loc cum se face. Bunicile și mamele noastre s-au descurcat tare bine fără toate seminarele, e un proces instinctiv.”

Și atunci, îmi vine în cap să mai întreb:

  • Când cumpărați o mașină de exemplu, cercetați piața și proprietățile modelului dorit din timp sau vă lămuriți pe loc despre cum stau lucrurile?
  • Când porniți într-o călătorie, vă faceți bagajul acasă sau vă descurcați cum puteți la destinație?
  • Când aveți un gadget nou, foarte scump și sofisticat, citiți instrucțiunile înainte de utilizare sau încercați toate butoanele, cu riscul de a deteriora ceva sau de a da peste cap mecanismul?

V-ați prins spre ce bat eu, nu-i așa? De ce atunci când vine vorba despre cea mai scumpă creație din viața unui părinte, acesta din urmă poate să considere că nu e nevoie să se pregătească așa cum se cuvine?

Alăptarea la sân este un proces natural, dar care poate lăsa multe sechele și poate efectiv scoate din minți proaspăta mămică, dacă aceasta nu știe să atașeze corect la sân copilul, dacă nu știe că lactația e un proces hormonal și că laptele matern nu se „înmulțește” cu porțiile de mâncare, ci cu atașări frecvente la sân și băuturi/băi calde. Mai des dai lapte, mai multe rezerve o să ai. E fix ca în viață. Cererea = oferta.

Și atunci, inima mi se bucură să văd medicii într-un dialog deschis cu mămicile și viitoarele mame despre ceea ce înseamnă nașterea și alăptarea.

38391377_202861410573348_5058712571146665984_n.jpg

În Săptămâna Mondială a Alăptării, mai exact pe 1 august, Spitalul Clinic Municipal Nr. 1 și Platforma E-sănătate.md au organizat un atelier informativ gratuit despre alăptarea la sân, despre dificultățile pe care le presupune, despre recuperarea mamei după naștere și condițiile de alăptare inclusiv după cezariană. Specialiștii spitalului au răspuns la toate întrebările care le măcinau de mult timp pe mămici și graviduțe. Unele participante au făcut mărturisiri, în viziunea lor, jenant de sincere, iar odată auzite răspunsurile specialiștilor, am citit ușurare în ochii lor.

Citește și: sanatateinfo.md

„Știu că am făcut totul greșit atunci când mi-am înțărcat primul copil. Mi-am legat sânii și nu i-am mai dat lapte din ziua X. A fost traumatizant atât pentru mine, cât și pentru copil. Spuneți-mi, vă rog, cum să încetez corect alăptarea celui de-al doilea copil?”, este una din întrebările care a răsunat la atelier.

Răspunsul nu a întârziat: încetarea treptată a alăptării este cea mai bună cale, mai potrivită decât cea medicamentoasă, a explicat neonatologul Carolina Călugăreanu.

Foto: Agaev Zaur

  • Tot la atelier, viitoarele mame au fost instruite de moașa Ana Calancea să atașeze bebelușul la sân corect, au aflat care sunt cele mai moderne metode de contracepție de la partenerii evenimentului și ce se întâmplă cu laptele matern atunci când mama este însărcinată.
  • De la ginecologul Dorina Darii, femeile au aflat că mameloanele sânilor nu trebuie prelucrate în niciun fel înainte de nașterea copilului. Glandele Montgomery din structura areolei (din jurul sfârcului) secretă o substanță lubrifiantă antiseptică. Graviduțele trebuie să evite săpunul și alte produse care ar putea usca țesutul sensibil al mameloanelor.
  • Neonatologul le-a liniștit pe graviduțele care urmează să aducă pe lume un copil pentru prima oară în privința sațietății nou-născutului, hrănit exclusiv cu primul lapte, numit colostru. Carolina Călugăreanu a explicat că acesta conține chiar mai multe proteine decât laptele matern propriu-zis, că e un soi de vaccin sau antibiotic pentru bebeluș, contribuie la întărirea imunității și îi oferă anticorpi ca să prindă puteri.
  • Laptele matern nu are concurenți. Încă nu a fost inventată o formulă de lapte praf care să îi înlocuiască toate calitățile. Laptele mamei are proprietatea de a-și schimba compoziția în funcție de vârsta, starea de sănătate a bebelușului și contribuie la dezvoltarea coeficientului de inteligență. Încă o curiozitate. Iarna, laptele este mai gras decât vara, asta deoarece pe vreme caldă bebelușul are nevoie de mai multă hidratare, deci de apă. De asemenea, laptele este mai gras noaptea, e mai bogat în minerale și fier. De aceea, mămici, nu vă leneviți și alăptați la cerere bebelușul, inclusiv noaptea. Nu este un moft, ci o necesitate.
  • Alăptarea la sân și purtarea bebelușului în wrap/sling/rucsacul ergonomic creează un atașament armonios al acestuia față de mamă/părinte. Îi oferă sentimentul de siguranță și confortul psiho-emoțional pe care îl avea atunci când se afla în burtică, a explicat consilierul de babywearing Geta Rașciuc.

Și cââââââte ar mai fi de spus, dar cam se lungește povestea. Voiam doar să le mulțumesc medicilor Spitalului Clinic Municipal Nr. 1 și Platformei E-sănătate.md pentru atelier. Se vedea cu ochiul liber că femeile erau flămânde de informație. Am observat pe fețele lor mirare, bucurie, regret și o sumedenie de alte emoții, în funcție de experiența pe care au trăit-o alăptându-și copiii sau pentru că încă nu au trăit-o, particularitățile acestui proces fiind fascinante. Da, e fascinant ce a gândit Dumnezeu sau natura, dacă preferați, atunci când a inventat alăptarea la sân.

Z7A0788

 

Unicul meu regret legat de atelierul de pe 1 august este … absența partenerilor. Cred că am văzut doar trei tătici printre zecile de mame. Da, ei nu alăptează, dar rolul lor în îngrijirea unui copil este crucial. Eu, spre exemplu, mergeam la toate seminarele de pregătire a viitorilor părinți însoțită de soțul meu. El știe totul despre riscurile morții subite, necesitatea de a hrăni nou-născutul o dată la trei ore, înecul cu lapte și tot Sergiu mi-a amintit că nu îi putem da fetiței noastre miere până la vârsta de 1 an. Există risc de botulism infantil – o intoxicație alimentară periculoasă care poate induce moartea. De aceea, dragi tătici, nu ratați cea de-a treia ediție a atelierului „Mami, alăptează-mă”, care sigur va fi organizată în 2019. Sănătate vă doresc și naștere ușoară graviduțelor!

20180801192336955

Foto: Agaev Zaur

 

Tags
Show More

Related Articles

Lasă un răspuns

Back to top button
Close